In zijn 26 jaar bij pakketbezorger DHL heeft Chief Commercial Officer eCommerce Benelux Michel Clausing de bezorgmarkt in Nederland flink zien veranderen. Waar online winkelen voor corona voornamelijk was voorbehouden aan een jongere doelgroep, zie je nu dat eigenlijk alle leeftijdscategorieën online bestellen hebben omarmd. Het resulteert in forse groei voor zijn werkgever die in een groeiende markt ook nog haar marktaandeel in tien jaar tijd bijna verdrievoudigde.
In De Ondernemer Live, hierboven terug te kijken, vertelt Michel: ,,We komen van een wereld waarin online winkelen vooral door jongeren werd gedaan, terwijl vooral ouderen een voorkeur voor het klassieke winkelen hadden. Ik heb zelf ook ouders van in de tachtig inmiddels en ook zij moesten door corona ineens online bestellen, want de winkels waren gesloten. Ook nu nog, in een genormaliseerde wereld, zien we dat ruim de helft van die doelgroep nog altijd regelmatig online shopt en het daarmee ook voor hen heel normaal is geworden.”
Lees ook: Met bol.com als mede-eigenaar wil Cycloon bezorgbusjes uit de stad jagen
Exponentiële groei voor pakketbezorgers
Niet alleen grote webreuzen als Amazon en bol.com beleven gouden tijden sinds, en ook na, de pandemie. Met het online koopsucces hebben ook pakketbezorgers de voorbije jaren de omzet exponentieel zien stijgen doordat zij al die pakketjes van de magazijnen en warenhuizen naar de mensen thuis moesten brengen. Een ontwikkeling die al in gang was gezet, maar die sinds 2020 eigenlijk alleen nog maar in snelheid is toegenomen.
,,We zaten al in een groeimarkt met een groei van zo’n tien procent, maar na de lockdowns groeide dat ineens tot ruim twintig procent. De consument blijft behoefte houden aan nieuwe spullen, alleen is de manier hoe ze die spullen in huis halen veranderd. Daar hebben we met DHL vroeg goed op in kunnen spelen, en dat werpt nu vruchten af. Tien jaar geleden hadden we in Nederland een marktaandeel van 15, 16 of 17 procent, afhankelijk van hoe je rekent. Nu is dat ongeveer 40 procent, in een markt die in die tijd zo’n drie, vier keer groter is geworden.”
“In Nederland gaan zo’n 100.000 pakjes per dag van consument naar consument met daarin allerhande producten die zo een tweede kans krijgen”
Michel Clausing Chief Commercial Officer eCommerce Benelux DHL
Van consument naar consument
De groei van het aantal pakketten in Nederland is niet alleen te danken aan de opmars van webwinkels. Ook onderling sturen consumenten veel meer pakjes naar elkaar dan enkele jaren geleden. Denk bijvoorbeeld aan tweedehands spullen op websites als Marktplaats en Vinted. Goed voor de verduurzaming van de maatschappij én voor de individuele portemonnee.
,,De handel tussen consumenten onderling in bijvoorbeeld tweedehands kleding is explosief gegroeid. Zoiets was 25 jaar geleden bijna ondenkbaar, maar is tegenwoordig heel normaal geworden. In Nederland gaan zo’n 100.000 pakjes per dag van consument naar consument met daarin allerhande producten die zo een tweede kans krijgen. Dat zijn enorme aantallen en zorgt voor complexe logistieke uitdagingen.’’
Drive naar duurzaamheid
Een andere uitdaging is het thema duurzaamheid. Vanaf 2025 zal in veel steden in Nederland in het stadscentrum een zero-emissiebeleid gelden en kom je als pakketbezorger met je vervuilende dieselbus die wijken dus niet meer in.
,,We zijn al een hele tijd bezig met het verduurzamen van ons wagenpark en dan specifiek gericht op wat we noemen de last-mile, de levering van pakketten bij de consument thuis en bij winkeliers in de winkelstraten. Op dit moment hebben we 2.200 elektrische bussen, en daarmee zijn we marktleider wat duurzaamheid betreft. Het brengt wel wat uitdagingen aan de andere kant met zich mee, zoals elektriciteit en de capaciteit van het stroomnet, maar ook daar gaan we een oplossing op vinden.”
Lees meer: MOSS. Last Mile Heroes zet met sharefunding in op landelijk groen pakketvervoer
#Samedream
Naast duurzaamheid zet DHL zich middels de #Samedream-campagne ook maatschappelijk in. Dit initiatief, in samenwerking met sportbonden Nevobo, KNHB, KNVB en NHV, heeft als doel nationale vrouwenteams in volleybal, hockey, voetbal en handbal te ondersteunen in hun doel om de beste van de wereld te worden en anderen te inspireren om hun hart te volgen. ,,Sport is een geweldig uithangbord en vanuit inclusiviteit leek het ons heel mooi om de vrouwelijke tak van de grootste sporten in land te ondersteunen. Dat wij na onze groei de voorbije jaren nu kunnen bijdragen aan hun verdere groei, lijkt me dat een heel mooi streven.”