Nieuws Duurzaamheid

In deze nieuwe productiehal rolt de eerste zonneauto van Lightyear van de band

In de fonkelnieuwe productiehal op de Automotive Campus in Helmond moeten binnen een half jaar de eerste prototypes van de Lightyear One van de band rollen. De eerste zonneauto voor consumenten ter wereld. Ook gaat het bedrijf een samenwerking aan met de grootste leasemaatschappij van Nederland: LeasePlan.

Jelle Krekels | Foto: WvdO 14 december 2018

Lex hoefsloot

Een kleine twee jaar geleden zaten ze nog met acht studenten te dromen aan de keukentafel over een auto op zonne-energie voor de particuliere markt. Inmiddels hebben ze hun honderdste werknemer aangenomen, hun productiehal van 3000 vierkante meter geopend en zijn ze hard op weg om de eerste auto's te realiseren.

Samenwerking

In de zomer van 2019 moeten de eerste prototypes klaar zijn en in 2020 moet de auto op de Nederlandse wegen rijden. Tot nog toe zijn er 77 exemplaren verkocht á 119.000 euro. Twintig daarvan, werd vandaag bekendgemaakt, zijn aangeschaft door LeasePlan. Door een samenwerking aan te gaan hoopt Lightyear de auto toegankelijk te maken voor een bredere, zakelijke doelgroep. Leaseplan heeft als doelstelling om de eigen vloot in 2021 volledig emissievrij te maken en ziet de samenwerking als een belangrijke stap.

Lees ook: Hoe zonneauto-koning Lex Hoefsloot dealt met het groeisucces van Lightyear

Lightyear is voortgekomen uit de studententeams die in 2015 en 2013 meededen aan de World Solar Challenge in Australië in de categorie voor gezinsauto's. Hun grootste ambitie is om de energietransitie te versnellen. Hun eerste auto, de Lightyear One, wordt een vijfzits hatchback met aandrijving in alle wielen en een actieradius van 800 kilometer.

Surrealistisch

Voor mede-oprichters Lex Hoefsloot en Tessie Hartjes zijn het surrealistische tijden. ,,Die deur waar je net door binnenkwam, daar rijden straks de eerste auto's uit", zegt Hartjes met grote ogen. Het openen van de hal met blinkende, witte epoxy vloer is een nieuwe mijlpaal voor de Helmondse start-up, maar is eigenlijk ook alweer achterhaald. ,,We hebben eigenlijk al een tweede hal nodig", zegt Hartjes. ,,Daar worden al gesprekken over gevoerd. We kunnen hier danwel de productie doen maar we hebben straks ook een punt nodig waar je de auto's aflevert. En daarna ook een plek voor onderhoud."

Lees ook: Keynote-spreker Week van de Ondernemer wint prestigieuze prijs

Lightyear is in Helmond nog niet uitgegroeid. Als het aan burgemeester Elly Blanksma ligt gaat geldt voor zonneauto’s straks dezelfde lage fiscale bijtelling als voor volledig elektrische en waterstofauto’s. Ze beloofde zich daar in Den Haag voor te gaan inzetten.