Nieuws Inflatie

Hoge energierekening doet ambachtelijk slager Jurriaan de das om: 'Het is onverbiddelijk'

Dat de de deur van zijn slagerij vorige week donderdagmorgen om elf uur op last van de curator op slot ging, kwam voor Jurriaan Rexwinkel (45) niet als een donderslag bij heldere hemel. Toch viel het de ambachtelijk slager rauw op z’n dak, vertelt hij.

André Scheffers (de Gelderlander) 22 augustus 2022

Jurriaan Rexwinkel slager stopt energiecrisis

Wegens faillissement gesloten. Maar daarachter zit een heel verhaal. Jurriaan Rexwinkel vertelt het graag. Foto: Arjan Gotink

Voor Jurriaan Rexwinkel op tafel ligt de energierekening van deze maand. Te betalen? Op 22-08-2022 moet het bedrag van 5945,93 euro worden overgemaakt. Het is de nekslag voor een ondernemer die er liever bij neer zou vallen dan dat hij zou opgeven.

Opgeven is geen optie, roept Rexwinkel als in 2017 bij dochter Britt op 8-jarige leeftijd acute lymfatische leukemie werd vastgesteld. Het hoeft daar wat betreft de ondernemer niet over te gaan; een ‘zielig verhaal’ wil hij vermijden, zo vertelt hij aan de Gelderlander. Maar die heel heftige periode heeft wèl een cruciale rol gespeeld voor de manier waarop hij in het leven staat.

''De mensen kwamen voor streekproducten als baklever, bloedworst en balkenbrij. Achteraf moet je vaststellen dat deze zaak te groot is voor een plaats als Borculo''

Jurriaan Rexwinkel, ambachtelijk slager

'Opgeven is geen optie. Voor mensen met kanker is opgeven ook geen optie'

Hij ging fietsen voor Kika. „En daar gold de leus: Opgeven is geen optie. Voor mensen met kanker is opgeven ook geen optie. Dan is het einde oefening. Als je ermee te maken krijgt, wordt het je levensmotto. Zo ben ik ook gaan redeneren toen die energiecrisis zich aandiende. Ik had eerder actie moeten ondernemen, aan de bel trekken waar dan ook, of de openstaande rekeningen bij leveranciers voldoen en dan zelf de stekker eruit trekken. Maar opgeven was geen optie.”

Samen met zijn vrouw Marga heeft Jurriaan Rexwinkel, ze wonen in Haaksbergen, twee dochters. Britt is 13 en inmiddels helemaal beter. Tess is 11 en de jongste van de twee. De vraag van Tess, donderdagavond, of ze nu ook de televisie mee zouden nemen, raakte Rexwinkel tot in z’n hart. „Ze krijgen het wel mee, hoe jong ze ook zijn. We zijn ook in deze situatie beland omdat ik 13 jaar geleden een te grote investering heb gedaan. Er staat hier voor vele tonnen op 120 vierkante meter. We hebben het gedaan omdat het slagersvak mijn grote passie is. We hebben prijzen gewonnen met verschillende soorten ambachtelijke worst. De mensen kwamen voor streekproducten als baklever, bloedworst en balkenbrij. Achteraf moet je vaststellen dat deze zaak te groot is voor een plaats als Borculo.”

''Trek op tijd aan de bel, bij je personeel, bij leveranciers, bij instanties of waar dan ook. Voel je niet te groot om open kaart te spelen''

Jurriaan Rexwinkel, ambachtelijk slager

Veel ondernemers zullen in problemen raken als ze coronasteunmaatregelen moeten terug betalen

Ze hadden de zaken weer op de rit na de ziekte van Britt, waar het gezin drie jaar intensief mee bezig was en waar Rexwinkel zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering niet voor kon aanspreken. „Toen brak de oorlog in Oekraïne uit. Hier zit de deur nu op slot. De gasrekening is niet te betalen en komend najaar zullen veel ondernemers in de problemen raken als ze de coronasteunmaatregelen moeten terug betalen aan de belastingdienst. Mijn boodschap zou zijn: trek op tijd aan de bel, bij je personeel, bij leveranciers, bij instanties of waar dan ook. Voel je niet te groot om open kaart te spelen. Verwacht alleen niets van banken. Die leggen het bij de afdeling intensief beheer neer en stellen je gerust. Nou, vergeet het maar. Het mes gaat op de keel tot je hebt betaald. Ook al zien ze donders goed dat het niet kan.”

Slager: 'In moeilijke tijden leer je mensen kennen...'

Rexwinkel weet nog niet wat hij nu gaat doen. Maar geeft aan dat hij alles in het werk zal stellen om zijn begripvolle huisleverancier tegemoet te komen en bedankt collega’s die hem steunden. „Slager Henk van verderop kwam hier meteen om de worsten af te maken toen we voor het eerst hals over kop met Britt naar het ziekenhuis in Groningen moesten. In moeilijke tijden leer je mensen kennen...”

Lees ook: Koopkrachtcrisis: MKB-NL en VNO-NCW willen pakket maatregelen om energierekening betaalbaar te houden

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws