Nieuws Innovatie

Portretserie over Elon Musk: van 'die jongen met autisme' tot en met de topondernemer-miljardair

Elon Musk als kind tot en met de topondernemer en miljardair die hij anno nu is: 'die jongen met autisme' van de lagere school tot en met Twitter. Een boeiend portret van Het Laatste Nieuws in drie delen, met een door De Ondernemer vierde geactualiseerd deel rondom zijn aangekondigde overname van Twitter.

Van onze redactie 20 mei 2022

Elon musk portret tesla spacex twitter

Afbeelding: Shutterstock.

Lees ook: Wie is Elon Musk (1): 'die jongen met autisme' die op z'n 27e al multimiljonair werd

Wie is Elon Musk (1): die jongen met autisme die op z'n 27e al multimiljonair werd

Een betweter die gepest wordt - tot bloedens toe. Een kind van een vader die hem psychologisch terroriseert. Een tiener die in z’n eentje emigreert van Zuid-Afrika naar Canada. Een computernerd met het syndroom van Asperger die in Silicon Valley terecht komt en er zijn eerste 22 miljoen verdient. In het eerste deel van de portretserie over Elon Musk (50), gaat het vooral over zijn jeugd.

'Elon is altijd anders geweest, maar dan op een nerdy manier'

Op school gaf Musk al gloeiende spreekbeurten over raketten op zonne-energie en het koloniseren van Mars. Thuis had hij op z’n tiende een computer - in 1980 kwam de eerste Commodore VIC-20 op de markt - en hij had al snel onder de knie hoe je spelletjes ontwerpt. Op z’n twaalfde publiceerde hij in ‘PC and Office Technology’, een plaatselijk tijdschrift voor computernerds, de code voor ‘Blastar’, een videogame die hij zelf had bedacht, en verdiende er z’n eerste 500 dollar mee. ,,Elon is altijd anders geweest, maar dan op een nerdy manier”, zei z’n moeder. ,,Het maakte hem niet populair bij zijn leeftijdsgenootjes.”

Lees ook: Wie is Elon Musk (2): PayPal, SpaceX, Tesla en hoe hij failliet dreigde te gaan

Wie is Elon Musk (2): PayPal, SpaceX, Tesla en hoe hij failliet dreigde te gaan

Elon Musk was plots de excentrieke multimiljonair die de wereld op z’n kop zette. Maar als SpaceX en Tesla elke maand 7 miljoen opsouperen, raakt zelfs zijn geld op. 'Ik dacht dat dit het fucking einde was', tekenen we op in deel 2 van de portretserie over hem.

Elon Musk is níet de oprichter van Tesla

“Dit is echt cool. Ik denk dat het punt in zicht komt waarop elektrische auto’s een serieuze rol gaan spelen”, schreef Elon Musk in een e-mail aan Jeffrey Brian Straubel in oktober 2003. Tot kort daarvoor kenden ze elkaar niet, maar na een lezing van Musk op de universiteit van Stanford had Straubel al zijn moed verzameld om de grote vedette van Silicon Valley aan te spreken. Het korte gesprekje leidde tot een uitnodiging om SpaceX te komen bezoeken, samen met een vriend en zakenpartner van Straubel, die bezig was met ruimtevaarttechnologie. Wat er daarna gebeurde? Iets met Tesla.

Lees ook: Wie is Elon Musk (3): 'familieman' met zeven kinderen die de planeet wil bevolken met slimme mensen

Wie is Elon Musk (3): 'familieman' met zeven kinderen die de planeet wil bevolken met slimme mensen

'Ik ben net zo’n klootzak en verpruts evenveel dingen als wie dan ook', schreef Elon Musk (50) jaren geleden in een e-mail aan een goede vriend. Het was een prima samenvatting van zijn turbulente liefdesleven, met huwelijken, scheidingen, nieuwe relaties en zeven kinderen - acht, als je zijn aan wiegendood overleden eerste zoon meetelt. Of hoe zelfs de rijkste en mogelijk slimste man ter wereld niet aan drama op liefdesvlak ontsnapt, onder meer dat lees je in deel 3 van de portretserie.

Geen meisjes op de universiteit, dus geen Elon Musk

Canada, waar de pas geëmigreerde Zuid-Afrikaanse jongeman in 1989 ging studeren. Je zou kunnen denken dat Musk zo’n nerd was dat hij geen oog had voor het andere geslacht, maar niets is minder waar. Hij vertelde in 2013 in het online magazine van Queen’s University - waar hij twee bachelordiploma’s behaalde - dat meisjes dé reden waren geweest waarom hij uitgerekend voor die universiteit had gekozen.

,,Ik zou voor ingenieur gaan studeren in een andere universiteit, maar bij een bezoek aan de campus viel me iets op: er waren géén meisjes. Ik had echt geen zin om mijn jonge jaren alleen maar in het gezelschap van wat rare kerels door te brengen. En toen kwam ik in Queen’s en jawel, daar waren ook jonge vrouwen. Mijn keuze was snel gemaakt”.

Wie is Elon Musk (4): de ongrijpbare, op weg naar Twitter

Deel 4 van de portretserie volgt.

Top 10 rijkste mensen ter wereld

Elon Musk mag zich ondertussen de rijkste mens ter wereld noemen, zo is te lezen in dit handige overzicht van 10 rijkste mensen ter wereld. Ook benieuwd naar die andere negen?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws