Nieuws Duurzaamheid

Lekker, gezond en goed voor het milieu: de krekelburger

Rijk aan voedingswaarden, perfect voor een gebalanceerd sportdieet en goed voor het milieu: krekels. Anderhalf jaar geleden ontstond het idee van jeugdvrienden George Brandenburg en Sander Peltenburg (allebei 26) om daar wat mee te doen. Hun vondst leverde de eigenaren van Burgs Foods een nominatie voor de Global Student Entrepeneurs Award op.

Anna Neeltje de Boer 29 maart 2018

IMG 20170906 143042 HDR 1

“Sander was bij een TEDx event waarbij het ging over de voordelen van het eten van krekels”, vertelt Brandenburg. “Het is de beste sportvoeding die je kunt verzinnen. Het zit vol essentiële aminozuren, vitaminen en mineralen en gezonde Omega vetten. Ik was veel aan het sporten, maar wilde geen supplementen slikken of kilo’s kip eten.”

Krekelmeel

“De eerste drie maanden zijn we onderzoek gaan doen. Wat is het? Hoe komen we eraan? In Nederland was krekelmeel 1,5 jaar geleden absurd duur, zo’n 1000 euro per kilo. Daarom hebben we het de eerste keer via Amerika uit Thailand besteld. Dat was goedkoper, al kostte het ons evengoed 75 euro om het hier te krijgen.”

Lees ook: Delibugs wil eetbare insecten aan de man brengen

Fearfactor

“Iedereen die we spraken – vrienden en familie – verklaarden ons voor gek. Krekels hebben toch een zekere fearfactor. Daarom zijn we gaan experimenteren. Afgelopen zomer zijn we met de burgers op een festival, Welcome to the Village, gaan staan. Onze eerste marktvalidatie: zijn mensen bereid dit te eten? Voor hetzelfde geld zegt 90 procent: ‘Je bent gek!’. We hadden 340 burgers en die waren aan het einde van de dag allemaal op. De nootachtige krekelburger, die qua smaak wat wegheeft van falafel, was een doorslaand succes.”

Dit gaan we doen

“We hebben onderzocht wat de mensen ervan vonden. 20 procent van de mensen moet niet aan een krekelburger denken, 30 procent vindt het een goed idee, 50 procent is nieuwsgierig maar huiverig. Hen willen we overhalen. Na ons experiment op het festival wisten we zeker: dit gaan we doen!”

Financiering

“We hebben alles zelf gefinancierd en er zit 5000 euro prijzengeld van de Nederlandse Global Student Entrepeneurs Award in ons bedrijf. Onze ouders zijn ook ondernemers, maar we hebben bewust hun hulp niet gevraagd. We wilden dit zelf doen, zelf leren. Hier op eigen kracht een doorslaand succes van maken. Momenteel werken we aan de tweede marktvalidatie: willen de cateraars hun product aan hun klanten voorleggen? We richten ons op hen, business to business.”

Efficiënt

“De krekel is ontzettend efficiënt, duurzaam en circulair. Voor krekels heb je zes keer minder voer nodig dan een koe en 1000 keer minder water. Een grote leap in efficiëntie, dat maakt het interessant.”

Doorgesneden krekelburger

Failliet

“In het begin ging onze krekelleverancier failliet. Er viel een groot gat. Andere leveranciers leverden niet de kwaliteit die we gewend waren en vanwege vergunningen mochten we ze niet bij boeren halen. Toen hebben we ervoor gekozen om zelf krekelverwerker te worden. We hebben een klein fabriekje in een bedrijfspand. Daar hebben we geen moment spijt van gehad. We zijn minder afhankelijk, hebben meer invloed op het productieproces, de kwaliteit is beter en het is uiteindelijk goedkoper.”

Omzet

“Veel omzet draaien we nog niet. We zijn druk met het aanpassen van het product, het recept en de specificaties. Cateraars willen hun producten bijvoorbeeld lang warmhouden in een warmhouder, daar moeten we het product op aanpassen. Inmiddels hebben we één werkneemster en een stagiaire die ons helpt met de wetgeving. Daarnaast laten we ons adviseren door een aantal businesscoaches. Zo ontwerpen we ons merk met de hulp van een expert op het gebied van branding en hebben we experts in food die ons uitleggen hoe we ons product voedselveilig kunnen produceren.”

Global Student Entrepeneurs Award

“In Nederland won ik – want alleen ik was toen nog student – de Global Student Entrepeneurs Award in Nederland. Binnenkort ga ik naar de finale in Toronto. Daar neem ik het op tegen 54 andere ondernemers uit andere landen. Er heeft al eerder een Nederlander gewonnen. Ik reken er niet op dat ik ‘m win, maar het zou wel mooi zijn, want het prijzengeld van 25.000 dollar zouden we dan in Burgs Foods kunnen steken.”

26814586 2021440384810298 7319522379118690561 n

Ik reken er niet op dat ik ‘m win, maar het zou wel mooi zijn, want het prijzengeld van 25.000 dollar zouden we dan in Burgs Foods kunnen steken

George Brandenburg, mede-eigenaar Burgs Food