Aangeboden door Missie H2

Branded Content Duurzaamheid

Arthur van Schayk, algemeen directeur Remeha over waterstofmissie: ‘Niet lullen maar poetsen’

Als het om waterstof gaat, is Nederland een kartrekker. Maar willen we in 2030 een volledig functionerende waterstofeconomie realiseren, dan moet er tempo gemaakt worden. Arthur van Schayk, algemeen directeur van Remeha, maakt zich er hard voor. ,,We moeten de kracht van waterstof effectief doorvertalen naar de consument.’’ Maar is waterstof werkelijk zo zaligmakend?

Van onze redactie 14 september 2023

Missie H2 is aanjager van duurzaamheid, maar vooral de drijvende kracht achter de waterstofbelofte. En de urgentie is hoog, want 2030 laat niet lang op zich wachten. Om hun strijd nóg meer kracht bij te zetten, helpt Missie H2 de sportkoepel NOC*NSF de sport verder te verduurzamen. Daarbij krijgt de missie bijval van een achtkoppige werkgroep die bestaat uit toonaangevende energiebedrijven in Nederland.

Van Schayk is één van de kopstukken achter Missie H2. Samen met zijn zeven compagnons van Gasunie, Shell Nederland, Toyota, Port of Amsterdam, Groningen Seaports, Vopak en Eneco vormt hij een werkgroep die zich structureel inzet voor de groene energietransitie. Hoe zaligmakend die waterstoftransitie is, legt Arthur uit in de video.

Tekst gaat verder onder de video

Wáárom is de ontwikkeling waterstof zo cruciaal?

Waterstof gaat een grote rol spelen in onze toekomstige, duurzame energievoorziening en klimaatdoelen. Nederland is uniek gepositioneerd. We hebben de Noordzee voor grootschalige productie van windenergie en de zeehavens als logistieke importhubs. Maar we hebben ook bijzonder veel waterstofkennis.

Welk expertisestuk neemt Remeha op zich in de waterstofmissie?

Arthur: ,,Als we het over waterstof hebben, dan praten we al gauw over industrie. Maar ook in de gebouwde omgeving – denk aan woningen, bedrijfspanden en openbare ruimtes – wordt waterstof een van de belangrijke energiedragers. Bij Remeha zijn we al ver in de ontwikkeling van onze waterstofketel die op korte termijn seriematig geproduceerd wordt. Bovendien zijn al onze ketels geschikt voor 20% bijmenging van waterstof. Er zijn al diverse grote projecten in Nederland waar Remeha bij betrokken is, waar woningen voorzien zijn van deze waterstofketel. Wij blijven een actieve rol spelen in de uitbreiding hiervan en hebben daarnaast via de installateurs een sterke verbinding met de consument, wat ons in staat stelt de waterstofboodschap ook naar de mensen thuis te brengen.

Waarom is de stuurgroep achter Missie H2 zo belangrijk?

,,We vertegenwoordigen allemaal een schakel in de waterstofmissie. Van productie (Shell), tot opslag (Port of Amsterdam), tot infrastructuur en de vertaalslag naar de consument. Samen staan we sterker in de missie, vergroten we kennis, maar vooral slagkracht.’’

En die slagkracht is hard nodig, willen we in 2030 hét Waterstofland zijn, nietwaar?

,,Inderdaad. De plannen die er liggen, moeten nú tot uitvoer komen. Het begin is er, maar willen we voorop blijven lopen, dan moeten we niet op die plannen blijven zitten. Niet lullen maar poetsen!’’

Zet jezelf op de kaart

Om de kennis en overtuiging voor waterstof over de bühne te brengen, heeft Missie H2 de Nederlandse Waterstofkaart ontwikkeld. De interactieve kaart toont meer dan 225 waterstofprojecten in Nederland (in diverse stadia van ontwikkeling) en maakt inzichtelijk hoe de waterstofmarkt zich ontwikkelt. Zo zie je wat de actuele status is van de projecten en werpt het een blik in de toekomst.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws