Nieuws Groei

De boost die Dragons' Den aan startups geeft: dit zijn de succesverhalen

Dat meedoen aan Dragons' Den startups een gigantische boost kan geven, is wel gebleken uit de verhalen die we er dit jaar over schreven. Het ene bedrijf maakt inmiddels naam in het Verenigd Koninkrijk en gaat aan de haal met influencer Fred van Leer, de andere is een onwaarschijnlijk belangrijke rol gaan spelen in de ontwikkeling van borstprotheses, terwijl een klein familiebedrijf waardevolle stappen zet als het gaat om duurzaamheid. De verhalen zitten barstensvol inspiratie en daarom hebben we ze allemaal op één pagina voor je verzameld.

Robbert Daalder 30 november 2020

Dragons den schoen plessen harris yip perridon

De investeerders van Dragons' Den: Pieter Schoen, Nikkie Plessen, Shawn Harris, Won Yip en Michel Perridon (vlnr). Fotos: Vincent TV Productions

Wat is de impact van de investering van Michel Perridon geweest? Welke tips van Pieter Schoen zijn écht belangrijk gebleken, wat was de inbreng van Won Yip en hoe hebben de vrouwelijke investeerders Shawn Harris en Nikkie Plessen bijgedragen aan de groei van de deelnemende startups? In het afgelopen jaar spraken we acht bedrijven die om uiteenlopende redenen op jacht waren naar één of meerdere investeerders uit de Dragons' Den.

Twee series vol succesverhalen over Dragons' Den

Die jacht bleek succesvol waarop we in gesprek gingen met de ondernemers achter Nanny Nina, YOS Botte, Parfumado, ProudBreast, Volta Energy, Feraggio, Carat23 en LOYYO. Het leverde twee series aan verhalen op. De eerste werd vier maanden na hun cruciale pitch voor de Dragons gepubliceerd, de tweede serie volgde een half jaar later.

De links naar onze artikelen over Dragons' Den vind je onder de foto van Martijn van Rooy (medeoprichter Parfumado) en influencer/presentator Fred van Leer. Foto: Marc Dalhuijsen

Europese dominantie met Parfumado is het grote doel van Floor en Martijn van Rooy. De broer en zus zijn de oprichters van de abonnementsaanbieder van parfums en vonden in Michel Perridon hun investeerder. Voor 300.000 euro kreeg hij een bedrijfsaandeel van 12 procent. Inmiddels is wel gebleken dat de Van Rooys veel meer in huis hebben gehaald dan alleen het geld van de Rotterdamse investeerder. Mede door zijn kennis en netwerk begint de gewenste Europese dominantie vorm aan te nemen. Het eerste verhaal na hun pitch bij Dragons' Den lees je hier.

Dit verhaal over Parfumado publiceerden we een klein half jaar later. Hierin lees je onder andere hoe Floor en Martijn van Rooy voet aan de grond kregen in het Verenigd Koninkrijk. Dragons' Den-bedrijf Parfumado gaat hard: 'Eigenlijk geen tijd stil te staan bij succes'

Joop Opmeer is de ondernemer achter YOS Bottle (YOS staat voor Your Organized Supplements). Deze Rotterdamse startup-ondernemer kwam op het idee voor een combinatie van een waterfles met ingebouwd pillendoosje toen hij zag hoe zijn moeder dagelijks worstelde met het tijdig innemen van haar medicijnen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor haar gezondheid, maar is een groeiend probleem in Nederland. Dragon Michel Perridon viel uiteindelijk voor de oplossing van dit probleem. Het hele artikel over zijn pitch, de onderhandelingen en de transitie van startup naar scale-up vind je hier.De wijze waarop Perridon 'zijn' ondernemer gas leert geven met de YOS Bottle en welke internationale stappen het bedrijf wil zetten, staat uitgebreid beschreven in dit vervolgartikel.

"Shawn heeft ons er ook op gewezen dat we onze identiteit moeten waarborgen als het bijvoorbeeld gaat om duurzaamheid"

Clary Scheres, medeoprichter ProudBreast

Het bedrijf ProudBreast van ondernemer Clary Scheres valt in deze serie over Dragons' Den op door de omzetgroei van 700 procent. Het maatschappelijk doel dat door Scheres en haar team bediend wordt, is echter nog veel waardevoller. ProudBreast heeft met de Qups een duurzame en comfortabele externe borstprothese ontwikkeld en dat blijkt voor vrouwen met een afgezette borst dé uitkomst. Geen wonder dat Dragon Shawn Harris flink investeerde om dit bedrijf verder op weg te helpen. Het eerste artikel over ProudBreast lees je hier.

ProudBreast verricht inmiddels ook pionierswerk op het gebied van keuzevrijheid in protheses. Je leest er alles over in dit tweede interview met Scheres. ProudBreast borstprotheses scoort 700 procent omzet na Dragons' Den

Dragons Shawn Harris aan de wieg van mega-aggregaat op zonne-energie

De Roel en Luc Bleumer hebben dankzij Dragons' Den de mogelijkheid om hun droom te verwezenlijken: een serieuze bijdrage leveren aan de strijd tegen klimaatverandering. De Bleumer-broers gingen op zoek naar een flinke investering om het prototype van een mega-aggregaat op zonne-energie te kunnen bouwen. Ook hier bleek Dragon Shawn Harris dé vrouw bij wie ze moesten zijn. Het prototype kwam er. Een vloot aan kleinere modellen werd eveneens ontwikkeld en hetzelfde geldt voor een flinke uitbreiding van hun bedrijf Volta Energy. Het eerste interview met de enthousiaste Roel Bleumer lees je hier.

De tekst gaat verder onder de foto van Luc en Roel Bleumer. Foto: Volta Energy

In het tweede artikel dat we over Volta Energy publiceerden, lees je over de expansie en de toekomstplannen van het bedrijf. Volta Energy barst uit z'n voegen, 'Dragon' Shawn Harris van grote waarde

Dat deelnemers niet altijd gebruik maken van het advies dat de gearriveerde Dragons' Den-investeerders ze geven, bewijst Juliette de Vries met haar Feraggio. De ontwikkelaar van comfortabele pumps kreeg na haar pitch het advies om een andere koers te varen met haar product. De Vries voelde daar echter niets voor, sloeg het advies in de wind en ging zonder investering naar huis. Dat luisteren naar je eigen gevoel wel degelijk verstandig is, bewees ze in de maanden die volgden.

In dit eerste artikel lees je waarom ze niets deed met de inbreng van de Dragon's. Het tweede interview laat zien hoe deze 'eigenwijze' ondernemer alsnog haar gewenste investeerder in huis haalde en welke toekomstplannen daaruit voort komen.

De tekst gaat verder onder de foto van Juliette de Vries en haar Feraggio. Foto: Feraggio

Familie van Dragons' Den-investeerders blijken ook waardevol

,,Ik heb ontzettend veel aan de Dragons, maar ook aan hun naasten. Zo heeft de vrouw van Won Yip over een aantal aanpassingen meegedacht en heb ik via Michel Perridon een sparringpartner gevonden in zijn dochter Lizzy." Het is de quote van Carolina Riffi Ollite die dankzij Dragons' Den haar statementbag stevig in de markt kan zetten. Met haar bedrijf Carat23 scoorde de Amsterdamse ondernemer destijds een investering van 50.000 euro uit de portemonnee van Won Yip en Michel Perridon. Zoals je leest doet Riffi Ollite ook haar voordeel met de naasten van de twee heren. In dit eerste artikel over Riffi Ollite lees je waarom Yip en Perridon voor haar én haar modieuze tasjes vielen.

Het follow-up-artikel met Riffi Ollite gaat over de groei die ze, ondanks de belemmeringen van het coronavirus, doormaakte. Na Dragons' Den: Carolina Riffi Ollite niet te stuiten dankzij hulp Won Yip

Zijn pitch tijdens de opname van Dragons' Den leverde in eerste instantie geen investeerder op. Toch maakte de fintech scale-up LOYYO van Wouter Meeuwisse dusdanig indruk op Dragon Nikkie Plessen dat zij niet veel later alsnog besloot te investeren. 400.000 euro tegenover een bedrijfsaandeel van 40 procent om precies te zijn. Geautomatiseerd punten sparen met creditcard, pinpas, QR-payment, Apple Pay of Google Pay: het past perfect in de modebranche waarin Plessen nog altijd floreert. Hoe hun zakelijke relatie tot stand kwam, lees je hier.

De tekst gaat verder onder de foto van Wouter Meeuwisse (links), Nikkie Plessen en Ruben Bontekoe. Foto: NP Fashion

Lees ook: Dragons' Den-deelnemer Meeuwisse speelt nu 'Champions League' met Nikkie Plessen

Lyla en Jasmijn Kok zijn de vrouwen achter het oppasplatform Nanny Nina en sloegen in Dragon's Den een dubbelslag. Zowel Shawn Harris als Pieter Schoen spraken vertrouwen uit in het concept van de tweelingzussen. Kort nadat het duo met hun succesvolle pitch op tv was verschenen, vertelde ze ons over investeren tijdens de coronacrisis, de inbreng van 'hun' Dragons en de internationale ontwikkelingen binnen het bedrijf. Het complete artikel lees je hier.

Dragon Shawn Harris bewees in de daarop volgende maanden van grote waarde te zijn voor Nanny Nina. Vooral haar ervaring zorgt er tot op de dag van vandaag voor dat de zussen Kok prachtige stappen met hun bedrijf maken. Je lees hier wat de laatste ontwikkelingen binnen het oppasplatform zijn.

In Dragons’ Den kregen beginnende ondernemers die op zoek zijn naar een investeerder, de kans hun bedrijf te pitchen aan vijf succesvolle zakenmensen. Michel Perridon, Nikkie Plessen, Won Yip, Shawn Harris en Pieter Schoen zijn samen goed voor zo’n 1 miljard euro en investeerden met eigen geld in bedrijven die zich in het tv-programma presenteerden.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.