Nieuws Duurzaamheid

Twee student-ondernemers maken kerstboom van 80 groene afgedankte truien

Stel dat iedere Nederlander zijn kerstoutfit tweedehands zou kopen, dan heeft dat meer impact op het klimaat dan dat 700.000 mensen een jaar lang vegetarisch zouden eten. Met deze informatie in het achterhoofd hebben twee studenten van de Hogeschool van Amsterdam vanuit hun startup REFIN een kerstboom gemaakt van 80 weggegooide groene truien. De bijzondere boom staat in de etalage van de University Store van de HvA.

Van onze redactie 2 december 2021

Kerstboom truien hva etalage

De kerstboom staat in de etalage van de University Store van de HvA. Foto: HvA

In de huidige mode-industrie kopen we veel meer kleding dan we nodig hebben. Vaak is het van slechte kwaliteit, gemaakt onder erbarmelijke omstandigheden, en veroorzaakt het veel vervuiling. En het volgende seizoen is de kleding ‘niet meer relevant’ en gooien veel consumenten het weg.

In Nederland wordt er zo jaarlijks in totaal 145 miljoen kilo kleding weggegooid waarvan 65 procent nog heel goed geschikt is voor hergebruik en recycling. Omdat dit structureel te weinig gebeurt belanden uiteindelijk deze miljoenen kilo’s op een torenhoge kledingberg die niemand eigenlijk echt onder ogen durft te komen.

''Wij hopen middels de boom en de informatie op ons Instagram account dat mensen de waarde van kledingstukken weer gaan inzien''

Chiara Balm, mede-oprichter REFIN STUDIO

Startup zet zich in om gedachtengoed over kleding en gebruik daarvan drastisch te wijzigen

Vanuit hun startup REFIN STUDIO zetten Chiara Balm en Anniek Bouwsema zich in om het gedachtengoed over kleding en het gebruik daarvan drastisch te wijzigen. In samenwerking met de University store van de Hogeschool van Amsterdam, waarvoor ze kerstetalage mochten maken, hopen zij door middel van de statement boom bewustwording te creëren over onze zorgwekkende overconsumptie.

De letterlijk en figuurlijk groene REFIN-kerstboom in Amsterdam. Foto: HvA

REFIN STUDIO verzamelt kwalitatief goede en tijdloze tweedehands items. Hun doel is om mensen een duurzamere optie te bieden voor het kopen van kleding. Het bedrijf biedt naar eigen zeggen modieuze stijlvolle tweedehands items die nog een nieuw leven verdienen.

Informatie over vervuilende mode-industrie en tips op Instagram REFIN STUDIO

Ook deelt REFIN op hun Instagram-account informatie over de vervuilende mode-industrie, geven ze tips over alternatieve manieren van shoppen en bieden ze inspiratie voor het maken van outfits zodat je geen nieuwe kleding meer hoeft aan te schaffen. Balm: ,,Wij hopen middels de boom en de informatie op ons Instagram account dat mensen de waarde van kledingstukken weer gaan inzien met als hoger doel de kledingberg te doen krimpen, want de tijd dringt.''

Lees ook: Bert van Son (ceo Mud Jeans): 'Minder productie, minder fashion'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws