Nieuws Groei

Duurzame whisky uit Noord-Brabant: Bus Whisky zoekt groeikapitaal

In amper drie jaar tijd groeide de Brabantse whiskystartup Bus Whisky uit tot een van de grotere producenten van Nederland. Door het succes lopen de levertijden op en kan de vraag op dit moment niet worden ingevuld. Om deze groei aan te kunnen is er kapitaal nodig en daarvoor gaat het bedrijf aandelen uitgeven door middel van sharefunding. Inmiddels is er al meer dan 500.000 euro gereserveerd door geïnteresseerde investeerders.

Van onze redactie 13 juli 2022

Bus whisky stoker

Duurzame, Brabantse whisky: Bus Whisky stookt het. Foto: Bus Whisky

Dennis Hurkmans en Ezra Leeger zijn eigenaren van de Brabantse whiskystokerij. Hun single malt werd tijdens de Global Green Awards afgelopen december bekroond met een gouden duurzaamheidsmedaille. Ze zijn apetrots. ,,We werken er samen met onze mensen keihard aan om het duurzaamste whiskylabel ter wereld te worden en die gouden plak was de kroon op ons werk.''

De ondernemers willen nu verder doorgroeien en nog meer duurzame impact maken. ,,En daar is geld voor nodig. Maar we willen niet groeien door nog meer vreemd vermogen aan te trekken”, legt Hurkmans uit. ,,Daarom hebben we besloten om nu aandelen uit te gaan geven en zo ook klanten, medewerkers en particuliere investeerders de gelegenheid te bieden om aandeelhouder van een van de duurzaamste whisky’s ter wereld te worden door middel van sharefunding.”

Lees ook: Een vieux ouderwets? Ingmar Voerman blaast 'Hollandse cognac' nieuw leven in

Ondernemers investeren in biodiversiteit en regeneratieve landbouw op akkers

Bus Whisky is de meest duurzame whiskystokerij van Nederland, de productie is vrijwel helemaal circulair, aldus de ondernemers. Hurkmans: ,,Onze circulaire boerderijstokerij werkt met gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen en hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt.” De whiskystokers maken 'single estate whisky' wat betekent dat ze hun eigen brouwgerst telen. Ze gebruiken daarbij geen kunstmest of pesticiden en ze investeren in biodiversiteit en regeneratieve landbouw op hun akkers.

Hurkmans: ,,We werken met zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en al onze auto’s zijn elektrisch. Verder maken we biologisch afbreekbare bouwmateriaal van onze bierbostel en hergebruiken de volledige restwarmte van de whiskystokerij.” De hoge score op al deze onderdelen bracht Bus bij de Global Green Awards eind 2021 als enige whisky ter wereld ook een speciale vermelding in de ‘special mentions’, samen met grote wereldspelers zoals het Franse Rémy Martin en het Noorse Feddie Distillery. Bus Whisky won naast goud voor duurzaamheid ook al goud bij de China Wine & Spirits Awards, twee keer zilver bij de London Spirits Competition en een bronzen plak bij de USA Spirits Ratings in San Francisco.

''We kunnen de vraag naar onze duurzame whisky op dit moment gewoon simpelweg niet bolwerken. En drie jaar oude whisky kun je nou eenmaal niet bijmaken''

Dennis Hurkmans, mede-eigenaar Bus Whisky

Dennis Hurkmans en Ezra Leeger van Bus Whisky.

Gemiddelde levertijd voor fles Bus Whisky is inmiddels opgelopen naar 6 maanden

Op de vraag of al die investeringen in duurzaamheid zich ook uitbetalen is Hurkmans duidelijk: ,,Onze missie is om de duurzaamste whisky ter wereld te maken en onze mensen vinden het gewoon een sport om steeds opnieuw te kijken wat nog duurzamer kan. Dat heeft niet altijd met geld te maken. Maar het leuke is dat duurzaamheid ook vaak leidt tot besparingen en uiteindelijk dus ook tot een betere businesscase.”

Ook commercieel legt de keuze voor duurzaamheid de whiskystokers geen windeieren, de gemiddelde levertijd voor een fles Bus Whisky is inmiddels opgelopen naar 6 maanden. Hurkmans: ,,We kunnen de vraag naar onze duurzame whisky op dit moment gewoon simpelweg niet bolwerken. En drie jaar oude whisky kun je nou eenmaal niet bijmaken."

Brabantse whiskystoker gestart met sharefunding

Sharefunding maakt het voor mkb-bedrijven mogelijk om eigen vermogen online verhandelbaar te maken. Dankzij digitalisatie van aandelen kunnen particuliere investeerders al vanaf 1000 euro instappen via sharefundingplatform Broccoli. Sinds 6 juli is de campagne voor Bus gestart en is er de mogelijkheid om aandelen te reserveren, die vanaf medio juli verzilverd kunnen worden. Als de animo groter blijkt dan het aantal beschikbare aandelen komt de reservering te vervallen en worden de aandelen uitgegeven op basis van first-come-first-serve.

Lees ook: Dragons' Den-investeerders Won Yip en Shawn Harris steken 200.000 euro in gin van Goeie Mie

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws