Nieuws Duurzaamheid
1 juli verbod op plastic bakjes in snackbar: deze ondernemers komen met alternatief
Vanaf 1 juli zijn plastic bakjes bij de snackbar verboden. Maar oplossingen hiervoor zijn er volop; van maiszetmeelrietjes tot palmblad-borden. Of de klant eet kibbeling uit een bakje van suikerriet. Ondernemers blijken creatief en duurzaam met hun alternatief.

Binand de Pagter van Natureko met duurzame bakjes en verpakkingen. Foto: Pim Mul
Vanaf juli is het Nederlandse horeca verboden om gratis verpakkingen met plastic én plastic coatings aan klanten te verstrekken. Met deze nieuwe wet wil de Nederlandse overheid een eind maken aan de massa plastic afval die achterblijft bij cafetaria’s.
En dat is hard nodig, vinden ze bij Natureko. Bij dit bedrijf zijn natuurlijke verpakkingen een letterlijke peulenschil: hier zijn ze al jaren bezig met het verzinnen van verschillende duurzame bakjes, zakjes en pakjes, zo valt te lezen in het AD. Het Waddinxveense bedrijf dat uitsluitend duurzame verpakkingen importeert, is op de nieuwe wet ingesprongen.
''We hebben nu een nieuw concept bedacht voor visverkopers: een geheel plasticvrij bakje in de vorm van een vis''
Naast snackbars heeft Natureko ook visboeren in het vizier
,,Wij leveren sinds vorige maand kartonnen bakjes waar geen grammetje plastic in te vinden is”, zegt Ramon Romein. Volgens Europese wetgeving wordt een kartonnen bakje al bij een gram plastic, wat karton vrijwel altijd bevat, al bestempeld als plastic verpakking. Maar de nieuw ontwikkelde kartonnen bakjes van Natureko mogen dus wel gratis aan snackbarklanten worden meegegeven.
Naast snackbars heeft Natureko ook visboeren in het vizier, volgens Romein. ,,We hebben nu een nieuw concept bedacht voor visverkopers: een geheel plasticvrij bakje in de vorm van een vis.” Zo hoef je voor je bakje kibbeling dus niet bij te betalen voor de verpakking.
Lees ook: Mandy en Nick zijn eigenaar van een dementievriendelijke snackbar
'Horeca heeft het al zo moeilijk gehad tijdens corona en torenhoge energiekosten'
Maar horecaondernemers die de duurzame overstap willen maken, zijn niet gelimiteerd tot plasticvrij karton. Natureko verkoopt namelijk ook verpakkingen van suikerriet en palmblad. ,,Normaal wordt dit materiaal als afval gezien bij de productie van suiker en palmolie, maar wij maken er van alles van”, zegt Romein. ,,Zo maken wij borden van palmblad, die vooral op festivals erg populair zijn.”
Hoewel Gert-Jan Pennewaard, van het Goudse bedrijf Jongeneel Verpakkingen, voorstander is van duurzame verpakkingen, heeft hij wel zijn bedenkingen op de nieuwe wet ,,De horeca heeft het al zo moeilijk gehad tijdens corona, met de torenhoge energiekosten en de dure inkoopprijzen. En nu wil de overheid ondernemers ook nog eens laten overstappen op duurzame verpakkingen, die over het algemeen duurder zijn.”
Hij vertelt dat sommigen suggereren dat klanten na 1 juli zelf bakjes kunnen meenemen. Maar volgens Pennewaard snijdt deze oplossing geen hout. ,,Dan staat straks iedereen met zijn eigen bakje in de snackbar, dat kost toch veel te veel tijd. En hoe onthoud je nu wat van wie is en wat als iemand een vies bakje meeneemt.”
''Het is waar dat deze verpakkingen duurder zijn dan plastic en ik daardoor winst inlever, maar ik vind duurzaamheid belangrijker dan geld''
Bakjes met statiegeld, zodat mensen die niet zomaar weggooien
Maar klanten die hun eigen verpakking meenemen is voor Hesse-Anne Rosalia niks vreemds. Ze is de eigenaar van een veganistische foodbar in Gouda, genaamd Miss Nice Banana. ,,Een groep klanten neemt standaard hun eigen bakjes mee en dat werkt heel goed. Als elke klant het zou doen wordt het misschien een uitdaging, maar er zijn heel veel oplossingen mogelijk.”
Zo heeft ze het idee om stickers te plakken op de meegenomen verpakkingen, zodat duidelijk blijft wat van wie is. Ze oppert ook om zelf bakjes uit te delen met statiegeld, zodat mensen die niet zomaar weggooien. ,,Op deze manier zorgen we goed voor de aarde. Het is mijn missie om met mijn bedrijf het goede voorbeeld te geven.”
,,Daarom gebruik ik al vijf jaar uitsluitend duurzame verpakkingen, maar ook bijvoorbeeld rietjes van maiszetmeel. Dat vind ik een beter alternatief dan die zompige kartonnen rietjes”, zegt Rosalia. ,,Het is waar dat deze verpakkingen duurder zijn dan plastic en ik daardoor winst inlever, maar ik vind duurzaamheid belangrijker dan geld.”
Lees ook: Wat miljardenbedrijf Chiquita niet lukte, gaat appelboer Jack wél doen