Aangeboden door ALD Automotive

Branded Content Innovatie

ALD Automotive: ‘Al ruim 30% van alle auto’s die we inzetten heeft een stekker’

Steeds meer ondernemers willen hun wagenpark elektrificeren. Dat roept soms vragen op, omdat elektrisch rijden om een aantal aanpassingen vraagt ten opzichte van een brandstofauto. Krijgt een leaserijder er bijvoorbeeld een laadpaal voor thuis bij? En hoe overtuig je werknemers dat een elektrische auto ook hén heel goed zal bevallen?

Patrick Wessels 9 mei 2022

Lonneke van der Horst

ALD Automotive is een wereldwijde speler in de financiering en het beheer van mobiliteit. Foto Lonneke van der Horst

ALD Automotive adviseert en begeleidt bedrijven bij de stap naar duurzame mobiliteit. ,,Al ruim 30% van alle auto’s die we inzetten heeft een stekker,” vertelt Lonneke van der Horst, Marketing & Strategy Director bij ALD Automotive Nederland. Ze vervolgt: ,,Een paar jaar geleden kregen we nog veel vragen over de actieradius. ‘Range anxiety’ was een ding. Nieuwe elektrische auto’s halen makkelijk 300 tot 400 kilometer op één acculading. Over een jaar heeft waarschijnlijk niemand het daar meer over.”

Wie regelt de laadpaal?

De vragen die leaserijders en werkgevers stellen zijn vooral praktisch van aard, geeft Van der Horst aan: ,,Veel werkgevers bieden bij de elektrische leaseauto ook een laadpunt voor thuis aan. Wij adviseren en begeleiden, om uit te leggen wat de mogelijkheden zijn en daar met onze partners de oplossingen voor te leveren.” ALD Automotive denkt mee over alle mogelijke situaties, zoals werknemers die willen weten waar ze een publieke laadpaal bij de gemeente kunnen aanvragen en werkgevers die zich afvragen wat er gebeurt als een medewerker verhuist of het contract opzegt. Bij een verhuizing kan bijvoorbeeld een nieuwe werkgever het contract overnemen of kan de werknemer dit eventueel zelf doen.

,,We bieden ondernemers een totaalpakket met oplossingen. Dat start met een advies. Vervolgens vormen we één aanspreekpunt. Klanten hoeven niet steeds aparte afspraken te maken met verschillende leveranciers. Dat is overzichtelijker, makkelijker en vaak voordeliger.” Bovendien denkt het bedrijf mee over de motivatie(s) om het wagenpark te elektrificeren. ,,We helpen elektrisch rijden te stimuleren of denken mee over de integratie van elektrische auto’s en bestelauto’s in de autoregeling of het autobeleid,” vult ze aan.

''Een elektrische leaseauto is duurder in aanschaf, maar veel goedkoper in gebruik''

Lonneke van der Horst, Marketing & Strategy Director bij ALD Automotive Nederland

Werknemers waarderen duurzame mobiliteit’

Elektrische auto’s dragen bij aan meer duurzame mobiliteit. Dat voorkomt onnodige belasting van het milieu en levert ondernemers minimaal twee voordelen op. Van der Horst licht toe: ,,Veel bedrijven die we spreken hebben duidelijke duurzaamheidsambities. Elektrische auto’s helpen die ambities te bereiken, maar helpen bijvoorbeeld ook om vervolgens de voorkeur te krijgen tijdens een tender waarbij duurzaamheid een rol speelt. De elektrische auto draagt dan indirect bij aan zakelijk succes.”

Bovendien wijst ze op een trend onder werknemers die zoeken naar een nieuwe baan: ,,Steeds meer werknemers waarderen een moderne, duurzame autoregeling waarin elektrisch rijden een plek heeft. De elektrische auto maakt het dan makkelijker om getalenteerd personeel aan te trekken.”

Ondertussen is het ook economisch voor steeds meer ondernemers interessant om het wagenpark te elektrificeren. “We berekenen voor ondernemers hun ‘Total Cost of Ownership’. Dat zijn de totale kosten, inclusief alle gebruikskosten. Een elektrische leaseauto is duurder in aanschaf, maar veel goedkoper in gebruik. Brandstof is snel duurder geworden, sneller dan elektrische energie. Dat maakt het voor nog meer bedrijven interessant om de volgende leaseauto elektrisch te kiezen,” vertelt van der Horst.

Denken vanuit voordelen voor werknemers

ALD Automotive kent de praktische twijfels, met name bij leaserijders. ,,Daarom bieden we bijvoorbeeld de mogelijkheid om een elektrische auto één of twee maanden uit te proberen. Leaserijders kunnen dan zelf ervaren dat het heel comfortabel rijdt en dat de actieradius ruim voldoende is.”

Daarnaast biedt het bedrijf een aantal handige extra’s, zoals een vakantie-auto en trainingen voor elektrisch rijden. ,,Tijdens zo’n training leert een leaserijder de maximale rijafstand uit een acculading te halen.” De vakantie-auto voorkomt dat werknemers hun route naar Zuid-Frankrijk van laadpaal tot laadpaal moeten plannen. “Ondernemers kunnen werknemers de mogelijkheid bieden om voor bijvoorbeeld drie vakantieweken per jaar hun elektrische auto om te ruilen voor een hybride of brandstofauto. Zo vieren werknemers zorgeloos vakantie in de uithoeken van Europa, en rijden zij de rest van het jaar elektrisch.”

''We adviseren ondernemers die op de operationele kosten willen besparen over het gebruik van verschillende laadpalen''

Lonneke van der Horst, Marketing & Strategy Director bij ALD Automotive Nederland

Meer dan elektrische auto’s alleen

De elektrische auto vormt de belangrijkste keuze voor de meeste ondernemers en leaserijders. Toch groeit ook de belangstelling voor alternatieven, merkt van der Horst: ,,Steeds vaker merken we dat werknemers interesse hebben in bijvoorbeeld een elektrische fiets als alternatief voor de auto. Of zoeken ze de flexibiliteit om een dag met het openbaar vervoer te reizen. Daarom bieden we een totaalpakket dat bijvoorbeeld bestaat uit een elektrische auto, laadpas, laadpunt, vakantie-auto, mobiliteitspas voor het ov en een elektrische fiets.”

Ten slotte deelt van der Horst nog een belangrijke tip, die veel ondernemers over het hoofd zien: ,,We adviseren ondernemers die op de operationele kosten willen besparen over het gebruik van verschillende laadpalen. Thuis opladen is over het algemeen goedkoper dan opladen aan een publieke laadpaal. De snelladers langs de snelweg zijn zelfs nog een stuk duurder. Ook in het buitenland kunnen de kosten per kilowattuur elektriciteit hoger zijn dan in Nederland. Met ons advies aan klanten en andere ondernemers helpen we ze onverwacht hoge rekeningen te voorkomen.” Het tekent de adviserende en betrokken rol van ALD Automotive, zowel voor klanten als voor (nog)niet-klanten.