Video Groei

Ondernemers in de Gouden Bus (2): 'Overheid moet nu meer maatwerk leveren'

Prinsjesdag is aanstaande maar de Gouden Koets blijft binnen. Hoe anders is dat voor de Gouden Bus van de Ondernemer! We rijden door het land en zetten ondernemers op onze eigen troon: wat verwachten zij van de plannen van de overheid en hoe zien zij hun eigen toekomst én die van hun branche? In aflevering 2: horecaondernemers Sytske Oosterhof uit Harlingen en Edwin Spitsbaard uit het Gooi, plus fitnessclub-eigenaar Han de Hair.

Presentatie: Roland Tameling | Video & Edit: Mark van Binsbergen 14 september 2020

Lees ook: Terugkijken: online talkshow De Ondernemerstafel

MyChannels Video ID: 168597

Vet op de botten. Een gegeven dat veel aandacht krijgt van de ondernemers die dit keer op onze troon zaten. Ook zij hebben moeten interen. Maar er was tenminste vet, want hoe moet dat met al die ondernemers die al nauwelijks reserves hadden en vroeg of laat toch de steun moeten terugbetalen waarmee zij tijdens de crisis konden overleven? Deze ondernemers voorspellen dat er nog behoorlijk wat klappen zullen vallen, de komende tijd.

Horeca-ondernemer Edwin Spitsbaard: 'Meer maatwerk in steunpakketten'

Wat de steun van de overheid betreft, die moet steeds meer uit maatwerk gaan bestaan. Niet alleen gericht op de verschillende branches, maar ook op de grootte van de onderneming die de steun aanvraagt. Edwin Spitsbaard: ,,Ik kreeg 4000 euro per restaurant, maar op sommige plekken is de huur alleen al drie keer zoveel. Ik ken ook een verhaal van een eigenaar van een lunchroom – zijn bezit - met één medewerker die ook 4000 euro kreeg. Hij heeft zijn zaak er lekker van opgeknapt.”

Lees ook: Ondernemers in de Gouden Bus: 'Overheid, kijk kritischer naar staatssteun bedrijven'

Horeca-ondernemer Sytske Oosterhof: 'Regels spreken elkaar tegen'

Duidelijkheid vanuit de overheid is ook iets waar Sytske Oosterhof voor pleit. Vooral als het gaat om regels. ,,Dan zeggen ze: voor verjaardagen en feesten, huur een zaaltje bij de horeca. Maar wij kunnen geen groepen van 25 man hanteren en steeds op afstand houden. Het spreekt elkaar tegen.”

De Gouden Bus

Presentator Roland Tameling en cameraman Mark van Binsbergen toeren met de Gouden Bus van De Ondernemer door Nederland. Ze stoppen de bus bij ondernemers om hun mening te peilen over onder meer de aanstaande Prinsjesdag en de Miljoenennota, over wat er vooral wél en niet in zou moeten staan. De driedelige videoserie is te bekijken op deze website.

Met dank aan Mercedes-Benz Nederland.

Sportschooleigenaar Han de Hair: 'Hopen op 140 miljoen'

Han de Hair hoopt op Prinsjesdag te horen dat zijn branche de gevraagde steun van 140 miljoen euro krijgt toegewezen. ,,Dat geld hebben we gevraagd omdat we niet in de huidige steunpakketten vallen. Ik heb dertig mensen in dienst en ik heb ze de afgelopen maanden gewoon doorbetaald. Mijn collega-ondernemers deden hetzelfde. Om die kosten te dekken hebben wij dat geld gevraagd.”

Lees ook: Prinsjesdag 2020: dit zijn de maatregelen voor ondernemers

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.