Podcast Sleutel tot Succes

Wat is de Sleutel tot Succes van Thuisbezorgd, Picnic en Vedder&Vedder?

Waarom heeft een bedrijf (internationaal) succes en wat kun jij daarvan leren? Aan de hand van drie succesvolle Nederlandse bedrijven beantwoordt hoogleraar ondernemerschap Justin Jansen, deze en andere vragen in de nieuwste aflevering van de podcastserie Sleutel tot Succes.

Sleutel tot succes picnic thuisbezorgd vedder vedder justin jansen

Foto: ANP.

Van onze redactie 27 juli 2022

De oranje rugtassen van Thuisbezorgd, de bezorgautootjes van Picnic en de glinsterende sieraden van online juwelier Vedder&Vedder: we kennen ze allemaal. Hoe deze bedrijven zo succes zijn geworden, vertelden de oprichters in de podcastserie Sleutel tot Succes. Maar welke lessen kan jij hier uit leren?

Lees ook: Mijn naam is Groen. Jitse Groen. De grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld.

Wetenschap achter succesverhalen

Justin Jansen, hoogleraar ondernemerschap aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, legt in de nieuwste aflevering van Sleutel tot Succes uit wat de wetenschap is achter deze succesverhalen. Neem het disruptieve model van Picnic. Ondernemer Michiel Muller was de eerste die het aandurfde om boodschappen tot aan de voordeur te bezorgen, waarna de gevestigde supermarkt-namen wel moesten volgen.

,,Deze theory of disruption is interessant omdat je ziet dat bestaande partijen nieuwe ontwikkelingen vaak zo lang mogelijk negeren. Dat betekent dat je langzaam je eigen graf graaft. Je moet niet kijken wat ze nu zijn, maar wat een Picnic in de toekomst kan worden. Waar willen ze naartoe, waar zijn ze mee bezig en hoe gaat mijn business hierdoor veranderen?” Onderschat dit niet, waarschuwt Jansen. ,,Door de digitalisering groeien kleine partijen veel sneller dan voorheen. Om relevant te blijven moeten traditionele bedrijven meebewegen met de nieuwe spelers.” En dat geldt ook voor mkb-ondernemers, meent de hoogleraar ondernemerschap.

Benieuwd geworden wat jij met jouw bedrijf kunt leren van het Thuisbezorgd van Jitse Groen en de sieradentweeling Esther en Anne Vedder? Luister dan de hele aflevering hierboven of in jouw favoriete podcastapp.

Lees ook: Sleutel tot Succes: hoe Michiel Muller met Picnic stad voor stad blijft veroveren

Over Justin Jansen

Hoogleraar Ondernemerschap, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam

Prof. dr. Justin Jansen is hoogleraar Ondernemerschap aan de Rotterdam School of Management en Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is hij docent bij Het Groeicollege, een opleidingsprogramma van De Ondernemer, nlgroeit en Erasmus. Jansen kijkt met een wetenschappelijke bril naar ondernemerschap van grote en kleine bedrijven. Hoe ze zich ontwikkelen, waar ze kansen zien, oftewel: wat hun sleutel tot succes is.

Tijdens Het Groeicollege verkent Jansen voor jouw bedrijf het groeilandschap. Welke invloed heeft de steeds veranderende wereld? Welke bestaande kerncompetenties binnen jouw bedrijf kun je hiervoor inzetten? Bekijk Het Groeicollege voor meer informatie en de brochure.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details