Nieuws Groei

Stijging aantal nieuwe online bv's creëert 'coronabranche'

Het aantal ondernemers dat in het coronajaar 2020 online een bv heeft opgericht zonder fysieke tussenkomst van een notaris of jurist, is fors gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Ondanks dat deze trend eerder al werd ingezet, mogen de coronamaatregelen als hoofdoorzaak van de 19 procent stijging worden beschouwd. Bedrijfsdienstenplatform Firm24 is met deze cijfers naar buiten gekomen.

Van onze redactie 31 januari 2021

Firm 24 online bv coronabranche

Martijn Migchelsen (Firm24): ,,Ondanks alle onzekerheid door de pandemie, is er in 2020 ontzettend veel ondernemerschap getoond."

Werden er in 2019 nog zo’n 8.200 bv’s via Firm24 opgericht, in 2020 waren dat er bijna 10.000. ,,Veel ondernemers zijn juist ingesprongen op de coronacrisis”, zegt Martijn Migchelsen als operationeel directeur. ,,De creativiteit en het doorzettingsvermogen van ondernemend Nederland in tijden van crisis is bewonderenswaardig. Ondanks alle onzekerheid die de pandemie met zich meebrengt, is er in 2020, geheel volgens de oud-Hollandse handelsgeest, ontzettend veel ondernemerschap getoond.”

Lees ook: Supers en webwinkels stuwen detailhandel naar ongekende hoogte

Coronabranche als geheel nieuw marktsegment

Op basis van de jaarcijfers van Firm24 kan tevens worden vastgesteld dat er vorig jaar een geheel nieuw marktsegment is ontstaan, namelijk de coronabranche. Van de bijna 10.000 via Firm24-opgerichte bv’s waren er 246 corona-gerelateerd. Van de nieuw opgerichte bv’s in deze branche is 80 procent actief in het aanbieden van mondkapjes en sneltests, de rest houdt zich bezig met andere medische hulpmiddelen die verband houden met het coronavirus.

"Zeker in deze tijden, waarin fysiek afspreken met een notaris of jurist niet altijd mogelijk is vanwege de coronamaatregelen, zoeken ondernemers hun toevlucht tot digitale platforms"

Per 1 augustus van dit jaar gaat de EU richtlijn van kracht die het de lidstaten verplicht om oprichtingen van bv’s 100 procent online mogelijk te maken. Ook de gehele levenscyclus van de bv moet digitaal gemaakt worden.

Ondernemers zoeken toevlucht tot digitale platforms

Een belangrijke stap, zeker in tijden van corona. Migchelsen: ,,Veel ondernemers denken dat het oprichten van een bv een ingewikkeld en langdurig proces is. Dit is echter allang niet meer het geval. Ook op dit vlak is de digitalisering een verademing. Dat hebben we de afgelopen acht jaar gemerkt. Zeker in deze tijden, waarin fysiek afspreken met een notaris of jurist niet altijd mogelijk is vanwege de coronamaatregelen, zoeken ondernemers hun toevlucht tot digitale platforms. We zijn, vooral de afgelopen periode, volop bezig het de ondernemers zo makkelijk mogelijk te maken. Ondernemen is immers al een uitdaging genoeg.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.