Nieuws Inflatie

KHN roept in tijden van inflatie op: 'Verhoog de lasten voor ondernemers niet'

Horecaondernemers moeten geholpen worden met schuldenproblematiek, zwaarder belasten, bijvoorbeeld middels de vennootschapsbelasting, werkt averechts. Het is de oproep die de Koninklijke Horeca Nederland vrijdag naar buiten heeft gebracht naar aanleiding van de grote financiële uitdagingen als het personeelstekort en de inflatie.

Van onze redactie 15 april 2022

Horeca personeel khn maastricht

Personeel gezocht in een Maastrichtse horecazaak. Foto: ANP.

Het nieuwe kabinet heeft een groot gat te dichten in de voorjaarsnota en kijkt hierbij onder andere nadrukkelijk naar het extra belasten van ondernemers. Een voor de horeca heel slecht plan, aangezien ondernemers nog volop aan het herstellen zijn van de schade ten gevolge van de coronacrisis, aldus de Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

,,Dit betekent dat horecaondernemers iedere cent aan omzet die ze in 2022 maken, keihard nodig hebben om de belastingschuld en andere schulden af te lossen en om weer vet op de botten te krijgen om te investeren. Lastenverzwaring werkt averechts; er moeten juist oplossingen komen voor de enorme schuldenberg. We roepen het kabinet daarom op om de lasten voor ondernemers niet te verhogen en in ieder geval de door corona getroffen sectoren zoals de horeca te ontzien.''

''Het kan niet zo zijn dat het begrotingsprobleem van het kabinet opnieuw bij ondernemers wordt neergelegd die nog volop moeten herstellen van de gevolgen van de coronacrisis''

Robèr Willemsen, voorzitter KHN

Financiële uitdagingen: hoge inflatie, personeelstekorten en de stijgende energieprijzen

Ondanks dat gasten na corona weer terugkeren naar de horeca, hinderen de forse coronaschulden, ingrijpende gevolgen van de oorlog in Oekraïne, het personeelsgebrek en de fors stijgende inkoopprijzen het herstel. De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflow problemen en vechten voor hun voortbestaan; er is weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen, zegt KHN.

,,De hoge inflatie, personeelstekorten en de stijgende energieprijzen, dwingen ondernemers juist tot innovatie en reorganisatie en daarvoor geldt dat ze moeten kunnen investeren; iets wat door eventuele lastenverzwaringen onmogelijk wordt gemaakt.''

Lees ook: Horecaondernemer zet door ondanks forse tegenslagen: 'Met een rechte rug door tot het bittere einde'

KHN: 'Ontzie door corona getroffen sectoren'

KHN vroeg al meerdere malen aandacht voor de financiële positie van horecaondernemers en wat er nodig is voor duurzaam herstel. Denk hierbij aan schuldsanering, een investerings-/transitiefonds en een stoppersregeling voor ondernemers die door de coronamaatregelen gedwongen worden te stoppen. De door corona zwaar getroffen sectoren zoals de horeca moeten juist financieel gestut worden in plaats van zwaarder belast. Er staan de komende maanden meerdere corona(steun)debatten op de agenda van de Tweede Kamer, waarbij KHN hiervoor aandacht zal vragen.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ,,Het kan niet zo zijn dat het begrotingsprobleem van het kabinet opnieuw bij ondernemers wordt neergelegd die nog volop moeten herstellen van de gevolgen van de coronacrisis. KHN roept het kabinet daarom op om de lasten voor ondernemers niet te verhogen en in ieder geval de door corona zwaar getroffen sectoren zoals de horeca te ontzien. Er moet juist ruimte komen voor duurzaam economisch herstel middels maatwerk en hierover gaan we graag met de betrokken bewindspersonen in gesprek.”

Lees ook: Inflatie of niet: met 30 procent groter terras poogt horecaondernemer Johan de Vos omzet in te halen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws