Nieuws Innovatie

Startup Stabican wil markt van medicinale wiet veroveren

De ziekte van zijn zus prikkelde bij Ivo Schefman de interesse voor medicinale wiet. Nu is hij mede-eigenaar van Stabican, dat stoffen uit wietplanten omzet naar een grondstof voor medicijnen. ,,Van bruin plakkerig spul maken we wit poeder”, versimpelt Schefman het voor leken ingewikkelde proces.

MARIËTTE DEN ENGELSE 18 april 2022

Stabican wiet schefman de bruijn

Ivo Schefman (l) en Robin de Bruijn zijn de oprichters van het bedrijf Stabican. Foto: Pix4Profs/Marina Popova - AD.

Dat doet startup Stabican in kenniscentrum Delta Agrifood Business (DAB) in Bergen op Zoom waar het jonge bedrijf een eigen laboratorium heeft. Andere bedrijven kunnen met het ‘cannabispoeder’ medicijnen ontwikkelen en produceren.

Ze zagen het politieke en maatschappelijke standpunt over medicinale wiet wereldwijd in positieve zin veranderen en tegelijkertijd de vraag vanuit patiënten toenemen. Dat was voor Schefman en Robin de Bruijn een belangrijke reden het bedrijf in 2019 officieel op te richten.

'We kennen de valkuilen, weten wat er allemaal fout kan gaan maar weten nu ook hoe we de risico's kunnen verkleinen'

Zijn zieke zus triggerde Schefman zes jaar geleden al de markt te onderzoeken. ,,Ze kreeg zware chemo's. Haar eetlust nam af, ze had veel pijn en een slecht gemoed.” Schefman kende de positieve effecten van cannabis bij die klachten. Zijn zus wilde er eerst niets van weten, vond het een illegale drug. Uiteindelijk wist Scheman haar te overtuigen en kocht hij online een flesje wietolie. Op AD.nl vertelt hij: ,,Het zag er uit als afgewerkte motorolie, het smaakte vies en ze kreeg last van haar mond.”

Dat moet anders kunnen, was simpelweg de gedachte van Schefman. Al gauw kreeg hij door dat de vieze smaak niet het grootste probleem was. De houdbaarheid van cannabis en de verwerkbaarheid van de werkzame stoffen was een grotere uitdaging. Stoffen die je uit een plant haalt, komen in aanraking met lucht, licht en water. ,,Dat kan de kwaliteit verminderen. Het is eigenlijk net als een banaan die je op de fruitschaal laat liggen. Die wordt bruin.”

Inmiddels is Stabican zover dat het ‘cannabispoeder’ houdbaar is op kamertemperatuur en dat is cruciaal voor het ontwikkelen van een medicijn. Ook kan het eindproduct, bijvoorbeeld een pil, gemaakt op basis van een van de poeders, beter worden opgenomen in het lichaam. ,,Dat bevordert de effectiviteit van het middel of je hebt een lagere dosering nodig.”

'Werken met cannabis doet alarmbellen rinkelen'

Het team van Stabican heeft ruime ervaring met het ontwikkelen, onderzoeken, registreren en op de markt brengen van medicijnen. Een ingewikkeld traject, waar heel veel papierwerk bij komt kijken. Zeker als je werkt met cannabis. Dan gaan er bij organisaties en overheidsinstanties allerlei alarmbellen rinkelen.

Bij Stabican schrikken ze daar niet van terug. ,,We kennen de valkuilen, weten wat er allemaal fout kan gaan maar weten nu ook hoe we de risico's kunnen verkleinen.” Het bedrijf wil dat Nederlandse systeem ook niet veranderen. ,,Dat is er om mensen te beschermen. Wij maken producten die passen binnen dit streng gereguleerde systeem.”

'Als alles volgens planning verloopt, volgt in juli de eerste grote productie van cannabispoeder'

Paddo’s

Stabican kweekt zelf geen wietplanten. Ze kopen extracten, de stoffen die komen uit de plant, en maken daar een ingrediënt van waar andere bedrijven bijvoorbeeld pillen of drankjes van maken. ,,We zijn de brug tussen extract en eindproduct en kunnen klanten helpen bij het ontwikkelen van het medicijn.”

Ook hebben ze geïnvesteerd in apparatuur waarmee ze de samenstelling en kwaliteit van producten kunnen analyseren. ,,Dat doen we niet alleen voor onszelf maar ook voor andere bedrijven, daar halen we inkomsten uit.”

En het bedrijf ontwikkelt zich verder. Kijkt inmiddels ook hoe ze werkzame stoffen uit paddo's kunnen halen en werken met verschillende vitamines. Maar het omzetten van werkzame stoffen uit een wietplant naar een bruikbaar poeder blijft de belangrijkste pijler van Stabican. ,,Als alles volgens planning verloopt, volgt in juli de eerste grote productie van cannabispoeder.”

Schefmans zus maakt dat niet meer mee. Zij is overleden, maar blijft voor altijd de inspiratiebron waaruit Stabican is ontstaan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws