Nieuws Groei

Zo krijgt Fish Tales iedereen aan de duurzame vis

Hij zag een kans, en pakte hem. Dat credo is zeker van toepassing op de oprichter van Fish Tales, het bedrijf dat een tegenreactie vormt op de wereldwijde overbevissing. Harm Jan van Dijk wist deze ecologische uitdaging om te zetten in een positief product en zet nu in op buitenlands succes. Zijn stappen, zijn learnings, hij vertelt erover in een nieuwe aflevering van Over de grens, onze videoserie over internationaal ondernemen.

Redactie 26 augustus 2019

Nu 85 procent van de oceanen is overbevist en er over dertig jaar misschien geen consumptievis meer is (!), zien steeds meer consumenten het belang van duurzaam gevangen vis. Fish Tales beantwoordt aan die behoefte. Hun duurzaam en lokaal gevangen vis vindt al gretig aftrek in Nederland, maar ook in Duitsland doet het bedrijf het goed. Zó goed, dat ze zelfs al kijken naar de Verenigde Staten.

Ervaringen in Duitsland

Oprichter Harm Jan van Dijk vertelt in deze aflevering onder meer hoe hij bepaalt welk land interessant voor zijn bedrijf kan zijn. Zeker met een duurzaam product is het immers belangrijk dat een land er klaar voor is en dus dat duurzaamheid een thema is dat speelt. De lessen die Fish Tales leerde in Duitsland zal de ondernemer bij een volgend avontuur in ieder geval meenemen.

Lees ook: Nederlandse familiebedrijven internationaal vaker een succes

Distributie en hulp overheid

Zo leerde Van Dijk hoe precies hetzelfde product in Duitsland ineens een totaal andere indruk kan wekken. Het duurde een aantal maanden voordat hij ontdekte dat je zalm daar niet op dezelfde manier kunt verkopen als in Nederland, wat maar weer liet zien hoe belangrijk goede voorbereiding is. Waar je je volgens Van Dijk in het buitenland ook op kunt verkijken is distributie. In Nederland is het vaak relatief goedkoop om een product bij de klant te krijgen, maar in het buitenland kun je erop leeglopen.

De blauwe verpakkingen van Fish Tales komen ondertussen op steeds meer locaties in de wereld te liggen. Van belang waren daarbij ook regelingen van de Nederlandse staat, zo vertelt Van Dijk. ,,Waar wij nooit aan hadden gedacht is om de overheid voor ons te laten werken. Terwijl er zoveel mogelijkheden zijn vanuit het netwerk van de overheid.’’

Videoserie Over de grens

Over de grens is een videoserie van De Ondernemer over hoe uiteenlopende bedrijven stappen zetten (en hebben gezet) in het buitenland.

Bekijk hier de vorige afleveringen terug:

Hoe het water van Earth de wereld over gaat
Hoe de software van SRXP 'in de broekzak' de wereld over gaat
Van Berlijn tot New York: Wonderkind blijkt mondiaal recruitmentsucces
Combekk grens over met pannen van gerecycled materiaal
Tubber-ceo over buitenlands succes: Wacht niet te lang met over de grens gaan