Nieuws Technologie

Driekwart van chocoladerepen in de wereld gemaakt door machines van Orangeworks in Oss

Ze bouwen er complete fabrieken voor de grootste chocolade- en zoetwarenproducenten ter wereld. Orangeworks ontwerpt en produceert ze. Het Osse bedrijf groeit. Zeker nu het in de investeringsmaatschappij Vado Beheer een geldschieter heeft gevonden.

Wouter ter Haar (AD) 29 december 2022

Chocolade orangeworks

Mirjam van Dijk en Coen Verstegen - de directie van Orangeworks in Oss - bij een door het bedrijf gebouwde complete keuken voor een chocoladefabriek. Foto: AD/Jeroen Appels/Van Assendelft

En in juni werd al bekend dat Orangeworks branchegenoot Tanis Food Tec in Lelystad ging overnemen. In het jaar dat het bedrijf de vijftigste verjaardag viert, schrijft AD.nl.

Voor de leek lijkt het een wirwar aan leidingen, ventielen, vaten, nippels en nog veel meer leidingen. Zeker een paar kilometer. Maar van een chaos is absoluut geen sprake. Aan het laatste kunststukje van Orangeworks is ruim een jaar onafgebroken gewerkt en het klopt tot op de laatste millimeter. Nog een paar weken en dan wordt de installatie - 25 meter lang en drie verdiepingen hoog - echter compleet gedemonteerd. Om verpakt in veertig grote zeecontainers naar de VS te worden verscheept.

''Het lijkt een beetje omslachtig en duur om het zo te doen, maar zo wordt het productieproces van onze klant zo min mogelijk gestoord''

Koen Verstegen, algemeen directeur Orangeworks

Daar wordt de installatie - die gauw 10 miljoen euro kost - in acht weken door Osse medewerkers van Orangeworks weer helemaal in elkaar gesleuteld. ,,Het lijkt een beetje omslachtig en duur om het zo te doen, maar zo wordt het productieproces van onze klant zo min mogelijk gestoord. Die productie ligt hoogstens acht weken stil en kan daarna - met deze installatie - fors opgevoerd worden”, zegt Koen Verstegen (44). Hij is algemeen directeur van Orangeworks, dat in 2019 vanuit Veghel naar Vorstengrafdonk in Oss verhuisde.

Groeiend aantal klanten

Orangeworks is werkgever van ruim 180 vaste medewerkers en een flinke schil aan oproepkrachten. Het ontwikkelt en maakt machines voor de productie van snoep, chocolade, cupcakes, gebak en voor diervoeding. Daarbij gaat het onder meer om doseermachines, mengers, beluchters (bijvoorbeeld voor het maken van marshmallows en spekjes) en grote industriële smelt-, kook- en koelapparatuur. Het Osse bedrijf rekent de grootste chocolade- en zoetwaren-producenten in de gehele wereld tot zijn groeiend aantal klanten.

Lees ook: Waarom De Rooij de beste ondernemer van Midden-Brabant is? ‘Wij innoveren al vóórdat de markt erom vraagt’

Verreweg de grootste klant is een oude buurman van het Osse bedrijf, dat tot drie jaar terug nog in Veghel gevestigd was en in 1970 van start ging als Staalwerk Mill. Bij Orangeworks geldt een geheimhoudingsplicht als het om klantnamen gaat. ,,We kunnen niks meer zeggen dan dat het een producent van allerhande chocola en andere zoetwaren is”, aldus Mirjam van Dijk, die samen met Verstegen de directie vormt. Alom is echter bekend dat Orangeworks de hofleverancier van Mars is, maar dat wil de directie niet gezegd hebben.

Omzet van 50 miljoen euro

Deze grootste klant - ‘we werken al heel lang en zeer innig met ze samen in alle werelddelen waar zij actief zijn’ - is goed voor zo’n 30 procent van de totale omzet van Orangeworks. En die wordt voor dit jaar geraamd op zo’n 50 miljoen euro. Verreweg de meeste procesinstallaties, productielijnen of industriële automatisering van Orangeworks vinden hun weg naar het buitenland. Van Dijk: ,,Zeker zo’n 95 procent van alles wat wij produceren gaat de hele wereld over.”

De Orangeworks-directie prijst zich gelukkig met de trouwe klantenkring. In Oss hebben ze wel eens geturfd dat zo’n 75 procent van alle chocoladerepen in de wereld worden gemaakt door hun machines. Daarnaast is het Osse bedrijf ook wereldmarktleider als het gaat om productieapparatuur voor marshmallows. ,,Wij snappen exact wat onze klanten verlangen voor hun productieproces en kunnen dit maken. Daarmee hebben we een vrij unieke positie in de wereld”, aldus Verstegen.

Grondleggers van DAF

Sinds oktober dit jaar is Orangeworks in handen van Vado. Deze Eindhovense investeringsmaatschappij, opgezet door de familie Van Doorne (grondleggers van DAF) heeft het Osse bedrijf en de vestiging in Lelystad - Tanis Food Tec - overgenomen. Vado heeft al meer bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie in portefeuille. Zo is het eveneens in Oss gevestigde Verhoeven Family of Companies - producent van bakkerijmachines - al enige jaren eigendom van het bedrijf, waar inmiddels 22 bedrijven in de hightech-, halfgeleider-, automotive en voedingsmiddelenindustrie deel van uit maken.

Zowel bij Vado Beheer als bij Orangeworks verwachten ze dat de overname verdere (internationale) groei voor het Osse Orangeworks mogelijk maakt. De grond naast de huidige productiehal van 11.000 vierkante meter is al beschikbaar. En daarnaast sluiten Van Dijk en Verstegen allerminst uit dat Orangeworks nog diverse overnames zal doen. Van Dijk: ,,In de internationale voedingsindustrie is veel vraag naar technologische, innovatieve producten zoals wij die maken. Om dat op nog grotere schaal te doen, is het extra kapitaal zeer welkom.”

''In de internationale voedingsindustrie is veel vraag naar technologische, innovatieve producten zoals wij die maken. Om dat op nog grotere schaal te doen, is het extra kapitaal zeer welkom''

Mirjam van Dijk

Volgens algemeen directeur Aart Fortanier van Vado past Orangeworks uitstekend bij de andere bedrijven die het in eigendom heeft. ,,We zien bijvoorbeeld in het aantrekken van technische mensen dat er gemeenschappelijke kansen zijn voor onze bedrijven. Ook het familiekarakter en het feit dat we voor de lange termijn investeren, spreekt aan.”

Hij voorziet ook dat de Osse dochteronderneming profijt zal hebben van het al bestaande internationale netwerk van de Vado-bedrijven. ,,Dat gaat zeker leiden tot een grotere vraag en uitbreiding van het productenpakket.”

Lees ook: Dylan (24) geeft baan op voor eigen chocolaterie: ‘Het werd hier zo druk, ik dacht: ik ga ervoor’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws