Nieuws Technologie

Een gadget tegen telefoonverslaving, deze studenten maakten 'm

Nog even dat whatsappje bekijken. Of de reacties op dat Facebookbericht; het kost ons allemaal veel tijd. De smartphone zit vol verleidingen en om daar voortaan niet telkens te worden blootgesteld, ontwikkelden studenten Jorn Rigter (25) en Tim Smits (25) de Unpluq. Een apparaatje dat alle apps die kunnen afleiden in één keer blokkeert.

Frans Oremus (AD) / Robbert Daalder 27 februari 2020

Laatste update: 27 februari 2020 13:53

Gadget telefoonverslaving studenten

Tim Smits (l) en Jorn Rigter bedachten de Unpluq. Foto: Unpluq

De toegang tot alle apps op de telefoon krijgen gebruikers alleen als de Unpluq - een knalgeel usb-stekkertje - is ingeplugd. Wie de plug verwijdert, kan alleen aan de slag met apps die eerder zelf zijn geselecteerd. ,,Het feit dat je steeds een bewuste keuze moet maken, zorgt ervoor dat je uiteindelijk minder met je telefoon bezig bent", verklaart Rigter in gesprek met AD.

'Per se een fysiek apparaatje'

,,Er bestond al soortgelijke software die je als app op je smartphone kan zetten, maar we wilden per se een fysiek apparaatje maken dat je in een la of iets dergelijks kunt leggen. Zelf laat ik hem soms zelfs thuis als ik naar de universiteit ga, zodat ik niet kan worden afgeleid door bijvoorbeeld sociale media. Die zijn zo ontworpen dat je er verslaafd aan raakt.''

Lees ook: Mooie Boules grijpt om zich heen, dit is de succesformule

Voordat ze het apparaatje ontwikkelden, interviewden ze veertig millennials (mensen geboren tussen 1981-2000) over hun smartphonegebruik. ,,Hieruit bleek dat veel van hen achteraf spijt hadden als ze lang op sociale media hadden gezeten, omdat ze hun tijd niet nuttig hadden besteed. Daarnaast merkten ze dat dit vaak niet eens bewust gaat."

Beter slapen

Een proef met de Unpluq - waarbij twintig mensen het apparaatje een week mochten gebruiken - verliep volgens Rigter positief. ,,Eén deelnemer bracht zijn smartphonegebruik zelfs terug van drie uur per dag naar een half uur. Een ander vertelde veel beter te kunnen slapen."

Lees ook: Het verdienmodel van startup Charly Cares: de oppas via de app

Kickstarter

Om hun gadget aan de man te kunnen brengen, maken de studenten gebruik van de Amerikaanse crowdfundingwebsite Kickstarter. Hier is de Unpluq voor 19 euro te bestellen. ,,We gebruiken deze campagne om twee redenen. Ten eerste om geld binnen te halen zodat we de Unpluq daadwerkelijk op grote schaal kunnen produceren. Ten tweede als validatie. Dus om te kijken of mensen bereid zijn om voor de oplossing van dit 'probleem' te betalen. Na de Kickstarter gaan we verder op zoek naar investeerders."

Lees ook: René Boender: 'Wat we kunnen leren van de Generatie Z? Veel!'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.