Nieuws Duurzaamheid

'Black Friday past niet bij duurzaam ondernemen'

Op 25 november is het Black Friday. Een dag waarop koopjesminnend Nederland massaal aan het shoppen slaat. Niet omdat al die spullen zo nodig zijn, maar omdat het 'in de aanbieding is'. Stefan Romijn, adviseur duurzaam ondernemen van Stichting Stimular, vindt dat duurzame ondernemingen hier niet aan zouden moeten meedoen.

Van onze redactie 17 november 2022

Black friday winkelen koopjes webshop consumptie duurzaam inflatie koopkracht

Foto: Shutterstock

Bedrijven verleiden consumenten met hoge kortingen om spullen te kopen die ze niet echt nodig hebben. Bedrijven die meedoen met Black Friday zijn daarom mede verantwoordelijk voor overconsumptie, stelt Stefan Romijn bij ANP Expert Support.

,,Uit onderzoek van CBS (oktober 2022) blijkt dat bijna 80 procent van de bedrijven verduurzaamt. Goed nieuws dat bedrijven zonnepanelen op hun dak leggen en elektrisch gaan rijden, maar nog weinig bedrijven staan stil bij de milieuschade van producten die zij produceren en verkopen. Producten zijn gemaakt van, soms schaarse, grondstoffen, er is energie nodig om ze te maken en ze hebben vaak veel kilometers afgelegd voor ze de klant bereiken."

Lees ook: Black Friday: koopjesfestijn, maar tegenbeweging groeit

Bewust gesloten op Black Friday

Bedrijven doen mee met Black Friday om meer te verkopen, stelt Romijn. Meer korting leidt tot meer impulsaankopen. En dat zorgt voor nog meer gebruik van grondstoffen, energie en transport. ,,Als je bijvoorbeeld kijkt naar elektronica dan zie je dat de milieuschade van de verkochte producten torenhoog is: een stuk hoger dan van het energieverbruik van de verkoper zelf. Bedrijven die serieus werk willen maken van duurzaam ondernemen, doen niet mee aan Black Friday."

Stichting Stimular, die bedrijven en organisaties helpt te verduurzamen, ziet dat er bedrijven zijn die op Black Friday de deuren bewust gesloten houden of die bijvoorbeeld gratis reparaties aanbieden. ,,Zij geven hiermee een signaal af en laten zien dat zij daadwerkelijk bewust duurzaam zijn. Dat is voor de meeste kleine ondernemers een brug te ver, maar demonstratief geen hoge kortingen bieden op deze dag helpt ook."

Lees ook: Steeds meer bedrijven keren zich af van Black Friday: ‘Overconsumptie past niet meer in deze tijd’

Ondernemers die verantwoordelijkheid willen nemen voor hun producten, kiezen voor duurzamere grondstoffen, klimaatneutrale producten en lokale producten om transport te beperken, stelt Romijn. Maar ook als een product duurzaam is, zijn torenhoge Black Friday-kortingen wat hem betreft geen goed idee. ,,Een product verkopen dat een klant niet nodig heeft, is nooit duurzaam."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws