Nieuws Duurzaamheid

BeterBoompje gaat voor het grootste herbruikbare kerstbomenbos van het land

Nederlanders zetten ieder jaar zo’n 2,5 miljoen kerstbomen op straat. Frank Haagen en zijn zwager Alex de Graaf konden het niet langer aanzien en bedachten een duurzaam alternatief: BeterBoompje. De bomen met kluit gaan na de feestdagen terug de grond in om daar samen het grootste herbruikbare kerstbomenbos van Nederland te vormen. Voor de bomen zonder kluit worden twee stekjes aangeplant.

Van onze redactie 17 november 2021

Beterboompje herbruikbaar kerstbomenbos haagen graaf

De ondernemers achter het duurzame BeterBoompje (Frank Haagen zittend links en Alex de Graaf rechts onderin). Foto: BeterBoompje

Vorig jaar werden er al 2.500 BeterBoompjes besteld. Dit jaar rekent het duo op minstens een verdubbeling. Frank: ,,Door de coronacrisis zijn veel mensen zich bewuster geworden van het klimaat en ze willen hun steentje bijdragen aan een betere wereld.”

De behoefte aan een BeterBoompje is dan ook enorm. Het duo kreeg vorig jaar zelfs een telefoontje uit Den Haag. ,,Jesse Klaver wilde graag een BeterBoompje, maar toen hadden we nog geen pick-up locatie in Den Haag”, vertelt Alex. ,,Dit jaar trouwens wel, dus hopelijk weet hij ons weer te vinden!”

"De gemeente Rotterdam wil 10.000 kerstbomen van de verbrandingsoven redden. Van de ingeleverde bomen wordt dan kerstdecoratie gemaakt"

Alex de Graaf, medeoprichter BeterBoompje

Eerste bomen reeds aangeplant in het BeterBoompje Kerstbomenbos

,,Uit cijfers van Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers blijkt dat wij jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kerstbomen weggooien in Nederland. Dat is toch vreselijk?”, aldus Frank. ,,Wij willen deze wegwerpbomen vervangen door échte kerstbomen die teruggeplant en hergebruikt kunnen worden.” Er zijn twee opties: een boom mét kluit en een boom zonder kluit. De kerstboom met kluit wordt na gebruik teruggeplant in de natuur. Voor ieder BeterBoompje zonder kluit worden er twee nieuwe biologische herbruikbare kerstboomstekjes aangeplant in het BeterBoompje Kerstbomenbos.

De missie is duidelijk: ,,Wij willen het grootste herbruikbare kerstbomenbos van Nederland creëren.” Het begin is gemaakt. De eerste bomen zijn aangeplant in het BeterBoompje Kerstbomenbos in Leusden.

Het BeterBoompje Kerstbomenbos in Leusden. Foto: BeterBoompje

Lees ook: BeterBoompje: alleen nog maar duurzaam geteelde kerstbomen

Rotterdam draagt steentje bij om kerst duurzamer te maken

Frank en Alex zien om zich heen steeds meer lokale initiatieven ontstaan om kerst een stukje duurzamer te maken. Daar zijn ze dan ook ontzettend blij mee. Alex: ,,Een mooi voorbeeld is de gemeente Rotterdam. Die heeft als doel om dit jaar 10.000 kerstbomen te redden van de verbrandingsoven. Van de ingeleverde bomen worden vervolgens producten gemaakt, zoals kerstdecoratie. Prachtig!”

Dat BeterBoompje dit jaar voor het eerst in de havenstad te vinden is, komt dan ook perfect uit. ,,In Rotterdam kan je dit jaar echt je steentje bijdragen door je BeterBoompje zonder kluit in te leveren bij een gemeentelijk inleverpunt. Niet alleen wordt er dan een mooi circulair product van gemaakt; wij planten er ook twee stekjes voor terug in het kerstbomenbos. Dubbel duurzaam dus", rekent Alex voor.

Lees ook: Hoe transformeer je tot duurzaam bedrijf? Disruptors én gevestigde bedrijven vertellen

Bestel je duurzame BeterBoompje via www.beterboompje.nl en haal hem begin december op bij één van de pick-up locaties in het land. Je vindt BeterBoompje in Amsterdam, Breda, Delft, Den Bosch, Eindhoven, Nijmegen, Rhenen en Utrecht. Nieuwe pick-up locaties zijn: Den Haag, Ede, Haarlem, Rotterdam en Scheveningen. Je kan je boompje ook thuis laten bezorgen.

Over de werkwijze van BeterBoompje

Het BeterBoompje Kerstbomenbos wordt gerealiseerd in Leusden op de kwekerij van 'Adopteer een Kerstboom'. Het bedrijf geeft de voorkeur aan een herbruikbare kerstboom met kluit, maar omdat deze bomen er nu nog veel te weinig zijn, biedt het ook bomen zonder kluit aan. Ter compensatie planten zij hiervoor twee herbruikbare adoptieboomstekjes aan in het BeterBoompje Kerstbomenbos. Als deze boompjes groot genoeg zijn, kunnen ze gemiddeld vijf jaar lang worden gebruikt als adoptiekerstboom.

Het 'BeterBoompje zonder kluit' is dus een tussenoplossing om een transitie van de wegwerpkerstboom naar een herbruikbare variant in een stroomversnelling te brengen. Door de adoptieboompjes vanaf nu flink aan te planten, kan straks iedereen genieten van een kerstboom met kluit.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws