Nieuws Duurzaamheid

Deze 8 innovaties ruimen de plastic soep op

De hoeveelheid afval in de oceanen groeit, net als de maatschappelijke druk om minder en duurzamere materialen te gebruiken. Sommige bedrijven gaan actief de strijd aan met de plastic soep en omarmen het afval als waardevolle grondstof. Dit zijn 8 innovaties om in de gaten te houden.

Emma Rotman (Duurzaam Bedrijfsleven) 27 januari 2020

Deze bedrijven strijdt plastic soep

Vangnet voor oceaanplastic voor The Ocean Cleanup van ondernemer Boyan Slat. Foto: ANP/EPA

Duurzaam Bedrijfsleven zette de opvallendste projecten tegen plastic op een rij. Lees hier welke innovaties zij selecteerden:

1. The Ocean Cleanup: spullen van oceaanplastic

Misschien wel het bekendste voorbeeld van plasticsoepbestrijding. Initiatiefnemer Boyan Slat ontwikkelde een 600-meter lang vangnet dat duizenden kilo's oceaanplastic opvist, terwijl het zich via de natuurlijke stroming van de oceaan voortbeweegt. Na een mislukte missie in 2018 slaagde The Ocean Cleanup er eind vorig jaar voor het eerst in om de plastic vangst aan wal te halen. Deze ligt nu bij Vancouver in Canada en zal de komende maanden verwerkt worden tot allerhande producten. Die producten moeten vanaf september in de winkels liggen.

2. Waste Free Oceans: plastic vissen met hulp van lokale vissers

Waste Free Oceans ontwikkelde de Trash Catcher, een vaartuig dat in stromend water of achter een langzaam varend schip kan worden vastgelegd. Het bedrijf ziet kansen in de lokale visserij: in rustige tijden kunnen zij met de Trash Catcher op jacht gaan naar plastic. Per tocht kunnen vissers 2 tot 8 ton aan afval opvissen. Het afval wordt zoveel mogelijk gerecycled tot nieuwe producten. Vissen en kleine organismen hebben bovendien weinig hinder van het gevaarte.

Alternatief voor plastic sportkleding

Meer lezen over ondernemers die de strijd met plastic aangaan? Lees hier ons interview met de jonge ondernemers achter sportkledingmerk Iron Roots, die met een alternatief komen voor plastic sportkleding.

3. Shoreliner: vervuiling in de havens te lijf

Advies- en ingenieursbureau Tauw ontwikkelde in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam de Shoreliner. Dit plasticvangsysteem gaat vervuiling in de havens tegen en voorkomt zo dat drijfafval in de zee terechtkomt. Het is een drijvend systeem van styrofoam met daaromheen filterdoek, wat tot 50 centimeter diep het water in gaat. Het opgevangen plastic wordt in een opvangunit van 25 vierkante meter opgeslagen. Nadat de Shoreliner zijn werk gedaan heeft, worden de kleinere stukken afval met een fijnmazig net uit het water gevist.

4. Plastic Whale: kantoormeubilair van Amsterdams grachtenplastic

Plastic Whale is het eerste professionele plasticvissersbedrijf ter wereld. Het bedrijf vist afval uit de Amsterdamse grachten; meubelfabrikant Vepa maakt daar vervolgens circulair kantoormeubilair van. Ook verwerkt Plastic Whale de vangst tot boten, die ingezet worden om nog meer afval uit de wateren te vissen.

Lees ook: Nederlands gezin realiseert beste duurzaamheidsproject in Spaanse hotelsector

5. The Great Bubble Barrier: de plastic kraan dichtdraaien met bubbels

De berg afval in de oceanen begint grotendeels in de rivieren. The Great Bubble Barrier wil die kraan dichtdraaien. Het bedrijf lanceerde een systeem waarbij een scherm van luchtbellen afval in de rivieren afvangt voordat het de zee bereikt. Op de bodem wordt een buis met gaatjes geplaatst, waar lucht doorheen wordt gepompt. In een pilot in de IJssel werd meer dan 80 procent van het testmateriaal afgevangen bij wisselende weersomstandigheden.

6. VanPlestik: recyclen met een 3D-printer

Met een 3D-printer maakt VanPlestik circulaire producten van plastic afval. Dit maakt lokaal recyclen mogelijk. Het bedrijf werkt aan testcases van onder andere HEMA en Conscious Hotel om reststromen om te zetten naar hoogwaardige producten. Ook zijn de producten van VanPlestik te koop in de Makerstore in Amsterdam.

Lees ook: Zo maakte Hilary Jones (Lush) van handgemaakte, ecologische cosmetica een wereldwijd geliefd merk

7. Wasteboard: circulariteit in actie

Het Amsterdamse bedrijf Wasteboard tovert kunststof doppen om tot kleurrijke skateboards. Op festivals en andere evenementen maakt Wasteboard in 2 uur tijd skateboards van de doppen die daar gebruikt worden. Ook gebruikt de producent afval dat door Plastic Whale uit de grachten is gevist.

8. Polytential: geautomatiseerde analyse van plastic afval

Polytential gebruikt data om bedrijven te ondersteunen in het recyclingproces. Met de Virtual Chemist, een machine die afval analyseert, krijgen plasticverwerkers inzicht in de samenstelling van materialen. Waar conventionele afvalwerkingssystemen 90 procent accuraat zijn in het scheiden van afval, is de machine van Polytential op dit moment 98,5 procent accuraat. Daardoor wordt afval scheiden lucratiever. Polytential is opgezet door studenten van de TU Delft en wordt gesteund door onder andere Rabobank en Provincie Zuid-Holland.