Aangeboden door Stichting Ondernemersklankbord

Branded Content Groei

'Het is dankbaar werk om bedrijven weer op de rails te krijgen'

Stichting Ondernemersklankbord (OKB) is een bijzonder initiatief. Al ruim veertig jaar worden mkb-ondernemers kosteloos geholpen als ze met problemen aankloppen. Niet door ambtenaren, maar door oud-ondernemers met enorm veel ervaring. Waardevolle hulp in deze lastige tijden. OKB-adviseur René Portielje geeft een kijkje in de keuken.

René Portielje 21 november 2021

OKB ondernemers klankbord

OKB-adviseur René Portielje (rechts) in gesprek met ondernemers. Foto: Anouk Fotografeert

Het OKB-netwerk bestaat uit gemotiveerde adviseurs met ondernemerservaring en een professionele kijk op zaken. Allemaal voormalige ondernemers, managers en specialisten met een specifiek vakgebied. Zij delen vrijwillig hun kennis en geven onpartijdig advies. Zelf doe ik dit al vele jaren in de regio Rotterdam. Wat ik daarbij duidelijk merk is dat de ongerustheid enorm is toegenomen sinds de meest recente RIVM-maatregelen. Ondernemers hebben tot op zekere hoogte begrip voor strenger coronabeleid, maar ze zijn ook onzeker over de toekomst, zeker nu de omzet van de feestdagen flink onder druk komt te staan.

Moedeloosheid

Als OKB-adviseur praat ik veel met ondernemers. Zij waarderen het om hun problemen met een oud-ondernemer te kunnen bespreken. Bij velen, zeker in de horeca- en evenementensector, maar ook bij hun toeleveranciers en bijvoorbeeld taxibedrijven, overheerst moedeloosheid. Hoewel het aantal faillissementen onder mkb-ondernemers relatief erg laag is, gaan veel ondernemers gebukt onder een zeer hoge schuldenlast. Dit wordt veroorzaakt door uitgestelde belastingen, huur- en leveranciers schulden en onterecht ontvangen COVID19-steunmaatregelen.

"Hoewel het aantal faillissementen onder mkb-ondernemers relatief laag is, gaan velen gebukt onder een hoge schuldenlast"

OKB-adviseur René Portielje

Corona heeft de vraag naar OKB-advies opgestuwd: van 2500 trajecten per jaar voor de uitbraak van de pandemie naar zo’n 3500 trajecten vorig jaar. Ook in 2021 worden weer veel ondernemers geholpen die geen geld hebben voor betaalde adviesdiensten. In de praktijk zijn wij vaak de laatste reddingsboei, na het eerst raadplegen van KVK of de gemeente. Ondernemers zijn vaak trots en zoeken pas in een te laat stadium hulp. Samen met andere instanties, waarmee wij goed samenwerken, roepen we hen op zich tijdig te melden. Wacht niet tot de deurwaarders naar je toe komen. Wij denken niet alleen mee, maar bellen ook echt met schuldeisers, helpen met procederen of treffen betalingsregelingen. We gaan best ver in het helpen van ondernemers.

Toekomststrategie

Problemen kunnen heel divers zijn. Zo helpen we ondernemers die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, denken we mee over werving van personeel en financiering, hebben we contact met lokale wethouders over vergunningen en adviseren we ook over een solide toekomststrategie. Maar we trekken ook aan de bel als een ondernemer privé in de put zit door alle zakelijke stress. Het is dankbaar werk om bedrijven weer op de rails te krijgen. Daar doe je het voor, zeker in deze moeilijke tijden.

René Portielje is adviseur van OKB-team Rotterdam.

Meer weten: ondernemersklankbord.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws