Nieuws Financiën

Ondernemersverbond de Nieuwe Hanze biedt hulp

Ondernemersverbond de Nieuwe Hanze krijgt een nieuwe impuls. Vanuit een nieuw fonds komt er financiële en praktische hulp voor ondernemers en onderzoekers die de waarden en kenmerken van het eeuwenoude Hanzeverbond inzetten voor de economie tussen de Hanzesteden. Dit meldt De Stentor.

Jouke Schaafsma | Foto: Freddy Schinkel 23 juni 2016

Kamper kogge freddy schinkel

Onder andere advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos zal het fonds steunen met financiële middelen. Ook Rabobank Salland doet mee. Saxion Hogeschool Deventer draagt bij in de vorm van begeleiding bij onderzoek. Witteveen + Bos telt 1.100 medewerkers, van wie er 850 in Nederland en 550 in Deventer wonen.

Toekomstperspectief regioVolgens directeur Karin Sluis vormt de Nieuwe Hanze en de achterliggende principes ervan een belangrijk toekomstperspectief voor de regio. "Wij kunnen alleen floreren als mensen zin hebben bij ons te werken. Als we ze alleen maar naar projecten in de Randstad kunnen sturen, wordt dat wel lastiger. Een sterke economie tussen de Hanzesteden betekent meer werk voor ons en bestaansrecht in Deventer."

StimulansBedoeling is om vanuit stichting Nieuwe Hanzefonds ondernemers, onderzoeker, schrijvers en cineasten mede te financieren met bescheiden bijdrages van bijvoorbeeld enkele duizenden euro's. Het moet volgens de initiatiefnemers vooral een stimulans vormen. Zo kan met steun uit het fonds onderzoek komen naar een nieuw businessmodel van bedrijven die opereren volgens principes van de Nieuwe Hanze.

De Nieuwe Hanze richt zich op intensivering van de handel en samenwerking met Duitsland op het gebied van technologie, energie, grondstoffen en verduurzaming.