Nieuws Financiën

Winkels Holten blijven op zondag dicht

De winkels in Holten blijven op zondag gesloten. Liefst 5.578 handtekeningen van Holtense voorstanders van zondagopenstelling werden donderdagavond aan loco-burgemeester Ben Beens van Rijssen-Holten aangeboden. Maar het christelijk machtsblok van SGP, ChristenUnie en CDA houdt gesteund door Gemeentebelang en VVD-L'er Rob de Koe vast aan de zondagsrust, meldt de Tubantia vrijdag.

Tubantia Reggestreek | Foto: Thinkstock 28 oktober 2016

Supermarkt Kar Thinkstock 1

Een motie ingediend door D66 en PvdA om het signaal uit Holten serieus te nemen kreeg alleen steun van twee raadsleden van de VVD-Lokaal. De coalitiepartijen houden vast aan het coalitieakkoord. Daarin staat dat de openstelling van winkels op zondag niet aan de orde is. Ook al steunt een meerderheid van de Holtense bevolking de actie van de supermarkten Coop en Albert Heijn om op zondag de deuren open te doen. VVD-L’er Rob de Koe stemde ook tegen, omdat hij met het voormalig Lokaal Liberaal het coalitieakkoord steunde. De motie werd met 20 tegen 5 stemmen verworpen.

Theocratie

Er vielen harde woorden bij de oppositiepartijen. Pvda-fractievoorzitter Rob Meijerink sprak van een 'theocratie' in Rijssen-Holten in plaats van een democratie. Volgens VVD-fractievoorzitter Frans Noordam staat de afkorting GB voor 'Grote Bedriegers' in plaats van voor Gemeentebelang, de partij die een grote aanhang heeft in Holten. En D66-fractievoorzitter Herman Klein Velderman wees er op dat Rijssen-Holten deze week werd uitgeroepen tot 'meest mkb-vriendelijke gemeente'van Overijssel. "Dan moet je ook luisteren naar je ondernemers."

Verkiezingen

Maar volgens SGP-fractievoorzitter André Scheppink heeft een meerderheid van de bevolking van Rijssen-Holten zich bij de verkiezingen van 2014 tegen zondagsopenstelling uitgesproken. "Daar hebben wij campagne voor gevoerd, we zijn de grootste partij geworden." Samen met het CDA , ChristenUnie en Gemeentebelang is de zondagsrust in het coalitieakkoord heilig verklaard. "En wij houden ons aan de afspraken", aldus fractievoorzitter Wim Muller van GB. Tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 blijven de winkels dus op zondag dicht. Ook in Holten.