Nieuws Innovatie
WellBased: meer aandacht voor ontwikkeling leerling en minder werkdruk docent
Meer aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen in het voortgezet onderwijs en tegelijkertijd minder werkdruk voor docenten. Daniël de Vries (23), oprichter van de Enschedese startup WellBased, is ervan overtuigd dat het kan. ,,Zeker nu door de coronacrisis de sociale ontwikkeling van bijna een miljoen jongeren voor een groot deel stil is gevallen, is dit het komende schooljaar belangrijker dan ooit."

Docenten kunnen de trainingen geven op momenten dat het ze schikt of als blijkt dat de klas daar behoefte aan heeft. Foto: WellBased
,,Naar school gaan is niet alleen kennis vergaren, maar ook vrienden maken, jezelf beter leren kennen, ontdekken waar je goed in bent en wat je daarmee later wil gaan doen. Op veel scholen is er echter weinig tot geen structurele aandacht voor de persoonlijke vorming of het verbeteren van sociale vaardigheden van leerlingen'', legt Daniël de Vries uit.
,,Door het gebrek aan ontmoetingen tijdens de coronacrisis is ook de natuurlijke ontwikkeling hiervan bij veel jongeren gestagneerd. WellBased speelt hierop in met gerichte trainingen. Docenten kunnen deze zonder enige voorkennis en met slechts enkele minuten voorbereiding integreren in de reguliere (mentor)lessen."
Lees ook: Zo houdt Jon Geerars (Scholieren.com) zijn doelgroep vier jaar langer bij zich
Voor soft-skills als feedback geven, problemen oplossen en reflecteren is veel minder aandacht
Het huidige onderwijsmodel in Nederland focust zich volgens de ondernemer op het ontwikkelen van hard-skills, zoals wiskunde, schrijven en vreemde talen. ,,Voor soft-skills is veel minder aandacht. Denk hierbij aan feedback geven, problemen oplossen en reflecteren. Dit zijn voorbeelden van competenties waar ze tegenwoordig bij een sollicitatiegesprek naar vragen. Het zou dus een logische stap zijn om het leren van deze vaardigheden een grotere rol te laten spelen in het onderwijs."
Op de vraag of het onderwijsmodel dan compleet omgegooid moet worden, volgt een resoluut 'nee'. ,,Elke school in het voortgezet onderwijs die hiermee aan de slag wil, zou morgen al kunnen beginnen. Wij bieden kant-en-klare trainingen, speciaal ontwikkeld om de soft-skills en persoonsvorming van jongeren van 12 tot 18 jaar te verbeteren. Door jongeren al vanaf de puberteit bewust na te laten denken over hun eigen persoonlijke ontwikkeling, komen ze beter in hun vel te zitten, werken ze efficiënter en effectiever en kunnen ze beter relaties onderhouden met anderen. Ook kunnen ze beter afwegen welke vervolgopleiding het beste aansluit bij hun individuele wensen en mogelijkheden."
''Leerlingen waarderen vooral de interactieve opzet waardoor ze dat wat ze in de les leren gelijk kunnen uitproberen. Sommige leerlingen vroegen zelfs of ze meer van dit soort trainingen konden krijgen''
WellBased heeft op meerdere scholengemeenschappen in Enschede pilots gedraaid
Docenten kunnen de trainingen geven op momenten dat het hun schikt of als blijkt dat de klas daar behoefte aan heeft. De trainingen duren maximaal een half uur, zodat ze verwerkt kunnen worden in een bestaande les, zoals een mentorles. Ze zijn geschikt voor leerlingen van alle leerjaren en niveaus in het voortgezet onderwijs. Het afgelopen schooljaar heeft WellBased op meerdere scholengemeenschappen in Enschede pilots gedraaid. De reacties zijn vanaf het begin zeer positief, zowel van leerlingen als docenten, aldus De Vries.
,,Leerlingen waarderen vooral de interactieve opzet waardoor ze dat wat ze in de les leren gelijk kunnen uitproberen. Sommige leerlingen vroegen zelfs of ze meer van dit soort trainingen konden krijgen. Maar ook docenten zien een duidelijke meerwaarde, want de betrokken pilot-scholen hebben inmiddels besloten om de samenwerking met WellBased in het nieuwe schooljaar voort te zetten. Dat was voor ons het startsein om vanaf september officieel met onze startup de markt op te gaan."
Lees ook: I AM College: een andere opleiding tot mkb-ondernemerschap
Docenten weten wat de leerlingen nodig hebben en kunnen keuze voor bepaalde training daarop afstemmen
In 2021/2022 biedt het online platform 50 trainingen aan. Deze zijn uitgewerkt aan de hand van 15 thema’s met onderwerpen als jezelf leren kennen, actief luisteren, feedback geven, maar ook keuzes maken, problemen oplossen of hoe je effectief een boodschap vertelt. Elk thema bestaat uit drie of vier trainingen. Elke training is zo gemaakt dat deze gegeven kan worden door de eigen docenten.
De Vries: ,,Dit is een bewuste keuze. Zij kennen hun leerlingen het beste. Hierdoor weten zij wat de leerlingen nodig hebben en kunnen zij hun keuze voor een bepaalde training daarop afstemmen. Op hun beurt leren de docenten hun leerlingen nog beter kennen door deze training. Door een licentie te nemen op ons online platform kunnen docenten onbeperkt inloggen, een training kiezen en deze stapsgewijs met de leerlingen doorlopen. Als er achtergrondkennis nodig is, dan wordt deze met een animatie aan de leerlingen uitgelegd. Dit zorgt ervoor dat de docent de inhoud van de training niet zelf hoeft te beheersen. Hij of zij hoeft daardoor niet te doceren, maar neemt de rol van gespreksleider aan."