Nieuws Financiën

'Transactiekosten iDeal moeten snel verdwijnen'

Edwin van der Aa 8 januari 2016

Idealbetalingen1065

Onafhankelijk Kamerlid en financieel expert Roland van Vliet komt met een wetsvoorstel om bedrijven te verbieden extra kosten te rekenen bij gebruik van creditcard of iDeal. Dus aan die 1 euro extra die je betaalt als je online sushi bestelt.

Straks moeten de kosten van de financiële transactie maar worden verrekend in de prijs van het product of de dienst, stelt Van Vliet.

Waarom wilt u dit regelen?

"Ik vind dat de consument zelf moet kunnen kiezen hoe hij een product of dienst betaalt. En dat mensen bij bepaalde betaalmethodes niet zomaar kosten voor hun kiezen mogen krijgen. Meest in het oog springende voorbeeld zijn de vliegtickets: voor een ticket van 99 euro is een toeslag van 7,50 heel normaal. Hier moet echt een einde aan komen."

Maar aan zo'n transactie zijn toch ook kosten verbonden?

"Uit onderzoek blijkt dat het maar gaat om een heel klein percentage. Die post moet de handelaar dan maar via de prijs van het product of de dienst terughalen. Dat is transparant en zo komt het verbod ook de concurrentie ten goede. Daardoor kunnen de prijzen wellicht zelfs dalen."

Valt een verbod straks ook te regelen en te handhaven?

"Europese regels bieden een expliciete grondslag voor een dergelijk verbod en ook de Raad van State heeft positief op het voorstel gereageerd. Ik stel voor dat de nieuwe regels in werking treden per 1 juli 2016. Er is veel sympathie voor mijn plan bij de andere partijen. VVD en D66 hebben er ook aandacht voor gevraagd. We zouden de consument enorm van dienst zijn."