Nieuws Technologie
Investeringsfonds Curiosity wil AI-startups in Noord-Europa helpen groeien
Met een investering van 800.000 euro in de Nederlandse 'explainable AI'-startup Deeploy lanceert Curiosity dinsdag een nieuw investeringsfonds. De investeerder richt zich op vroege-fase investeringen in AI-gedreven softwarebedrijven in de Benelux, Scandinavië en de Baltische staten om het groeipotentieel in deze markten te benutten.

Curiosity is opgericht door Maurice Beckand Verwee (links) en Herman Kienhuis. Foto: Curiosity
Curiosity is opgericht door ervaren investeerders Herman Kienhuis, hiervoor onder andere directeur van KPN Ventures, en Maurice Beckand Verwee, oprichter van startup-investeerder Crosspring. De missie van het fonds is om Europese ondernemers te ondersteunen in het bouwen van een nieuwe generatie softwarebedrijven die gebruik maken van innovatieve technologieën op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).
Lees ook: Artificial Intelligence en je bedrijf: vijf tips van expert Jurriaan Krielaart
Focus op snelst groeiende techhubs van Europa: Benelux, Scandinavië en Baltische staten
Het investeringsfonds richt zich specifiek op de vroege-fase financiering van techbedrijven in groeiende technologiesegmenten zoals enterprise software, marketing, e-commerce, fintech en cybersecurity. Daarbij wordt gefocust op de snelst groeiende techhubs van Europa: de Benelux, Scandinavië en de Baltische staten.
Het fonds heeft een bijzondere community-aanpak en wil toegroeien naar een omvang van 50 miljoen euro om te investeren in twintig softwarebedrijven. Het fonds heeft toezeggingen opgehaald bij meer dan 35 investeerders, met name ondernemers en family offices, waaronder de mede-oprichters van BinckBank, Scoupy, Litebit en SecurityMatters.
Financieringsronde van Deeploy (1 miljoen euro) is eerste investering van dit fonds
Toepassing van kunstmatige intelligentie breekt door in merendeel van industrieën
Door te focussen op de vroege fase financiering van AI-startups in de Benelux, Scandinavië en de Baltische staten vult Curiosity een gat in de markt op. Europa, in het bijzonder Noord-Europa, is een van de snelst groeiende regio’s in de wereldwijde techsector. De toepassing van kunstmatige intelligentie breekt door in het merendeel van de industrieën waardoor sprake is van een enorme groeipotentie, waarbij Europa voorop loopt als het gaat om de regelgeving rondom het verantwoord inzetten van AI. Curiosity richt zich specifiek op bedrijven die hier goed op aansluiten.
De deelname aan de financieringsronde van Deeploy, van in totaal 1 miljoen euro samen met bestaande aandeelhouders, is de eerste investering van het nieuwe fonds.Deeploy biedt software gericht op transparantie, explainability en traceerbare verantwoording bij de inzet van AI. De opgehaalde financiering zal door het bedrijf worden ingezet voor verdere software-ontwikkeling gericht op het bedienen van grote enterprise-klanten en het opbouwen van een professionele salesorganisatie ter voorbereiding van toekomstige internationale expansie. Op termijn ambieert Deeploy daarnaast om de huidige cloud-based software door te ontwikkelen.
Curiosity richt zich specifiek op investeringen in software-bedrijven die op verantwoorde manier AI willen inzetten
Kans om met risicospreiding groeipotentieel te benutten
Door te mikken op een portfolio van twintig snelgroeiende AI-bedrijven wil Curiosity investeerders een kans bieden om met risicospreiding het groeipotentieel in deze markt te benutten. Ondernemers waarin zal worden geïnvesteerd genieten volgens het fonds op hun beurt van de actieve ondersteuning van het fonds door een breed netwerk van experts, talenten, partners en kennisdeling.
Ondernemers die steun krijgen van Curiosity worden mede-eigenaar van het community-fonds, waardoor zij belang hebben bij de groei van het portfolio en peer-to-peer kennisdeling wordt gestimuleerd. Daarnaast heeft het fonds een groep van ervaren adviseurs bijeengebracht waaronder Daniel Gebler (Picnic), Ulla Kruhse-Lehtonen (DAIN Studios), Patrick de Laive (TNW), Jan Kees de Jager (Easygenerator), Aik Deveneijns (Levelup) en Christina Caljé (Autheos). Ook de adviseurs worden allen mede-eigenaar van het fonds en stellen hun tijd en expertise beschikbaar voor het ondersteunen van het fondsmanagement en de portfolio bedrijven.
Lees ook: Glas dat licht omzet in elektriciteit: Ferdinand Grapperhaus ontwikkelt het
AI-beleid ontwikkelen dat aansluit bij Europese regels
Het fonds richt zich specifiek op investeringen in softwarebedrijven die op een verantwoorde manier kunstmatige intelligentie willen inzetten en zal ondernemers ook helpen om een AI-beleid te ontwikkelen dat aansluit bij Europese waarden en regelgeving. Daarnaast is Curiosity aangesloten bij #Fundright en actief gericht op het creëren van een divers team, community en portfolio.