Nieuws Innovatie

LightMotion: slimme lichtmast krijgt wereldwijd aandacht

Hopeloos ouderwets, een lantaarnpaal die alleen maar licht geeft. Lightwell laat met zijn LightMotion-lichtmast zien dat er veel meer mogelijk is.

Leo van Marrewijk 18 oktober 2016

Lantaarnpaal modern

In den beginne was er ledlicht. Henk Janssen, CEO van Lightwell: ,,We zijn vanaf 2009 bezig met ledlicht. Een belangrijke doorbraak was de samenwerking met industrieel ontwerper Friso Kramer die een prachtige lamp voor ons ontwierp met 'zwevend' licht. Dat leverde orders op van gemeenten, waaronder Rotterdam en Kopenhagen, en de recensies in de media waren lovend. Die orders brachten ons continuïteit en we konden verder groeien." Die groei viel samen met het inzicht dat je met een kleine ledlamp in een grote lantaarnpaal ruimte overhoudt.

De LightMotion, met onder meer een oplaadpunt voor elektrische auto's en beveiligingscamera's, krijgt wereldwijd aandacht. Er is al interesse vanuit Hollywood en Beijing. In eigen land loopt het ook goed. ,,In Rotterdam en Eindhoven staan ze al. We hebben orders binnen van onder meer Den Haag, Amsterdam en Venlo." En het prijskaartje? ,,Afhankelijk van welke functies je erbij kiest, moet je denken aan 1.700 tot 7.000 euro. Je kunt de lichtmast ook particulier leasen, voor 25 euro per maand."

Henk is inmiddels fulltime bezig met het wereldwijd uitrollen van de smart lantaarnpaal. ,,Ik sprak altijd veel over veranderingen, tot ik bedacht dat het eigenlijk leuker is om zelf het verschil te maken. En dat doen we nu met LightMotion."

Vorig jaar won het bedrijf de Amsterdamse Ondernemersprijs. Die overigens dit jaar uitgereikt wordt op 16 november tijdens De Week van de Ondernemer.

'LIGHTMOTION BESPAART VEEL RUIMTE' (Lees verder onder afbeelding)

Wie ben je?,,Henk Janssen (66), directeur van verlichtingsfabrikant Lightwell. We richten ons op intelligente verlichtingssystemen."

Waar gaat het om?,,Nadat ik in 2005 mijn lampenfabriek verkocht, werd ik Lecturer Change Management aan de Hogeschool InHolland in Amsterdam. Daar werd ik zo enthousiast van de jonge mensen om me heen dat ik me met een groep studenten ben gaan richten op intelligente verlichting. Inmiddels kunnen we de LightMotion lichtmast leveren die tevens dienst doet als parkeermeter, wifi-mast en laadpaal."

Oplossing voor?,,Door het combineren van talloze functies in een paal bespaar je ruimte. De oplaadfunctie is belangrijk voor gemeenten. Volgens het Rabobank-rapport De elektrische auto: a convenient truth worden tot 2023 alleen al in Nederland 700.000 elektrische auto's verkocht. Ongeveer de helft daarvan zal gewoon op straat moeten worden opgeladen. En uiteraard levert de ledverlichting van de LightMotion en het combineren van functies milieuwinst op."

Klik op de afbeelding voor een grotere versie