Nieuws Groei

1 miljard voor Nederlands MKB: 'een goed signaal aan alle kanten'

De Amerikaanse kredietreus KKR investeert een bedrag van 1 miljard euro in een fonds voor het Nederlandse mkb. Mooi nieuws voor ondernemers én een positief signaal naar andere grote buitenlandse investeerders: het Nederlandse mkb is interessant om geld in te steken.

Sofie Smulders | Foto: Pexels 15 augustus 2018

Kkr

Traditioneel werd het mkb door de drie banken (ABN AMRO, ING, Rabobank) bediend, nu zie je dat steeds meer bedrijven investeren. De omvang van de alternatieve markt groeit flink, vertelt Rob Wolthuis, secretaris financiering van MKB Nederland. “Waar ondernemers voorheen vast zaten bij de drie banken, kunnen ze nu veel breder kijken. Het bedrijfsleven in Nederland presteert goed en het mkb is daar een sterk onderdeel van.”

Lees ook: Amerikaanse kredietkoning investeert 1 miljard in mkb

Soepele voorwaarden, hogere rente

Leningenplatform Neos beheert het kredietfonds, dat bedoeld is voor bedrijven die al redelijk succesvol zijn. Ze moeten in ieder geval al een aantal jaar bestaan, een minimale jaaromzet van 600.000 euro hebben en logische vervolgstappen voor hun groei hebben bedacht. De bedrijven die in aanmerking komen voor een lening, worden zorgvuldig gescreend. De voorwaarden van de lening zijn soepeler dan bij de bank - zo is de looptijd langer. Daarentegen is de rente een stukje hoger: 9 procent.

Investeerder

De bedrijven die voor de lening in aanmerking komen, zullen door die lening echter niet snel worden tegengehouden, denkt Wolthuis. “Het fonds richt zich op goed presterende ondernemers. De partijen waar echt groei te realiseren is, die bijvoorbeeld een overname willen doen en die een investeerder aan hun zij willen”, aldus Wolthuis.

Bekendheid

Voor KKR is het nu zaak om die bedrijven met potentie binnen te halen. Wolthuis: “KKR zal veel bekendheid moeten generen. Actief in de markt zoeken naar die bedrijven die hun investering waard zijn. Dat staat nu op nummer 1. Omdat zij als Amerikaans bedrijf de Nederlandse markt zelf niet kunnen binnenkomen hebben ze gekozen voor een partij als Neos, die al een beetje bekend is in dat domein en een bewezen trackrecord heeft.”

Lees ook: Waarom het megasucces van Adyen goed is voor Nederlandse techstartups

Bancair domein vs. alternatieve markt

Banken hebben in het mkb 130 miljard euro aan krediet uitstaan. De alternatieve markt, die bestaat uit onder meer crowdfunding, fondsen gericht op mkb en kredietunies, komt op een bedrag van zo’n 1,5 miljard euro. Een enorm verschil met het bancaire domein. Dat verschil is volgens Wolthuis echter kleiner aan het worden. “Sinds de crisis zijn we bezig geweest met het kijken naar andere financierders. Dat bleek heel lastig. De alternatieve markt komt nu meer op gang: crowdfunding, kleinschalige fondsen, je ziet dat er langzaamaan wordt opgeschaald en er ook andere, grote fondsen komen.“

Grote stap

De zet vanuit KKR naar Nederland is in zo’n relatief kleine markt best een grote. Wolthuis: “Het laat zien dat er potentie in het mkb zit. Waardoor andere partijen ook weer kunnen denken: wacht eens even, wat is er daar in Nederland aan de hand? En ze zien hoe KKR via Neos de markt binnen kan komen. Kortom: een goed signaal aan alle kanten.”