Nieuws Financiën

Overheid dreigt MKB borgstelling terug te schroeven

Het kabinet dreigt het ondernemers moeilijker te maken om aan een financiering met overheidsgarantie te komen. Werkgevers-organisatie MKB-Nederland trekt aan de bel, zo bericht het AD.

Natasja de Groot 21 juni 2016

Leendert jan visser 1065

Het kabinet zou plannen hebben om de premie voor ondernemers te verhogen. Het voelt zich gedwongen omdat er meer geld wordt uitgekeerd dan dat er aan premie binnenkomt. "Als je puur als boekhouder kijkt naar de borgstelling door de overheid, dan is de rekensom vrij eenvoudig; dan verhoog je de premie. Maar dat is echt heel onverstandig", zegt directeur Leendert-Jan Visser (foto) van MKB-Nederland.

Onaantrekkelijker makenDat is wel wat nu dreigt te gebeuren met de zogeheten BMKB-regeling (borgstelling mkb-kredieten). Het kabinet zou de regeling zo onaantrekkelijk willen maken, in de hoop dat minder ondernemers een financiering afsluiten met borgstelling en dus ook minder ondernemers gebruikmaken van het vangnet als ze in de problemen komen.

Meer gebruikTerwijl in 2013 en 2014 het gebruik van de regeling behoorlijk terugliep, werd er vorig jaar juist weer meer gebruik van gemaakt. Zo stond de overheid vorig jaar voor 446 miljoen euro aan financiering garant, tegen 372 miljoen in 2014. Een stijging van 20 procent. In totaal werden er vorig jaar 2545 leningen verstrekt met een garantstelling, tegen 1949 in 2014.

CrisisMet dergelijke aantallen wordt het niveau van 2012 geëvenaard, met het verschil dat Nederland destijds nog in crisis verkeerde. De verwachting is dat het gebruik van de BMKB dit jaar verder toeneemt. Hoewel het kabinet nog geen definitieve beslissing heeft genomen over de inperking, trekt MKB-Nederland nu al aan de bel. "Inperking van deze financieringsvorm moeten we in het licht van het economisch herstel niet willen", reageert Visser.

ProblemenDe regeling bestaat al vele tientallen jaren en is ooit in het leven geroepen om problemen met de kredietverlening aan het mkb aan te pakken. Vooral tijdens en nu na de crisisjaren heeft deze financieringsvorm zijn kracht bewezen, aldus Visser. "Het ministerie van Economische Zaken heeft met deze regeling heel veel ondernemers geholpen."

TornadoBanken verstrekken eerder een lening als de overheid garant staat. Mocht de ondernemer failliet gaan, dan is niet de volledige schade voor rekening van die banken. "Dat de borgstelling de afgelopen jaren vaker is ingezet, is niet zo raar. Een verzekering keert nu eenmaal vaker uit als een tornado door het land raast. Normaal gesproken draait de regeling gewoon quitte."

BatenWat Visser betreft moet de overheid niet - als een ware boekhouder - louter naar de kosten kijken, maar ook naar de baten. "Dankzij de borgstelling hebben ondernemers een financiering gekregen die ze anders niet zouden hebben gehad. Het heeft faillissementen voorkomen, werkgelegenheid gebracht, en daardoor hebben ondernemers investeringen kunnen doen."

Het ministerie van Economische Zaken laat op dit moment het nut en de noodzaak van de regeling onderzoeken. De evaluatie wordt deze zomer verwacht.