Nieuws Innovatie

Songfestival-sprookje: Let’s Get Digital overleefde corona en verdient nu virtueel ‘douze points’ in Ahoy

Dankzij een Nederlands techbedrijf kunnen 1500 journalisten dit jaar verslag doen van het Eurovisie Songfestival. Slechts vijfhonderd mogen fysiek aanwezig zijn, maar voor duizend andere reporters heeft Let’s Get Digital een virtueel perscentrum gebouwd. Een reddingsboei voor het Groningse bureau, want het scheelde niet veel of corona had het bedrijf de nek om gedraaid. ,,Door 93 procent omzetverlies was onze situatie onhoudbaar geworden.”

Jeroen Mirck 21 mei 2021

Eventinsight bas ruben

Bas Krijgsman (rechts) en Ruben Haring bieden tegenwoordig virtuele events aan onder de noemer Let’s Get Digital.

,,Met Let’s Get Digital kan een bezoeker alles beleven wat je normaal gesproken bij een event beleeft, dus van ontvangst tot ouwehoeren met andere gasten”, vertelt mede-oprichter Bas Krijgsman van EventInsight tegen De Ondernemer. Het bureau van Ruben Haring en hemzelf biedt tegenwoordig virtuele events aan onder de aparte bedrijfsnaam Let’s Get Digital. Met het Songfestival als klant die het zakelijke zonnetje weer doet schijnen. ,,Je kan bij ons zelfs te laat binnenkomen en nog steeds ontvangen worden door een host. We hebben veel tijd gestoken in de lancering, zijn zelfs drie keer in quarantaine gegaan.” Met succes, want hun virtuele platform is nu een Europese hit.

Hybride versie van Songfestival

Vanwege de pandemie heeft de organisatie van het Songfestival met hulp van Let’s Get Digital een hybride versie van het festival georganiseerd. ,,Om goede verslaggeving en informatievoorziening te faciliteren, hebben we het perscentrum volledig virtueel ingericht”, aldus Babet Verstappen, hoofd communicatie van het Eurovisie Songfestival. ,,Journalisten kunnen in het platform live alle repetities en persconferenties volgen en dan ook direct vragen stellen. Daarnaast kan contact worden gezocht met deelnemers, de organisatie en kan men eigenlijk alles doen wat normaal gesproken fysiek ook zou kunnen. Al vanaf de eerste dag zijn de aanwezige journalisten erg actief in het platform en zijn ze blij dat ze alles kunnen volgen.”

"Met Let’s Get Digital kan een bezoeker alles beleven wat je normaal gesproken bij een event beleeft, dus van ontvangst tot ouwehoeren met andere gasten"

Bas Krijgsman, co-founder van EventInsight

Hoe werkt dit virtuele perscentrum tijdens het Songfestival? Journalisten ontvangen bij het inchecken een persoonlijke badge en krijgen via het programma een totaaloverzicht wat er deze dagen allemaal te volgen is. ,,Net zoals dat altijd zou gaan”, vertelt Meike Paternotte, verantwoordelijk voor partnerships bij Let’s Get Digital. ,,Gedurende het event vinden veel contacten tussen deelnemers en de pers plaats via het perscentrum. Ook de organisatie van het Songfestival trekt alles uit de kast om journalisten te boeien en te voorzien van alle informatie die belangrijk is. Zo hopen we samen met het team van het Songfestival een bijdrage te leveren aan de verhalen die voortkomen uit deze hybride editie van het beroemdste muziekspektakel dat we kennen.”

Nieuwe event-app bouwen na 93 procent minder omzet

Het Songfestival-succes is natuurlijk prachtig, maar zo zag het er een jaar geleden absoluut niet uit voor Krijgsman en zijn bedrijf. ,,De ontstaansgeschiedenis van het platform is roerig te noemen”, zo blikt hij terug. ,,We maakten al enige tijd apps voor congressen, maar de coronapandemie legde die markt volledig stil. Ons hele bedrijf tuurde naar een lege mailbox, waardoor we om de vijf dagen de prognose nog verder naar beneden bij moesten stellen. Uiteindelijk was ons omzetverlies 93,7 procent. Die onhoudbare situatie deed ons besluiten met het hele bedrijf in quarantaine te gaan om in een pressure-cooker tot een nieuw product te komen. We huurden een groot pand, richtten werkplekken in en bedachten en lanceerden in twee weken tijd Let’s Get Digital in antwoord op de grootste zorg van onze doelgroep: wanneer kunnen we weer een event organiseren?”

Het artikel gaat verder onder de foto van het 'hybride' Songfestival.

Kijkje achter de schermen in het virtuele perscentrum van het Eurovisie Songfestival.

Lees ook: Event-ondernemer maakt in coronacrisis succesvolle switch naar... hottub-verhuur

In de aanloop naar het Songfestival beleefde EventInsight een mengeling van enthousiasme en spanning, schetst Krijgsmans collega Paternotte. ,,Het belangrijkste is de beleving. De tevreden reacties van journalisten laten zien dat we in ieder geval een uitstekend alternatief voor the real thing bieden. Het is natuurlijk spannend of alle verhalen op dezelfde manier gemaakt kunnen worden, maar tegelijkertijd biedt het virtuele ook weer kansen voor andersoortige invalshoeken. Ik weet zeker dat de toegang en creativiteit van de pers niet ondergesneeuwd raakt.”

Let’s Get Digital doet omzet vertienvoudigen

Krijgsman is trots op waar zijn bedrijf nu staat na een jaar van crisis en keihard werken. Inmiddels schijnt de zon weer voor EventInsight. ,,De kans om de opdracht van het Eurovisie Songfestival op te pakken grepen we met beide handen aan”, vertelt hij. ,,We wisten dat we grote events konden draaien, duizend mensen hosten, in dit geval journalisten, is op zichzelf niet zo spannend. We hosten op dit moment ongeveer honderd events per maand. Onze omzet is ten opzichte van pre-corona vertienvoudigd. Maar meewerken aan het Eurovisie Songfestival is natuurlijk ongekend en speciaal. Ook voor de organisatie van Eurovisie is de hybride vorm een unicum, dus het is voor ons als jong bedrijf mooi om daaraan bij te dragen. Het is de kroon op ons werk.”

"De onhoudbare coronacrisis deed ons besluiten met het hele bedrijf in quarantaine te gaan om in een pressure-cooker tot een nieuw product te komen"

Bas Krijgsman, Let's Get Digital

Behalve een unieke klant als het Songfestival klopten er nog veel meer prospects op de deur. Krijgsman: ,,Een Noors congresbureau meldde zich en we lanceerden in Duitsland. Op een gegeven moment heeft zelfs de Europese Commissie via Let’s Get Digital een vergadering gehad en gebruikte de bondspresident van Duitsland ons platform.” De coronadip van het Groningse bedrijf is dus in een geweldig succesverhaal veranderd. Goed voor ‘douze points’ op het 65e Songfestival in Ahoy.

Het team van Let's Get Digital onderweg naar het Eurovisie Songfestival.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws