Nieuws Technologie

Deze bedrijven testen met dronebezorging

Een drone die een kratje bier aan huis bezorgt. Grolsch is er serieus mee bezig. Maar vlak Domino's Pizza niet uit. Ook dat bedrijf wil de lucht in, schrijft Tubantia.

Angelique Kunst | Foto: Wouter Borre 18 januari 2018

Dronebezorging 1

Juan Pérez Nijhuis van Grolsch geeft toe dat het nog een paar jaar kan duren voor het voor klanten echt zover is. ,,Maar we zijn aan het testen, zodat we er klaar voor zijn als de wetgeving het toestaat." Grolsch is niet de enige die vooraan wil staan bij deze nieuwe ontwikkeling. Domino's Pizza maakte afgelopen week op horecabeurs Horecava bekend dat ze ook willen gaan testen op vliegveld Twente, met pizzabezorging door drones.

Beide bedrijven spelen in op een trend die steeds sterker wordt: consumenten laten steeds meer thuisbezorgen. Niet alleen maaltijden, maar ook andere aankopen.

Lees ook: Smart farming: Revolutionaire boeren met drones

Alternatief

Dat leidt tot een steeds grotere stroom busjes en scooters, die allemaal leeg terug gaan naar de basis. CEO André ten Wolde van Domino's Pizza Nederland: ,,Als je die trend doorzet wordt dat over tien jaar onhoudbaar op de weg. Dan zijn drones, en onbemande voertuigen of robots, een alternatief. En die moet je efficiënter inzetten dan nu met busjes gebeurt, je moet ze vooral niet leeg laten teruggaan. Je kunt aan een drone die een pizza bezorgt bijvoorbeeld ook een retourpakketje voor een kledingbedrijf mee terug geven. Wij zoeken die samenwerkingsvormen."

Testlocatie

Vliegveld Twente is met dronecentrum Space53 de ideale testlocatie. Testen in bewoond gebied mag vanwege veiligheid en privacy nog niet: dat kan volgens Pérez Nijhuis pas over twee, drie jaar, als de wetgeving dergelijke pilots toestaat.

Campus

Zowel Domino's als Grolsch kijken dan naar de campus van de Universiteit Twente: een compact gebied met bewoners die waarschijnlijk enthousiast worden van rondvliegende drones met bier en pizza. Maar daarna kan het nog wel enkele jaren duren voor de commerciële bezorging aan gewone consumenten begint.

https://youtu.be/99ibUojzvc4

We zijn aan het testen, zodat we er klaar voor zijn als de wetgeving het toestaat

Juan Pérez Nijhuis, Grolsch