Nieuws Financiën

Economische groei valt terug, vooral zorgen als steunmaatregelen per 2024 stoppen

De Nederlandse economie kent een terugval in groei voor dit en komend jaar, maar heeft eerder veerkracht getoond tijdens diverse crises. De echte zorgen liggen bij de oplopende armoede zodra de steunmaatregelen in 2024 stoppen.

NU.nl/Redactie De Ondernemer 17 augustus 2023

Economie krimp recessie cbs lockdown coronamaatregelen cijfers 18 mei

Beeld: Shutterstock

Dat staat in de donderdag gepubliceerde conceptversie van de Macro Economische Verkenning (MEV). Het Centraal Planbureau (CPB) geeft hierin alvast een inkijkje in hoe de economie er de komende jaren voor staat voordat de volledige raming op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

Een groot deel van het noodpakket dat het inmiddels demissionaire kabinet samenstelde om de gestegen energiekosten iets te dempen, vervalt in 2024. Het gaat specifiek om de energietoeslag en de hogere zorgtoeslag.

Lees ook: Werkloosheid in juli licht toegenomen tot 3,6 procent

Er wordt al langer gewaarschuwd dat met name huishoudens met lage inkomens dit gaan voelen. Dat wordt nu onderstreept door de CPB-cijfers. Als er geen actie wordt ondernomen, loopt de armoede op tot 5,7 procent van de bevolking. Dit is geen tijdelijk fenomeen als gevolg, waarschuwt het CPB. Om dit tegen te gaan is structureel beleid nodig, schrijven de rekenmeesters.

Lees ook: Ondernemersorganisaties: ‘Recessie vraagt om verstandig en stabiel economisch beleid’

Ondanks recessie volgens experts geen economische crisis

Er komt geen economische crisis aan nu Nederland is beland in een recessie, zeggen economen van de Rabobank en ABN AMRO. Het CBS maakte woensdag bekend dat de economie vorig kwartaal twee kwartalen achter elkaar is gekrompen, waardoor nu sprake is van een recessie. Econoom Frank van Es van RaboResearch ziet niet gebeuren dat de 'flinke krimp' van de economie op korte termijn leidt tot een crisis. ,,De arbeidsmarkt is nog steeds krap en dat is niet zo bij een crisis”, verklaart hij.

Jan-Paul van de Kerke van ABN AMRO denkt dat de economie de komende tijd blijft kwakkelen tussen lichte groei en lichte krimp. ,,Wereldwijd is de economie aan het stagneren, maar Nederland is heel weerbaar. De arbeidsmarkt blijft krap en het aantal faillissementen laag."

Lees ook: Kredietverzekeraar Alianz Trade: economisch herstel mogelijk pas in 2024

‘Recessie vraagt om stabiel economisch beleid’

De recessie waarin onze economie is beland, onderstreept wel hoe onzeker het klimaat voor ondernemers is. Volgens de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland kampen ondernemers nu al met stijgende kosten, zoals rente, lonen en grondstoffen, en een afnemende vraag naar hun producten en diensten. Daarnaast maken de gestegen rentes ook leningen duurder en verwachten steeds minder ondernemers hun investeringen op te voeren.

,,Al deze factoren leiden tot een onzekere economische situatie, en dat vraagt om verstandig en stabiel economisch beleid", schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland in hun gezamenlijke verklaring. ,,Het is goed dat ook de demissionair minister van Economische Zaken Adriaansens aangeeft dat een stabiel en voorspelbaar ondernemersklimaat nu van belang is en dat we moeten oppassen met het verstoren van de economie en lastenverzwaringen."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws