Nieuws Innovatie

Nederlandse oprichter Megaupload vecht tegen uitlevering

De 33-jarige internetondernemer Bram van der Kolk wacht nog altijd in spanning af of Nieuw-Zeeland hem uitlevert aan de VS. Die willen hem vervolgen voor schending van het auteursrecht, schrijft het AD.

Natasja de Groot 1 september 2016

Bram van der Kolk

Zijn leven leest als dat van een spannend jongensboek. Van der Kolk is een van de oprichters van Megaupload, een site waar films en series gratis zijn te downloaden. Dagelijks bezoeken vele miljoenen mensen Megaupload. Jaloersmakende aantallen. Voor de Amerikaanse filmindustrie is het vooral storend; zij liep hierdoor al zo'n 500 miljoen dollar mis. Piraterij noemt de VS het. Hoe dan ook, het heeft 'Bramos' multimiljonair gemaakt. Iets waar hij als jong ventje op zijn zolderkamer in Zwolle vast niet van durfde te dromen. Van der Kolk was al op jonge leeftijd bezig met programmeren. Tijdens zijn studie computerwetenschappen in Heerlen wist hij al meer dan zijn docenten en ict-professionals.

Kim DotcomHij lanceerde Mp3Top40.net waar Top 40 nummers gratis konden worden gedownload. Een groot succes, tot Stichting Brein met een megaclaim dreigde. De site ging weliswaar op zwart, maar Van der Kolk ging door. Hij kwam in contact met Kim Dotcom. Deze 130 kilo wegende Dotcom, die volgens de Amerikaanse justitie een notoire hacker en creditcardfraudeur is, haalde 'Bramos' naar Hongkong waar ze Megaupload lanceerden. De heren genoten van het succes; ze lieten de champagne rijkelijk vloeien en kochten een landgoed van 18 miljoen dollar.

OpgepaktHet geluk kon niet op voor Van der Kolk toen hij de liefde van zijn leven ontmoette: het topmodel Asia Agcaoili. De Filipijnse schonk hem een zoon. Op een gegeven momen verhuisden de oprichters naar Nieuw-Zeeland, dat een ruimhartiger beleid voert met betrekking tot piraterij. Op 20 januari 2012 ging Megaupload op zwart en werden Dotcom en Van der Kolk opgepakt bij een grootscheepse politieactie. Sinds die dag vechten de mannen achter Megaupload tegen uitlevering. Als de Zwollenaar wordt uitgeleverd gaat hij voor jaren de cel in en kan hij alleen nog dromen van zijn jetsetleven.