Nieuws Duurzaamheid

Kleine bedrijven grijpen door geldgebrek naast groene subsidie

Kleine bedrijven profiteren nauwelijks van subsidies voor verduurzaming. De regelingen zijn moeilijk te doorgronden en financieel onaantrekkelijk. Daardoor investeren veel kleinere ondernemers niet in zonnepanelen, elektrische auto's of in de isolatie van hun bedrijfspand. Grotere ondernemers maken wel gebruik van deze subsidieregelingen. In totaal is er bijna 10 miljard euro beschikbaar.

Van onze redactie 23 juni 2023

Groene subsidie mkb

Beeld: Shutterstock

Uit de Kleinbedrijf Index, een onderzoek van de Hogeschool Utrecht en microfinancier Qredits onder 1.100 kleinere ondernemers, blijkt dat 60 procent van de ondernemers met maximaal vijf medewerkers graag wil investeren in energiebesparing. Toch laat twee derde van die ondernemers zich daarbij weerhouden door geldgebrek.

''Ondernemers krijgen het geld van de subsidie pas achteraf''

Lex van Teeffelen, lector Hogeschool Utrecht

Kosten gestegen door de oplopende lonen, rente en energieprijzen

,,Ondernemers krijgen het geld van de subsidie pas achteraf", zegt Lex van Teeffelen, lector aan de Hogeschool Utrecht in het FD. ,,Dus moeten ze de investering voorfinancieren. Dat kan lang niet iedereen betalen." ,,Zeker nu niet", vult een woordvoerder van MKB-Nederland aan. Daarbij wijst zij op de kosten van bedrijven die door de oplopende lonen, rente en energieprijzen flink zijn gestegen.

Lees ook: EIF en Qredits sluiten overeenkomst: 100 miljoen euro voor leningen aan Nederlandse micro-ondernemers

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws