Nieuws Duurzaamheid

Aanvragen subsidie zonnepanelen voor kleinere bedrijven wordt eenvoudiger

Kleinere ondernemingen kunnen vanaf volgend jaar makkelijker subsidie aanvragen voor energiebesparende investeringen, zoals zonnepanelen voor op hun winkel of bedrijfspand. De regeringscoalitie trekt daar 100 miljoen euro voor uit.

Hans van Soest 19 november 2019

Zonnepanelen subsidie ondernemers

Binnenkort kunnen kleinere bedrijven eenvoudiger zonnepanelen op hun bedrijfspanden laten plaatsen. (Beeld: Shutterstock)

Nu vissen ondernemers in het midden- en kleinbedrijf vaak achter het net wanneer ze subsidie aanvragen. Dat komt omdat ze te veel energie verbruiken om in aanmerking te komen voor regelingen die bedoeld zijn voor particulieren en te weinig om in aanmerking te komen voor regelingen die bedoeld zijn voor het bedrijfsleven. ,,Ze zijn te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet’’, zegt CDA-Kamerlid en initiatiefnemer Agnes Mulder in het AD.

Optuigen subsidieregeling

Deze week dienen de vier regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een wijzigingsvoorstel in bij de behandeling van de begroting Economische Zaken voor komend jaar. Met de 100 miljoen euro die vrij wordt gemaakt, moet een subsidieregeling worden opgetuigd waarvan vooral kleine ondernemers kunnen profiteren, is hun bedoeling.

Lees ook: SunCycle ontwikkelt superkrachtige zonnepanelen in Eindhoven

Rompslomp

Sinds dit jaar moeten alle ondernemers verplicht rapporteren welke energiebesparende maatregelen ze nemen. In totaal gaat het om 50.000 bedrijven. Daarnaast is er voor hen de wettelijke plicht om groene investeringen te doen die binnen vijf jaar zijn terug te verdienen. Volgens VVD’er Mark Harbers vallen we ondernemers lastig met ‘veel bureaucratische rompslomp’. ,,Terwijl ze lang niet altijd het geld hebben om zulke investeringen te doen. Met dit geld worden ze geholpen.’’

Volgens Mulder moet er meer gebeuren om te voldoen aan alle klimaatafspraken. ,,Nederland loopt achter bij de opwekking van duurzame energie door bijvoorbeeld zonnepanelen. Dan is het zonde dat veel daken van ondernemers niet gebruikt kunnen worden. Te meer omdat deze ondernemers wel belasting betalen waar allerlei stimuleringsregelingen mee worden gefinancierd, maar ze er lastig gebruik van kunnen maken.’’

''Het is zonde dat veel daken van ondernemers niet gebruikt kunnen worden''

Agnes Mulder, CDA

Nog niet alles duidelijk

Hoe de regeling er uit komt te zien, is nog onduidelijk. Dat moet het kabinet verder uitwerken. Wel willen de regeringspartijen dat ondernemers er al vanaf volgend jaar gebruik van kunnen maken. De 100 miljoen komt uit een reserve op de begroting die is bedoeld voor duurzame energie. ,,Zo kan ook de bakker of de fietsenwinkel zijn energierekening omlaag brengen’, zegt D66-Kamerlid Matthijs Sienot.