Advertorial van Noordhoff Business

Advertorial Innovatie

Innovatie is voor 90 procent transpiratie

Innoveren vooral een kwestie van inspiratie? Nee, zegt hoogleraar innovatiemanagement Bart Bossink. ,,90 procent is transpiratie. Natuurlijk heb je een goed idee nodig, maar je moet vooral doorzetten en het niet te moeilijk maken.” In zijn nieuwe boek Regie over Innovatie vertelt hij hoe je dat als ondernemer doet, ook als je voor duurzame innovatie gaat.

Kitty Döppenbecker 1 november 2019

Bart Bossink Noordhoff

Bart Bossink, docent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, schreef het boek 'Regie over Innovatie'.

Succesvol innoveren doe je in drie fasen, stelt Bossink, docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De eerste fase is de kortste: de ideatiefase. ,,Daar heb je een kleine groep ondernemende mensen voor nodig, die nieuwe mogelijkheden zien. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld of high-tech te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook innoveren door nieuwe klantgroepen te benaderen, je klantvriendelijkheid te verhogen of iets met je product te doen. Denk aan een bakker die enkele keren per jaar speciale gelegenheidsbroden maakt. Een kleine verandering, een spark om je bedrijf of product spannender of leuker te maken voor klanten, daar gaat het om.”

''Een kleine verandering, een spark om je bedrijf of product spannender of leuker te maken voor klanten, daar gaat het om''

Bart Bossink, docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Reality check

Een goed idee is nog maar het begin, zegt Bossink. Daarna begint het echte werk, met de creatiefase. In deze fase ga je business creëren met de innovatie: een nieuw product krijgt handen en voeten en een plaats in je bedrijf. Bossink: ,,Ook hier geldt weer dat niet alles anders hoeft. 90 procent van je mensen is gewoon bezig met de dagelijkse gang van zaken. Ondertussen werken multidisciplinaire teams naast je bestaande organisatie aan de toekomst.”

De derde en laatste fase is de institutionalisatiefase. ,,Daarin moet je de omgeving veranderen: wat mensen gewoon vinden. En zorgen dat ze om je nieuwe product gaan vragen. Op het gebied van duurzaamheid heeft Tesla dat bijvoorbeeld goed gedaan met zijn elektrische auto’s. Net als Veja, het Spaanse merk dat zijn sneakers volledig uit gerecyclede materialen maakt. Of denk aan de duurzame chocola van het Nederlandse Tony’s Chocolonely.” Bossink sluit zijn boek af met een checklist. ,,Een reality check waarmee je als ondernemer kunt kijken waar je staat qua innovatie en die je helpt aan de slag te gaan.”

''Dat is typerend voor deze nieuwe managementboeken. Ze gaan uit van de realiteit''

Bart Bossink, docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Géén quick fix

Bossinks boek, een van de eerste uitgaven in de nieuwe Noordhoff Business-serie, is geen quick fix zoals veel managementboeken. ,,Dat is typerend voor deze nieuwe serie managementboeken. Ze gaan uit van de realiteit, hoe je in een complexe wereld toch dingen kunt verbeteren. Noordhoff springt hiermee in een gat in de markt.” Een mooi voorbeeld hoe je als bedrijf innoveert, door dicht bij je basis te blijven en toch een nieuwe markt te betreden. Het had zo in het boek van Bossink gekund.

Dit artikel kwam tot stand i.s.m. Noordhoff. Win een exemplaar van Regie over Innovatie of een inspiratiesessie van Bart Bossink. Check noordhoff.nl/business en meld je aan met jouw innovatieambitie.