Nieuws Duurzaamheid

Bijna helft ondernemers overweegt verduurzaming kantoor of bedrijfsruimte

Bijna de helft van alle Nederlandse ondernemers denkt er serieus over na om hun bedrijfsruimte en/of kantoor te verduurzamen. 57 procent voegt daad bij woord en stelt een of meerdere acties te hebben ondernomen om hun zakelijk energieverbruik te verlagen.

Van onze redactie 25 juni 2020

Verduurzaming zonnepanelen bedrijf kantoor

42 procent van de ondernemers wil zonnepanelen op het dak van kantoor of bedrijfsruimte. Foto: Remko de Waal/ANP

Vooral in de transportsector (68 procent) en horeca (66 procent) zijn ondernemers actief bezig met het verlagen van hun energieverbruik. Opvallend genoeg ligt dit percentage fors lager in de sectoren overheidsdiensten (41 procent) en het onderwijs (48 procent), blijkt uit onderzoek van Ledstores Europe onder 1.094 ondernemers, uitgevoerd door Panelwizard.

Verduurzaming aantrekkelijker

,,De afgelopen jaren is het voor ondernemers aantrekkelijker geworden om serieus aan de slag te gaan met verduurzaming”, zegt Kemal Tas, oprichter en eigenaar van Ledstores Europe. ,,Niet alleen zijn er verschillende fiscale regelingen en subsidies waarop ondernemend Nederland aanspraak kan maken, ook is er de laatste tijd vanuit de consument en de samenleving een sterke roep om duurzame veranderingen.”

''61 procent van de ondernemers zegt werknemers aan te spreken op energieverspilling of overmatig energieverbruik''

Een manier waarop ondernemers hun energieverbruik fors kunnen verlagen, is het plaatsen van zonnepanelen. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 42 procent van de Nederlandse ondernemers deze graag op het dak van hun kantoor en/of bedrijfsruimte legt. De interesse in zonnepanelen is het hoogst onder respondenten in de financiële sector (52 procent) en de industrie (49 procent).

Energieverspilling of overmatig energieverbruik

Er zijn echter ook andere – vaak goedkopere – manieren om het energieverbruik te verlagen. Zo zegt maar liefst 61 procent van de ondernemers hun werknemers aan te spreken op energieverspilling of overmatig energieverbruik. Opvallend genoeg leeft dit het meest onder ondernemers in de noordelijke provincies en het minst bij hun collega’s in de Randstad; 73 tegenover slechts 57 procent.

Lees ook: Aanvragen subsidie zonnepanelen voor kleinere bedrijven wordt eenvoudiger

Ondanks dat het grootste gedeelte van de ondervraagden aangeeft actief bezig te zijn met energiebesparing, valt er op het gebied van gewaarwording nog veel winst te behalen. Zo weet 57 procent niet wat zij het afgelopen jaar (ongeveer) zakelijk hebben uitgegeven aan gas, water en licht.

Jonge ondernemer slecht op de hoogte

Opvallend genoeg zijn vooral jonge ondernemers (tot dertig jaar oud) hiervan slecht op de hoogte (66 procent). Ook blijkt dat een derde van de ondervraagden nog altijd hun verlichting laat branden na sluitingstijd. Wederom scoren jonge ondernemers het hoogst (42 procent).

Lees ook: Zo zet je bedrijf de duurzame stap, juist nu

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.