Nieuws Duurzaamheid

MUD Jeans streeft Zeeman voorbij als meest Sustainable Retailer of the Year

MUD Jeans is verkozen tot Sustainable Retailer of the Year 2020-2021. Hiermee liet het circulaire jeansmerk Fairphone en Zeeman achter zich. De overwinning valt samen met de bekendmaking van een hogere B Corp-score, waarmee MUD Jeans tot de vijf hoogst scorende Nederlandse Benefit Corporations behoort.

Van onze redactie 30 oktober 2020

MUD Jeans duurzaam uitreiking

De meest duurzame retailer van 2020-2021: MUD Jeans. Oprichter Bert van Son staat rechts.

De ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year is een juryprijs binnen de verkiezing Retailer of the Year Nederland. Na een overtuigende videopitch koos de vakjury en het publiek uiteindelijk voor MUD Jeans. Henk Hofstede, Sectorbankier Retail ABN AMRO en jurylid legt uit: ,,MUD Jeans zet zich als B Corp al jaren in om mooie en duurzame producten te maken en is intrinsiek gemotiveerd om de jeansketen van binnenuit te verduurzamen. Een voorbeeld voor andere retailers en wat mij betreft een terechte winnaar.”

Spijkerbroek: honderd procent gerecyclede jeans

,,Ik ben er enorm trots op dat we na acht jaar onconventioneel ondernemen de voorkeur krijgen boven deze twee sterke concurrenten”, zegt Bert van Son, oprichter en eigenaar van MUD Jeans. ,,Daarbij wil ik het hele team bedanken. Zonder al die mooie mensen om me heen was het nooit gelukt. Naast de erkenning hoop ik dat mensen ons hierdoor nog sneller weten te vinden, zodat we samen met hen de road to one hundred – een spijkerbroek van honderd procent gerecyclede jeans – kunnen creëren. Voor ons is deze prijs niet het einde, maar het begin.”

''Ons einddoel is niet om de concurrentie te verslaan. De slogan using business for good zegt alles. Daarmee proberen we onszelf ook zoveel mogelijk uit te dagen''

Bert van Son, oprichter en eigenaar MUD Jeans

Duurzame strategie MUD Jeans

Naast de verkiezing tot Sustainable Retailer, is ook bekendgemaakt dat MUD Jeans 124,7 punten heeft behaald in haar laatste B Corp Assessment. Hiermee scoort het circulaire jeansmerk aanzienlijk hoger dan in 2017 (88,7). Eerder deze week ondertekende MUD Jeans als een van de dertig initiatiefnemers de Denim Deal voor het gebruik van gerecycled katoen.

Van Son: ,,Ons einddoel is niet om de concurrentie te verslaan. De slogan using business for good zegt alles. Daarmee proberen we onszelf ook zoveel mogelijk uit te dagen. We merken dat er in de kledingindustrie een hele nieuwe kijk op productie ontstaat, waarbij een steeds grotere rol is weggelegd voor recycling.”

Lees ook: Jonge ondernemers achter Planq scoren met stoelen van oude bedrijfskleding

MUD Jeans

MUD Jeans is een circulair denimmerk. In 2012 introduceerde MUD Jeans het innovatieve ‘Lease A Jeans'-concept. Gebaseerd op de gedachte van bezit naar gebruik. Het merk past de principes van de circulaire economie toe en recyclet al haar jeans. De essential denimproducten worden geproduceerd in Tunesië, onder eerlijke omstandigheden. MUD Jeans bereikt hoge standaarden van verschillende duurzame organisaties, en was in 2014 een van de eerste Nederlandse B Corps.

Lees ook: De keten is rond: nieuwe serie met experts over de circulaire economie

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.