Nieuws Financiën

Philips Lighting zint op beursgang

Philips Lighting lijkt op een beursgang af te stevenen. Voor het eerst sinds de aankondiging dat de lichtdivisie op eigen benen komt te staan, 1,5 jaar geleden, spreekt Philips zich uit. Dat gebeurde gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Miel Timmers 26 april 2016

Philips Lighting Beursgang

Philips gaat de biedingen van investeringsfondsen op Lighting vanaf nu naast zich neerleggen, is de algehele verwachting. Dat de hoogte van die biedingen voor een private verkoop blijkbaar tegenvalt, vindt topman Frans van Houten 'te snel gaan', zegt hij desgevraagd tegen het AD.

Hij stelt dat de waarde van de biedingen één aspect is, maar verder wil Van Houten onder meer zorgen voor een stabiele 'thuis- en toekomstbasis voor Lighting en onze mensen'. Bij een beursgang zal Philips immers langer een vinger in de pap houden als aandeelhouder.

Private verkoopHet besluit over de beursgang van Lighting, of wellicht toch een private verkoop, volgt binnenkort. ,,Daarna kan een en ander snel gaan,'' vermoedt Van Houten.

Dat de Philips-topman zinspeelt op een beursgang wil niet zeggen dat Van Houten bezig is de prijs van Lighting, naar verluidt rond de 5 miljard euro, op te drijven of druk op de onderhandelingen te zetten, zegt hij zelf. "We laten juist heel transparant zien waar we mee bezig zijn en welke kant we op neigen. Velen zijn daar nieuwsgierig naar.''

BeursklimaatDat Philips aan een beursgang denkt voor de lichtdivisie, feitelijk de bakermat waarmee het 125 jaar geleden allemaal is begonnen, heeft te maken met het verbeterde beursklimaat. "Begin dit jaar was een beursgang bijna onmogelijk,'' zegt Van Houten daarover.

Philips put onder meer hoop uit de VIX-index, die de onzekerheid van het beursklimaat aangeeft. Die onzekerheid is de afgelopen maanden gedaald. Daarnaast zijn aandelenkoersen over het algemeen gestegen.

Philips verwacht dat voor het splitsingsproces dit jaar 'nog 200 tot 225 miljoen euro moet worden neergeteld'. In het eerste kwartaal van dit jaar is daarvoor 52 miljoen euro uitgegeven.

Verbeterde resultatenPhilips heeft gisteren over het eerste kwartaal van 2016 verbeterde resultaten laten zien: meer groei en een betere operationele winst dan was verwacht. De nettowinst is weliswaar gekelderd. Dat komt door een eenmalige belastingafdracht vanwege het overhevelen van intellectuele eigendommen van het buitenland naar Nederland.

Verder valt op dat voor de eerste keer bij Philips Lighting de omzet van ledverlichting de helft uitmaakt van de totale omzet van de lichtdivisie. Een jaar geleden was dat nog 39 procent.

BeurswaardeHet aandeel Philips was gisteren de grootste verliezer onder de hoofdfondsen op het Damrak. De kwartaalcijfers werden door de beleggers weinig enthousiast ontvangen.

Philips zag meer dan 4 procent van zijn beurswaarde verdampen. Van Houten leek er niet mee te kunnen zitten. Zijn letterlijke woorden na het vernemen van de tegenvallende beurscijfers luidden: ,,Ach, morgen is er weer een dag.''