Nieuws Financiën

Parttimer in blauwe Ferrari; hoe personeel Pon zichzelf verrijkte

Contante opnames van tonnen euro's, Dakar-rally reisjes en een parttimer die rijdt in een blauwe Ferrari. Personeel van autohandelaar en -importeur Pon en tussenhandelaren hebben jarenlang buiten de boeken om machine-onderdelen van graafmachinefabrikant Caterpillar doorverkocht. Hoe frauderend personeel volgens Pon tonnen verdiende met schimmige praktijken.

De Ondernemer 5 december 2016

Pon personeel caterpillar ferrari fraude 1065

Met de verkoop via tussenpersonen zou naar schatting 75 miljoen euro zijn verdiend door Pon. Dat komt althans naar voren uit een schriftelijke verklaring van een betrokkene, die maandag door Het Financieele Dagblad online is gezet.

Contractbreuk

Met de doorverkoop van onderdelen werd valsheid in geschrifte gepleegd. Ook werden regels van Caterpillar overtreden, waardoor Pon forse boetes wegens contractbreuk van het Amerikaanse bedrijf kan krijgen. Pon liet weten niet te kunnen reageren, omdat de zaak bij justitie ligt. Het bedrijf met vestigingen in onder meer Leusden, Almere en Barneveld, zegt zichzelf als slachtoffer te zien.

(Tekst gaat verder na de foto)

Blauwe Ferrari

Frauderend personeel en samenspannende tussenhandelaren zouden volgens Pon tonnen hebben verdiend aan de praktijken. Een parttime Pon-accountmanager kwam naar de zaak in een blauwe Ferrari, er werden tonnen euro's contant opgenomen, stortingen gedaan op anonieme rekeningen, betalingen verricht met prepaidcreditcards, en auto's, scooters, keukens, badkamers, vliegtickets en Dakar-rallyreisjes geschonken, meldt het FD.

Aangifte

Pon deed op 15 juni 2015 voor het eerst aangifte van fraude. Het autobedrijf deed in september dat jaar nog een uitgebreide, nieuwe aangifte tegen drie personen, van wie twee bestuurders van tussenhandelaar Inter SP trading uit Barendrecht.

1,5 miljoen

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat het een aangifte door Pon behandelt van valsheid in geschrifte en oplichting voor 1,5 miljoen euro.

(Tekst gaat verder na de foto)

Creatief boekhouden

De derde persoon tegen wie aangifte gedaan is de gewraakte accountmanager die in de blauwe Ferrari werd gesignaleerd. Deze Gerard K. verklaart onder ede: "Alle leidinggevenden, directeuren en een financiële directeur waren op de hoogte. Het moest geheim blijven en verstopt worden voor Caterpillar. Het werd creatief boekhouden genoemd."

Defensie

Het bedrijf, dat ook importeur van Volkswagens is, schikte onlangs met het OM in verband met een oude corruptieaffaire rond de inkoop van voertuigen door politie en Defensie. Acht medewerkers lieten zich fêteren door ambtenaren. Pon telde 12 miljoen euro neer om strafvervolging voor de onderneming af te kopen.

Gerelateerde artikelen:

Auto-importeur Pon opent pop-up store in UtrechtPon Holdings neemt marine deel Imtech overPon koopt Amerikaanse mountainbikefabrikant