Nieuws Duurzaamheid

Eerste microplasticvrije sportshorts ooit? Startup Iron Roots zegt ze te maken

Meer dan 90 procent van alle sportkleding wordt gemaakt van plastics zoals polyester en nylon. Het eerste grote probleem wat dat met zich meebrengt is dat plastic gemaakt wordt van olie. Volgens de ondernemers achter duurzaam sportkledingmerk Iron Roots is er echter een ‘kleiner’ probleem met veel grotere gevolgen; microplastics. Hoe dat zit? Eigenaar Erik de Groot legt het uit en heeft de oplossing.

Van onze redactie 2 maart 2021

Iron Roots Erik de Groot

Erik de Groot van Iron Roots met een microplasticvrije sportbroek.

,,Microplastics zijn hele kleine deeltjes plastic die vrijkomen bij het wassen van plastic sportkleding. Deze deeltjes eindigen in onze oceanen, waar zij enorme vervuiling aanrichten”, legt Erik de Groot van Iron Roots uit.

Sinds 2018 is Iron Roots bezig met het maken van microplastic vrije sportkleding. T-shirts, hoodies en joggingbroeken, gemaakt van onder meer hennep en eucalyptusbomen, brachten zij al eerder op de markt.

Grote uitdagingen bij het maken van sportkleding zonder plastic

De Groot: ,,Één van de grootste uitdagingen voor het maken van sportkleding zonder plastic is dat natuurlijke stoffen over het algemeen niet zo dun geproduceerd kunnen worden”. Samen met twee partner fabrieken in Griekenland en Turkije is het Iron Roots gelukt om dit wél te realiseren.

''Wij kunnen ervoor zorgen dat meer mensen zich bewust kunnen worden van microplastics en de oplossingen ervoor''

Erik de Groot, Iron Roots

De sportshorts zijn gemaakt van één van de meest duurzame grondstoffen die er is; eucalyptusbomen. De bomen groeien in FSC-beheerde bossen die liggen in Europa. Het materiaal is niet alleen duurzaam, maar volgens Iron Roots ook nog eens fijn om in te sporten. Van nature is eucalyptus antibacterieel, waardoor er minder nare geurtjes ontstaan tijdens het sporten en de kleding dus minder gewassen hoeft te worden.

Veel irritatie bij sporters: statisch op de huid

‘Normale’ plastic kleding wordt ook nog eens statisch op je huid, wat bij veel sporters tot irritatie leidt. Aangezien deze nieuwe sportshorts antistatisch zijn, is dat verleden tijd.

Lees ook: Mr.Bowmont: ondernemer (28) verovert wereld met stijlvolle herenzwembroeken

Om de sportshorts op de markt te brengen is Iron Roots nu een crowdfundingcampagne gestart op het internationale platform Kickstarter. De Groot: ,,Op deze manier kunnen wij ervoor zorgen dat meer mensen zich bewust kunnen worden van microplastics en de oplossingen ervoor.''

Inmiddels heeft het team al meer dan 40 procent van hun doelbedrag behaald voor de campagne. Zodra ze minstens 100 procent hebben behaald, worden de sportshorts in productie genomen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.