Aangeboden door New Energy Systems

Branded Content Duurzaamheid

Een overbelast elektriciteitsnetwerk? New Energy Systems biedt de helpende hand

Het Limburgse New Energy Systems is uitgegroeid tot één van de grootste aanbieders van zonnepanelen en warmtepompen. Het begon in 2008 met slechts twee personen. Het installatiebedrijf ziet dat er momenteel bepaalde problemen op de energiemarkt zijn, zoals netcongestie (overbelast elektriciteitsnetwerk), maar reikt haar zakelijke klanten daarvoor ook een aantal oplossingen aan.

Peter Westhof 3 juli 2023

New Energy system groot

Een overbelast elektriciteitsnetwerk? New Energy Systems biedt de helpende hand. Foto: New Energy Systems

Peter Debije en Nico Eurelings hebben New Energy Systems opgericht. Beiden zijn nog steeds, als directeur, verbonden aan het bedrijf in Schimmert. In 2021 werd het directieteam uitgebreid met een derde persoon: Yvo Hoppers. Vanaf het begin heeft de onderneming zich louter gericht op duurzame energie. ,,In 2008 waren er in Nederland ongeveer 30 bedrijven werkzaam in deze branche. In die tijd had dit vooral betrekking op zonnepanelen. Er zijn inmiddels duizenden bedrijven actief in deze sector. De opwekking van zonne-energie heeft in die 15 jaar een enorme vlucht genomen”, zegt Peter Debije. ,,We monteren veel zonnepanelen op daken. Er worden ook veel zonneweides gebouwd, maar dat is in mindere mate onze business.”

New Energy Systems heeft nu zo’n 50 medewerkers in vaste dienst, met daaromheen een flexibele schil van circa 40 freelancers. Monteurs, maar ook kantoormedewerkers. Opvallend is het heel brede aanbod van het bedrijf: onder andere zonnepanelen, warmtepompen, warmtepompboilers, laadpalen, accu’s, energiemanagementsystemen, thermische en elektrische opslagsystemen.

,,De overheid probeert de energietransitie aan te jagen, maar het nadeel daarvan is dat het elektriciteitsnet overbelast wordt''

Peter Debije

Duizenden projecten gerealiseerd

New Energy Systems heeft sinds zijn oprichting al vele duizenden projecten door heel Nederland en België gerealiseerd. Veel particulieren en (agrarische) bedrijven behoren tot de klantenkring. ,,We zijn zowel B2B als B2C actief. B2C heeft vooral betrekking op Zuidoost-Nederland. De zakelijke klanten bevinden zich in heel Nederland, tot de Waddeneilanden toe. Af en toe doen we ook iets in België.”

Het installatiebedrijf kan ondernemers op veel vlakken van dienst zijn. ,,Primair gaat het daarbij om zonne-energie. Ondernemers kunnen met zonnepanelen op hun dak hun eigen stroom produceren. Maar de laatste jaren zien we netcongestieproblemen op de markt ontstaan. Dat betekent dat het stroomnet in Nederland overbelast is door de opwekking van alle zonne- en windenenergie. Ook heeft dat te maken met de opkomst van het elektrisch rijden en de warmtepompen die vanuit de overheid gepromoot worden. De overheid probeert de energietransitie aan te jagen, maar het nadeel daarvan is dat het elektriciteitsnet overbelast wordt”, zegt Peter.

Vastlopen op netcongestie

Volgens Peter slibt de markt door de netcongestie dicht. ,,Bedrijven willen graag verduurzamen. Ze willen zo strafmaatregelen van de overheid voorkomen, maar ze lopen ze zich dan vast op netcongestie. Dat leidt tot frustraties bij de ondernemers. Maar als New Energy Systems kunnen wij hun ook oplossingen bieden. Dan moet je denken aan accustations, die opgeladen kunnen worden met overtollige zonne-energie. Die energie kan bewaard worden tot het moment dat het net niet meer vol is. Zoals ’s nachts, als de zon niet schijnt. Andere technieken hiervoor zijn laadstations voor elektrische voertuigen en energiemanagementsystemen. Met die laatste systemen kun je de energie op je eigen terrein managen. We hebben niet voor elk probleem een oplossing, maar we hebben wel veel oplossingen.”

,,New Energy Systems kan voor bedrijven het hele duurzaamheidstraject verzorgen. We hebben eigen adviseurs, monteurs en engineers in dienst''

Nico Eurelings

Verduurzaming van bedrijven

New Energy Systems kan voor bedrijven het hele duurzaamheidstraject verzorgen. Het heeft eigen adviseurs, monteurs en engineers in dienst. Ook heeft het een serviceafdeling, die storingen oplost. ,,We verzorgen het traject van A tot Z. Tot op zekere hoogte kunnen we ook adviseren en ontzorgen op het gebied van subsidies. Daarnaast kunnen we fiscaal advies geven, maar dat is ook beperkt, omdat we geen fiscalisten zijn”, aldus Peter.

New Energy Systems is aangesloten bij brancheorganisaties HollandSolar en Techniek Nederland. Ook is het installatiebedrijf Elite Partner van SunPower, Hybrid Hero van Remeha en VCA**-gecertificeerd. Dit laatste certificaat laat zien dat een bedrijf veilig en gezond werkt. New Energy Systems is ook een erkend InstallQ-installateur voor zowel zonnestroom als zonnewarmte.

Meer informatie vindt u op de website van New Energy Systems: www.newenergysystems.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws