Podcast Droomstart

Wie gaat er door na eerste Droomstart-pitch: De Groene Schoonmaakwinkel of Food for Skin?

Het tweede Droomstart-seizoen begint! De eerste twee kandidaten plaatsen met hun businessmodel duurzaamheid in de hoofdrol. Gaat de vakjury voor De Groene Schoonmaakwinkel van Mara Broeren of de 100 procent vegan huidverzorgingslijn Food for Skin van de ondernemende zussen Angela en Cathy Ursem?

Jury Droomstart Pitch

Maak kennis met acht startende ondernemers die de strijd aangaan in de Droomstart-pitch.

Van onze redactie 6 december 2022

Seizoen 2 van Droomstartgaat na een overweldigend aantal aanmeldingen en een strenge selectieperiode officieel beginnen. De eerste twee startende ondernemers nemen het onder de bezielende leiding van presentator Fabienne de Vries in de eerste pitch tegen elkaar op.

De jury - bestaande uit businesscoach en bestseller-auteur Kelly Weekers, Barry van Ruiven (topondernemer achter SEABASS), commercieel directeur André Dolsma van Qredits en De Ondernemer-directeur Gerard van den Broek - velt een eerlijk en weloverwogen oordeel over de eerste twee deelnemers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

''Ik ben geen ondernemer. Ik heb ervaring nodig. Ik moet keuzes maken. Daar krijg ik zoveel keuzestress van''

Coronapandemie speelde belangrijke rol in businessplan

De eerste pitcher is Mara Broeren. Haar bedrijf in de opstartfase heet De Groene Schoonmaakwinkel, een naam die weinig aan de verbeelding overlaat. Kern van Broeren: fysieke winkels met daarin alleen maar duurzame, dus groene, schoonmaakproducten.

De Droomstarter vertelt tegen Fabienne de Vries dat de zestig seconden-pitch het spannendste is wat ze in een eeuwigheid gedaan heeft. De coronapandemie speelde een belangrijke rol in het besluit van de 57-jarige Amsterdamse om een eigen bedrijf op te starten. Er viel weinig meer te managen in haar vorige baan omdat iedereen tijdens de lockdowns thuiswerkte. Het moment voor Broeren om haar baan op te zeggen en te bouwen aan haar droom.

Wie van de twee kandidaten gaat door naar de volgende ronde?

Waarom Droomstart? ,,Ik ben geen ondernemer. Ik heb ervaring nodig. Ik moet keuzes maken. Daar krijg ik zoveel keuzestress van. Ik overzie het niet meer. Ik verdwaal nu in het bos. Het winnen van Droomstart zou enorm waardevol voor mij zijn. Omdat mensen mij dan echt kunnen steunen. Dat wanneer ik achterover val, iemand mij even terugduwt’’, aldus Broeren.

Hoog tijd voor die enorm belangrijke pitch van een minuut voor de jury. Wat vindt het jurerende viertal van de vijftiger haar idee om groene schoonmaakwinkels te openen? Mara Broeren haalt haar jeugdjaren in de pitch aan, een aanleiding van het businessplan. Waarom zou de consument voor de milieuvriendelijke schoonmaakproducten gaan? Wat is de doelgroep en hoe probeert Broeren deze mensen naar haar winkel te krijgen? En waarom eigenlijk geen webwinkel?

Zo willen zussen cosmeticawereld opschudden met duurzame huidverzorging

De andere kandidaat in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen is Angela Ursem. Samen met haar zus Cathy wil ze de cosmeticawereld gaan opschudden. Een verzorgingslijn die niet alleen goed is voor de huid, maar ook voor de natuur. Naam van de onderneming: Food for Skin. De missie van de zussen is ambitieus. Ze willen de vervuilende beauty-industrie schoon maken met hulp van natuurlijke huidverzorging die zeer effectief is. Verzorging met tastbare resultaten die je kunt zien en voelen.

De zussen zijn wat verder dan hun concurrent in deze pitch. Al vier jaar terug startte het tweetal met de ontwikkeling van verzorgingsproducten gemaakt van voedselresten. ,,Het is helemaal niet gek om met planten-, groente- en fruitsoorten te werken. Daar zitten zulke mooie werkstoffen voor je huid in’’, benadrukt Ursem. Met haar marketingachtergrond weet ze goed hoe je een succesvol merk opbouwt. Kennis die de Droomstart-kandidaat graag inzet voor Food for Skin. Het ondernemen is een echte roeping voor Angela. ,,Het komt uit mijn tenen vandaan!’’

Wie gaat er door naar de volgende ronde: Food for Skin of De Groene Schoonmaakwinkel?

Ook de mede-oprichter van het cosmeticamerk mag haar businessplan voor de Droomstart-jury pitchen. Ze pakt het bijzonder aan, want waarom niet schermen met de eerste klanten-reviews die stuk voor stuk zeer positief zijn? Maar is de jury ook direct overtuigd van Ursem haar mooie woorden en waarom doen de zussen eigenlijk mee met Droomstart terwijl het product al staat en er zwarte cijfers worden geschreven? Daarnaast, kunnen de zussen Ursem hun product meten met de A-merken en hoe staat het met het verdienmodel? Zit opschaling in het vat?

De jury is positief, maar heeft zeker ook nog wat tips en advies voor Food for Skin, zo hoor je in deze eerste Droomstart van het tweede seizoen. Zowel Broeren als Ursem maken indruk op het beoordelende viertal. Toch zien ze nog wat beren op de weg naar succes. Wie van de twee kandidaten gaat door naar de volgende ronde? Een juryberaad moet soelaas bieden. De uitslag van deze spannende race? Ga naar je favoriete podcastplatform en druk op ‘play’.

Jury én publiek beslissen wie de Droomstart maakt

Uit alle inzendingen voor Droomstart selecteert de jury tien potentiële Droomstarters die worden uitgenodigd voor een pitch. Daarvan maken er acht de kans om door te gaan, om vervolgens via twee rondes tot twee finalisten te komen die een super-pitch gaan doen. De jury en het publiek bepalen dan gezamenlijk wie Droomstart wint!

Ga met ons mee op ondernemersreis, leef mee met de kandidaten en kom te weten of jouw favoriete ondernemer zijn of haar Droomstart gaat beleven! Luisteren kan via Spotify en Apple.

Lees ook: De Droomstart van Wemote: waar staan ondernemers Nicky en Eva nu?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details
Hart voor Zaken

Liefde en business zijn de twee grote pijlers voor succesvol leiderschap Hans van der Kooij (Caesar Groep)

Hans van der Kooij is directeur en oprichter van ICT-dienstverlener Caesar Groep. Hij is te gast in deze Hart voor Zaken, de podcastserie van Cor Hospes over leiderschap. Hoe zorgt hij voor een zo perfect mogelijk werkklimaat? ,,Ik probeer mensen te helpen op hun weg in het leven. Ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven.''

Details
De Jonge Ondernemer

Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'

Pauline Snel doet haar achternaam eer aan. Ze is pas 17, maar runt nu al een succesvolle damesmodewinkel. In de winkelstraat en online. Elily draait als een malle in het pand in hartje Dordrecht en via de drukbezochte webshop. Hoe boks je dat als minderjarig ondernemer voor elkaar en waar loop je tegenaan als 17-jarige bomvol ambitie? Je hoort het in aflevering drie van De Jonge Ondernemer.

Details
Droomstart

Twee duurzame businessplannen in derde Droomstart-pitch: wordt het de growtower of fashion-software?

Ook in deze derde aflevering van Droomstart mogen twee startende ondernemers hun businessplan bij een vierkoppige jury voorleggen in de vorm van een pitch. Wie overtuigt de jury? Een uiterst duurzame kweektoren voor kruiden of fashionsoftware met een hoog body positivity-gehalte? Het beloven 25 spannende minuten te worden in deze podcast.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Verbinding als kracht: hoe de naam 'Univé' te herleiden is naar een boer in het jaar 1794

Bijna elke Nederlander kent de naam 'Univé verzekeringen'. De oorsprong van de naam zal echter bij veel minder mensen bekend zijn. De hoogste tijd voor naamexpert Floris Hülsmann om op zoek te gaan naar de betekenis van deze merknaam. Te gast in De Zo Genaamde Podcast is Ron Bavelaar om het verhaal achter de naam te vertellen.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ

Dit keer duikt naamexpert Floris Hülsmann in het verhaal van fonQ. Kleine letter f aan het begin, hoofdletter Q aan het eind. Een opvallende naam, van een net zo’n opvallend bedrijf: fonQ verkoopt in haar webwinkel trendy meubels, lampen, cadeaus en accessoires. Hoe is het bedrijf op deze naam gekomen? Heette het altijd al zo? En wat is de gedachte erachter? Ceo Jeremiah Albinus legt het haarfijn uit in De Zo Genaamde Podcast.

Details
Hart voor Zaken

Waarom een leidinggevende volgens René Kesselaar een giraffe moet zijn en geen Bokito

Ondernemer René Kesselaar is ontevreden over de wereld waarin hij met zijn bedrijf opereert. Sterker, hij moet niks van die hele aannemerswereld weten. Daarom noemt hij Kesselaar & Zn geen aannemings- of bouwbedrijf, maar een ‘gastheer in de bouw’. Gastheer Cor Hospes van de podcastserie Hart voor Zaken wil alles over het gastheerschap en de opmerkelijke manier van Kesselaars ondernemen weten.

Details
Selfmade in Holland

Selfmade in Holland: Sharon Hilgers slaat een groenere weg in met My Jewellery

Volgend jaar staat voor Sharon Hilgers in het teken van grote veranderingen. Op zakelijk én persoonlijk vlak. Team Selfmade in Holland reist af naar Den Bosch. Het gesprek tussen Roelof Hemmen en Sharon vindt plaats in de kleurrijke showroom van My Jewellery. Sharon: ,,Voor het eerst gaan we met ons merk een ander verhaal vertellen. Dat past bij de nieuwe weg die we inslaan.” Ze heeft al fors geïnvesteerd in verduurzaming en vanaf 2023 worden de plannen uitgerold. Haar rol als meewerkend voorvrouw ziet ze steeds meer veranderen.

Details