Nieuws Financiën

Onderzoek: Zzp’er bouwt financiele buffer op door te sparen

71 procent van de zzp’ers heeft een financiële buffer waar hij drie maanden of langer mee kan doen, dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1251 zzp’ers in samenwerking met Knab. Ondanks het feit dat de meeste zzp’ers niet tevreden zijn over de spaarrente die ze bij hun bank ontvangen, bouwt een ruime meerderheid (81%) van de zzp’ers deze buffer via een spaarrekening op.

De Ondernemer 4 oktober 2016

Zzp spaart graag

‘’De uitslag van dit onderzoek heeft mij positief verrast. Ondanks, of misschien juist dankzij, de crisis weten zzp’ers dat een buffer essentieel is en dat dit bij hun vak hoort. Als deze buffers ruim voldoende zijn, hoop ik dat zij ook kijken naar eventuele pensioenoplossingen om zo ook hun toekomstig inkomen veilig te stellen’’, aldus Oskar Barendse van Knab.

Risicobeheersing Met de opbouw van een substantiële buffer doet de zzp’er aan risicobeheersing. Mochten er voor langere tijd geen inkomsten binnenkomen dan hebben de meeste zzp’ers dus genoeg geld om minstens drie maanden rond te komen. Over het algemeen hebben hoogopgeleide zzp’ers iets minder vaak een financiële buffer waar ze langere tijd mee toe kunnen.

Zzp’er spaart graag 4 op de 5 zzp’ers bouwt een financiële buffer op door te sparen. De meeste van deze zzp’ers hebben hun spaargeld bij de Rabobank (26%) of bij Knab (25%) staan. Verder zijn ING en ABN AMRO ook populair onder zzp’ers als het gaat om het opbouwen van een financiële buffer. 21 procent van de zzp’ers heeft spaargeld bij ING staan, en 15 procent spaart bij ABN AMRO.

Ontevreden over spaarrente Uit het onderzoek is ook gebleken dat 68 procent van de zzp’ers ontevreden is over de spaarrente die ze bij hun zakelijke bank ontvangen. Voornamelijk zzp’ers die bij grote banken als de Rabobank en ABN AMRO sparen zijn negatief over de rente die wordt uitgekeerd over het spaargeld. Respectievelijk 81 procent en 87 procent van de respondenten die bij deze banken sparen zijn ontevreden over de hoogte van de spaarrente.

Lees ook: Poll:56% zzp'ers heeft minder werk door wet DBAVerplicht pensioenfonds voor zzp'ers? Slecht plan!