Aangeboden door Ondernemersportaal Den Haag

Branded Content Groei

Sociaal ondernemer helpt ouderen langer zelfstandig te blijven

Een tablet met grote duidelijke pictogrammen én een telefoonhoorn met een echte telefoondraad. Je kunt ermee beeldbellen, maar ook internetten. ,,Ik wil ouderen in Den Haag en ver daarbuiten ondersteunen bij het zo lang mogelijk zelfstandig blijven”, zegt sociaal ondernemer Peter Verstappen.

Anke Derkse 7 augustus 2023

Seniorentab De Ondernemer groot

Sociaal ondernemer helpt ouderen langer zelfstandig te blijven. Foto: Frank Jans

Deze maand heeft Peter met zijn bedrijf Ben Media Group B.V. zijn nieuwste digitale product geïntroduceerd dat speciaal is ontwikkeld voor ouderen die zorg nodig hebben: de Smart Combi. Een tablet waarmee je zowel ‘ouderwets’ via een vaste telefoonlijn kunt (beeld)bellen, als via 4G en Wifi alles kunt doen wat een gewone tablet ook kan. ,,Ik wil het leven van ouderen met mijn producten zo aangenaam mogelijk maken”, vertelt Peter. Naast de functies voor privégebruik, is er de mogelijkheid om via deze tablet zaken te regelen in een zorginstelling. Zo is er al een aanvraag om maaltijden te bestellen via de Smart Combi en zelfs assistentie inroepen van een zorgverlener als iemand bijvoorbeeld hulp nodig heeft bij de toiletgang, is mogelijk. Maar denk ook aan het (beeld)bellen met een arts. De pictogrammen kunnen worden voorzien van foto’s van familieleden, kennissen en zorgverleners. ,,Mensen die moeite hebben met het gebruik van een computer en zelfs mensen met dementie zijn hier enorm mee geholpen.” Organisaties als ANBO en HCC hebben al interesse getoond.

Van voedselbank tot digitale vaardigheden

De Smart Combi is niet het eerste digitale product dat Peter heeft laten ontwikkelen. Zelf heeft hij naar eigen zeggen niet echt verstand van ICT, maar hij zit vol met ideeën, ziet kansen en weet steeds de juiste mensen te vinden om zijn plannen mee uit te werken. Altijd met als doel om mensen te kunnen helpen. Dat sociale hart van ondernemer Peter is pas goed gaan kloppen toen hij in 2011 in contact kwam met mensen van de voedselbank. ,,Samen met een aantal andere ondernemers gingen we een kerstdiner organiseren voor cliënten van de voedselbank. Toen ik met mijn auto ging rijden om mensen uit te nodigen voor dit diner, hoorde ik veel schrijnende verhalen. Die grepen me aan.” Sinds die tijd legt Peter zijn focus niet primair op geld verdienen, maar op mensen helpen. Daarbij blijft hij natuurlijk wel ondernemer, want ,,dat zit nu eenmaal in mijn bloed. Ik zie dingen die anderen niet zo snel zien.”

Peter is volledig autodidact in de ICT-wereld. ,,Ik wilde oudere mensen aan huis gaan helpen met computerzaken toen ik iemand tegenkwam die een speciale computer aan het ontwikkelen was. Ik heb hem geholpen om dat product in de markt te zetten en leerde hij mij hoe ik mensen thuis kon helpen met ICT. Toen de gemeente Den Haag hoorde dat we een gratis cursus digitale vaardigheden gaven aan ouderen, was de samenwerking met het project Allemaal Digitaal een feit.” Peter merkte dat de, meest oudere, deelnemers angst hadden om met een tablet om te gaan. Hij ontwikkelde daarop een eenvoudige tablet met duidelijke afbeeldingen. Dat was de geboorte van SeniorenTAB. Peter bood de cursus aan en leerde de mensen hoe ze zijn tablets konden gebruiken, die ze vervolgens konden aanschaffen.

Sociaal ondernemer helpt ouderen langer zelfstandig te blijven. Foto: Frank Jans

Gezocht: pand aan de Leyweg

Inmiddels heeft Peter een heel team om zich heen weten te verzamelen en biedt hij met SeniorenTab diverse oplossingen aan voor ouderen. Zijn team bestaat voor negentig procent uit mensen die een afstand hadden tot de arbeidsmarkt. ,,Allemaal betrokken mensen die hun werk goed doen. Mijn oudste medewerker is 60+ en de jongste rond de dertig. Ik ben hartstikke trots op mijn team”, zegt Peter uit de grond van zijn hart.

Op dit moment zitten Peter en zijn team op een locatie aan de Guntersteinweg, waar bezoekers alle producten die hen het leven makkelijker maken, kunnen bekijken en uitproberen. Daar is echter geen verkoopgelegenheid. Het liefst zou Peter een pand hebben op de Leyweg waar alles bij elkaar zit. ,,Ik wil daar een huiskamersetting creëren waarin ouderen op hun gemak dingen uit kunnen proberen en ervaren wat een apparaat voor hen zou kunnen betekenen. Als ze dan besluiten om er een aan te schaffen of te huren, dan kan dat direct in de bijbehorende winkel op diezelfde locatie.”

Om dit voor elkaar te krijgen, hoopt Peter op medewerking van de gemeente. Hij is hierover in gesprek met Rick Teunissen, bedrijfscontactfunctionaris van Ondernemersportaal Den Haag. Peter hoopt dat de gemeente hem een pand kan toewijzen en wat geldelijke ondersteuning kan bieden voor de inrichting. ,,Uiteindelijk wil ik het natuurlijk wel kostendekkend maken, zodat ik na verloop van tijd zelf de huur kan betalen. Rick weet van de plannen en ik weet dat hij zijn best doet voor me. De gemeente wil iedereen graag digitaal vaardig maken en als ik daarbij kan helpen en tegelijkertijd mijn producten kan verkopen, hebben we wat mij betreft een win-win-winsituatie.”

Rick Teunissen is één van de bedrijfscontactfunctionarissen van het Ondernemersportaal Den Haag en werkzaam in stadsdeel Zuidwest. Zijn taak is om de verbinding te leggen tussen ondernemers in Zuidwest en de Gemeente. Hij is te bereiken via 06-50161633 en rick.teunissen@denhaag.nl.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.