Nieuws Groei

Toeristen kiezen voor 'kleinere bubbel', markt privéjets geëxplodeerd

Stephan van den Hurk van Global Aviation in Eindhoven is een vrolijk man aan de telefoon. Het Eindhovense bedrijf verhuurt vliegtuigen voor de particuliere en de zakelijke markt. En de zaken gaan uitzonderlijk goed, meldt vliegtuigmakelaar Van den Hurk trots, net als zijn collega's in deze branche.

Lizette van Neer (AD) 8 augustus 2021

Global aviation stephan van den hurk privejet

De vraag naar privé vluchten is mede dankzij corona enorm toegenomen volgens Stephan van den Hurk van Global Aviation. Foto: AD - Bert Jansen/DCI Media.

,,De markt van privéjets is dit jaar geëxplodeerd kan ik wel zeggen. Op het overspannene af", vertelt Van den Hurk aan het AD. ,,Cijfers over omzetten geven we niet, maar om te duiden: 2020 was ons beste jaar ooit in ons 27-jarig bestaan. Per 1 augustus van dit jaar boekten we al dezelfde omzet als over het hele vorige jaar. Ik mag absoluut niet klagen.”

Corona: bewust kiezen voor 'kleinere bubbel’

En dat is niet alleen omdat het zo goed gaat met ‘de bv Nederland’: corona speelt een grote rol. Van den Hurk: ,,Corona speelt ons in de kaart. We vliegen nu ook klanten die normaliter met Transavia naar Marbella vliegen, maar dat uit veiligheidsoverwegingen nu niet prettig vinden. Of tachtigplus-mensen. Zij zien het niet zitten om met duizenden mensen in een terminal op de luchthaven te staan wachten of met 189 man aan boord van een vliegtuig te gaan. Zij kunnen het zich veroorloven voor een kleinere ‘bubbel’ te kiezen.”

provejet Niet carpoolen, maar privéjet-poolen: Helder en Max redden er hun bedrijf mee

'Als je het nu niet druk hebt in ons vak, doe je iets verkeerd'

Ook vliegtuigmakelaar Sven Noorlander van First Class Aviation in Eindhoven heeft het drukker dan afgelopen jaren. Net als Van den Hurk heeft Noorlander geen eigen vliegtuigen om in te zetten, maar beschikt hij over een netwerk van privéjets die ingehuurd kunnen worden. Noorlander: ,,Je ziet een nieuwe doelgroep instappen die kiest voor veiligheid. Niet in een grote terminal verzamelen, weinig contactmomenten, in klein eigen gezelschap aan boord vliegen. Als je het nu niet druk hebt in ons vak, doe je iets verkeerd.”

Kenmerkend voor deze situatie is volgens Van den Hurk dat mensen vaker een enkele reis boeken. ,,Ze weten niet wat er nog kan gebeuren, of er een coronauitbraak komt. Deze klanten maken de afspraak dat ze bijvoorbeeld twee dagen tevoren bellen wanneer ze weg willen. Het lijkt erop dat corona voor een grote groep potentiële klanten ook de ogen heeft geopend.”

Lees ook: Coronacrisis in de luchtvaart? Niet bij deze verhuurder van privéjets

‘Inboeken’ op een privéjet

En dat zorgt voor nog een trend, weet Monique de Vos van Departures, gespecialiseerd in luxe reizen. Het zogenaamde ‘inboeken’ op een privéjet. De Vos: ,,Je huurt dan een stoel in een grotere privéjet. Je vliegt met 29 anderen maar je betaalt alleen voor jezelf. Voordeel is ook de opstelling van de stoelen in het vliegtuig. In tien rijen, waarvan telkens één plaats links en twee rechts. Als je dus alleen vliegt, zit je ook alleen en vlieg je met twee dan zit je naast je eigen gezelschap.”

De Vos denkt dat in de toekomst meer mensen op dergelijke wijze zullen vliegen. ,,Het gebeurt al voor korte vakanties naar wintersportgebieden en vorig jaar heb ik op deze wijze vluchten vanaf Brussel naar Ibiza geregeld. Dat kost je dan geen duizenden euro's per persoon maar vanaf 495 euro enkele reis. Het wordt straks happy everyone voor iedereen die iets meer wil betalen voor comfort en efficiënt reizen. “

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws