Nieuws Groei

Thijs Kennes bedenkt digitale leesmap Wait in wachtkamer, deal in Dragons' Den

Wie kent de leesmap nog? Letterlijk een map met daarin tijdschriften zoals AutoWeek, Privé en Panorama? Ondernemer Thijs Kennes heeft ‘m gedigitaliseerd, flink uitgebreid met boeken en luisterboeken om ‘m via een app in ziekenhuizen aan patiënten en wachtenden aan te bieden. Hij pitchte erover tijdens Dragons’ Den. Investeerder Pieter Schoen besloot in te stappen.

Robbert Daalder 7 september 2022

Wait thijs kennes dragons den digitale leesmap

Thijs Kennes, de oprichter van Wait.

Nadat Thijs in 2007 zes weken in het ziekenhuis belandde na een eenzijdig ongeval, besefte hij zich onder meer wat de impact van wachten eigenlijk is. Dat er frustratie door kan ontstaan, maar dat de psychologische beleving achter wachten beïnvloedbaar is.

De Brabantse ondernemer kwam via onderzoek eveneens tot de conclusie dat tijdschriften in de top vijf van meeste afgesloten abonnementen staan, luisterboeken nog altijd enorm in opkomst zijn en 80 procent van de Nederlanders minsten één keer per jaar een boek leest. Reden genoeg voor Thijs om de juiste software te bouwen, het bedrijf Wait in 2020 officieel op te richten en een groot aantal uitgeverijen aan te sluiten. Wie een ziekenhuis bezoekt, kan met zijn of haar eigen telefoon of tablet gratis gebruik maken van de aangeboden media.

Wait biedt een scala aan tijdschriften, boeken en luisterboeken.

Lees ook: Dragons’ Den: Pieter Schoen en Shawn Harris investeren miljoen in ‘levende’ doodskist van Delftse startup Loop Biotech

Dragons' Den-deelnemer investeerde zelf al 250.000 euro

Dat hij op 33-jarige leeftijd al 250.000 euro aan eigen geld in Wait stopte, is voor dragon Pieter Schoen ook een belangrijke reden om voor 400.000 euro in te stappen. Hij krijgt er 40 procent van de aandelen voor terug. Althans, dat is het voorstel dat nog altijd op tafel ligt. Een telefoontje richting Thijs leert namelijk dat hij en Schoen elkaar na de pitch nog altijd niet hebben gesproken.

,,Ik heb na de opname van Dragons’ Den niets meer van hem vernomen. Jammer, want ik was graag met Pieter om tafel gegaan. Om een deal te sluiten, maar ook om als ondernemer van hem te leren. Zoals ik na mijn pitch ook aangaf, kijk ik tegen hem op. Omdat de ontstane publiciteit uit Dragons’ Den ons geen windeieren legde, hebben we het uiteindelijk maar laten rusten."

"Zodra Thijs alsnog contact met ons opneemt, kijk ik graag samen nog eens naar zijn bedrijf. Ik vond en vind het nog steeds erg interessant"

Pieter Schoen, investeerder Dragons' Den

Navraag bij Schoen brengt een klassieke miscommunicatie aan het licht, aangezien de topinvesteerder zegt wel degelijk gebeld en gemaild te hebben, maar nooit een reactie heeft ontvangen. Als bewijs levert hij de mail met daarin het bericht dat Shoe Investments enthousiast is over Wait en graag meer te weten komt over de business van het bedrijf. ,,Zodra Thijs alsnog contact met ons opneemt, kijk ik graag samen nog eens naar zijn bedrijf. Ik vond en vind het nog steeds erg interessant", aldus Schoen.

Dragons deal nog altijd springlevend

Thijs is op zijn beurt met stomheid geslagen dat hij de toenadering van Schoen heeft gemist. Desalniettemin is er blijdschap dat een deal nog altijd in de lucht hangt. Vandaag (woensdag) gaan de partijen met elkaar om tafel. Er valt genoeg te bespreken aangezien Wait flink aan de weg heeft getimmerd. ,,Na Dragons’ Den hebben zich meerdere investeerders gemeld. Nog niets concreets hoor, maar het geeft wel aan dat men ons product interessant vindt.”

,,We zijn ook flink gegroeid. Wait is momenteel op 2.621 locaties in Nederland te gebruiken. Bij huisartsen in de wachtkamer, tandartsen, in het OV bij Arriva, kappers, cafetaria’s en in steeds meer ziekenhuizen. Daar zijn dagelijks bijna 50.000 mensen die onze service gebruiken. Ze hebben toegang tot 1.500 tijdschriften, 500 boeken en 200 luisterboeken.”

Dragons' Den-investeerder Pieter Schoen. Foto: Annemieke van der Togt.

"Eind volgend jaar hopen we met 80 procent van alle ziekenhuizen in Nederland samen te werken. Daarmee is het maximale aantal waarschijnlijk ook bereikt"

Thijs Kennes, oprichter Wait

De succesvolle deelnemer uit Dragons’ Den voegt eraan toe zich wel te verbazen over de wijze waarop sommige ziekenhuizen tegen Wait aankijken. ,,In Nederland zijn 88 ziekenhuizen waarvan er nu zesentwintig bij ons zijn aangesloten. Eind volgend jaar hopen we met 80 procent samen te werken en daarmee is het maximale aantal waarschijnlijk ook bereikt.”

Bron qua afnemers 'nog lang niet uitgeput'

,,Er zijn namelijk ziekenhuizen die niet met ons in zee willen omdat het ze enkel om de zorg van de patiënt gaat, niet om de beleving van deze patiënt. Ik kan die twee aspecten niet los van elkaar zien, al mogen we niet vergeten dat veel ziekenhuizen - mede door corona - de financiële middelen er niet voor hebben. Qua afnemers is de bron nog lang niet uitgeput en er zitten nog meer mooie samenwerkingen aan te komen.”

Lees ook: Dragons' Den-investeerder Van Essen: 'Ik wil één van de succesvolste zakenvrouwen worden'

Minder eenzaamheid en stress bij gebruik van Wait

Thijs zegt trots te zijn op datgene wat hij in de afgelopen jaren met Wait heeft opgebouwd. Zijn ongeluk heeft een intrinsieke motivatie aangewakkerd die er voor zorgt dat zijn bedrijf volop groeit, maar ook dat hij ziekenhuispatiënten daadwerkelijk een beter verblijf biedt. Thijs: ,,Uit onderzoeken van universitaire ziekenhuizen blijkt dat onze app bijdraagt aan minder stress en minder eenzaamheid. Ziekenhuispersoneel heeft hier indirect ook baat bij omdat het ze ontlast. Toen ik daar zelf lag, zag ik pas hoeveel werk zij verzetten. Ik ben erg blij dat ik op deze manier iets terug kan doen.”

Wil je net als Thijs Kennes meedoen aan Dragons’ Den? Meld je dan aan via deze link: https://vincenttvproducties.nl/aanmelden-dragons-den

De investeerders van Dragons' Den (v.l.n.r.): Pieter Schoen, Manon van Essen, Shawn Harris, Won Yip en Bas Witvoet. Foto: Annemieke van der Togt.

In Dragons’ Den krijgen startups en scale-ups die op zoek zijn naar een investeerder, de kans hun bedrijf te pitchen aan vijf succesvolle zakenmensen. Won Yip, Shawn Harris, Pieter Schoen, Manon van Essen en Bas Witvoet investeren met eigen geld in de bedrijven die zich in het tv-programma presenteren.

De afleveringen van Dragons’ Den zijn te zien op Viaplay.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws