Nieuws Duurzaamheid

TUI vliegt 'enkele keren per week' met leeg vliegtuig tussen Schiphol en Eindhoven

Reisorganisatie TUI laat 'enkele keren per week' een leeg vliegtuig van Schiphol naar Eindhoven Airport vliegen en weer terug. Dat gebeurt sinds juli en duurt tot eind oktober, laten woordvoerders van TUI en het vliegveld in Eindhoven woensdag weten na berichtgeving door het Eindhovens Dagblad (ED). Critici vinden het vanuit duurzaamheidsoogpunt niet kunnen om over korte afstanden lege vliegtuigen te verplaatsen.

ANP / Eindhovens Dagblad (ED) 8 september 2021

Tui leeg vliegtuig schiphol eindhoven airport

Er zouden in de afgelopen maanden zo'n twintig lege vluchten tussen Amsterdam en Eindhoven zijn gegaan. Foto: ANP

Vanaf juli vliegt TUI vanaf Eindhoven naar het Griekse Kos en Heraklion. Daarmee voorziet het bedrijf naar eigen zeggen in een marktvraag in de regio. Maar TUI heeft geen basis op Eindhoven en laat daarom een leeg vliegtuig vanaf Schiphol komen om reizigers op te halen om door te reizen naar hun eindbestemming. Passagiers worden op de terugweg ook in Eindhoven afgezet, waarna het lege vliegtuig weer naar Schiphol gaat. Bernard Gerard van Beraad Vlieghinder Moet Minder (BVM2) berekende dat het in de afgelopen maanden om een kleine twintig vluchten ging.

Aantal vluchten moet juist worden verminderd

Voorzitter van het Eindhovense Bewonersplatform Woensel-Noord Dick Veenstra noemt dit 'not done'. ,,En ik denk dat daar veel draagvlak in de maatschappij voor is. Het is een beetje tegenstrijdig om zo'n korte vlucht te plannen terwijl we het aantal vluchten willen verminderen." Reizigers kunnen volgens Veenstra beter vanaf Schiphol vliegen en daar bijvoorbeeld met de trein of bus naartoe gaan.

Lees ook: Apeldoornse recreatiegigant EuroParcs wil grootste van Europa worden

Eindhoven Airport zegt dat vluchten noodzakelijk zijn

Voor Eindhoven Airport is er geen vuiltje aan de lucht, schrijft ED. De vluchten tussen Schiphol en Eindhoven zijn noodzakelijk: ,,TUI heeft immers geen vliegtuigen hier gestationeerd, zoals Transavia die wel heeft”, aldus een woordvoerster van Eindhoven Airport. Korte vluchtjes, bijvoorbeeld naar nabijgelegen luchthavens in Duitsland of België, worden omwille van milieu en klimaat niet uitgevoerd vanaf Eindhoven. ,,Onze luchthaven spant zich juist heel sterk in voor duurzaamheid. We stimuleren bijvoorbeeld bij de vliegmaatschappijen hun vloot te moderniseren.”

Bij TUI is men daar al mee begonnen. De reisorganisatie wijst erop dat zij vanaf Eindhoven vliegt met de 737-MAX, het nieuwste model Boeing met 15 procent minder brandstofverbruik. ,,Nog belangrijker wellicht voor de omwonenden is dat het toestel 40 procent minder geluid maakt dan haar voorganger.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws