Podcast Sleutel tot Succes

Wat is de Sleutel tot Succes van Thuisbezorgd, Picnic en Vedder&Vedder?

Waarom heeft een bedrijf (internationaal) succes en wat kun jij daarvan leren? Aan de hand van drie succesvolle Nederlandse bedrijven beantwoordt hoogleraar ondernemerschap Justin Jansen, deze en andere vragen in de nieuwste aflevering van de podcastserie Sleutel tot Succes.

Sleutel tot succes picnic thuisbezorgd vedder vedder justin jansen

Foto: ANP.

Van onze redactie 27 juli 2022

De oranje rugtassen van Thuisbezorgd, de bezorgautootjes van Picnic en de glinsterende sieraden van online juwelier Vedder&Vedder: we kennen ze allemaal. Hoe deze bedrijven zo succes zijn geworden, vertelden de oprichters in de podcastserie Sleutel tot Succes. Maar welke lessen kan jij hier uit leren?

Lees ook: Mijn naam is Groen. Jitse Groen. De grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld.

Wetenschap achter succesverhalen

Justin Jansen, hoogleraar ondernemerschap aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, legt in de nieuwste aflevering van Sleutel tot Succes uit wat de wetenschap is achter deze succesverhalen. Neem het disruptieve model van Picnic. Ondernemer Michiel Muller was de eerste die het aandurfde om boodschappen tot aan de voordeur te bezorgen, waarna de gevestigde supermarkt-namen wel moesten volgen.

,,Deze theory of disruption is interessant omdat je ziet dat bestaande partijen nieuwe ontwikkelingen vaak zo lang mogelijk negeren. Dat betekent dat je langzaam je eigen graf graaft. Je moet niet kijken wat ze nu zijn, maar wat een Picnic in de toekomst kan worden. Waar willen ze naartoe, waar zijn ze mee bezig en hoe gaat mijn business hierdoor veranderen?” Onderschat dit niet, waarschuwt Jansen. ,,Door de digitalisering groeien kleine partijen veel sneller dan voorheen. Om relevant te blijven moeten traditionele bedrijven meebewegen met de nieuwe spelers.” En dat geldt ook voor mkb-ondernemers, meent de hoogleraar ondernemerschap.

Benieuwd geworden wat jij met jouw bedrijf kunt leren van het Thuisbezorgd van Jitse Groen en de sieradentweeling Esther en Anne Vedder? Luister dan de hele aflevering hierboven of in jouw favoriete podcastapp.

Lees ook: Sleutel tot Succes: hoe Michiel Muller met Picnic stad voor stad blijft veroveren

Over Justin Jansen

Hoogleraar Ondernemerschap, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam

Prof. dr. Justin Jansen is hoogleraar Ondernemerschap aan de Rotterdam School of Management en Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is hij docent bij Het Groeicollege, een opleidingsprogramma van De Ondernemer, nlgroeit en Erasmus. Jansen kijkt met een wetenschappelijke bril naar ondernemerschap van grote en kleine bedrijven. Hoe ze zich ontwikkelen, waar ze kansen zien, oftewel: wat hun sleutel tot succes is.

Tijdens Het Groeicollege verkent Jansen voor jouw bedrijf het groeilandschap. Welke invloed heeft de steeds veranderende wereld? Welke bestaande kerncompetenties binnen jouw bedrijf kun je hiervoor inzetten? Bekijk Het Groeicollege voor meer informatie en de brochure.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details